Rasismus v ČR: Tvrdá kritika v americkém Kongresu, český velvyslanec nepřišel

13. 6. 2009

Česká republika byla tvrdě kritizována ve Výboru amerického kongresu pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, český velvyslanec nepřišel.

V úterý 9.června se uskutečnilo na půdě Výboru pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (bývalý Helsinský výbor) ve Washingtonu DC jednání s názvem:

Těžké časy a zhoršující se postoje: Ekonomický propad a vzestup násilí proti Romům, píše Josef Bánom ml.

Jedání, kterému předsedal Alcee Hastings a moderovala ho Erika B. Schlager, byli také přítomni velvyslanci Maďarska, Slovenska, Polska a Itálie. Výbor si pozval 4 mluvčí, experty na romskou problematiku:

Katalinu Barsony (Maďarsko), socioložku, režisérku a projektovou vedoucí Budapešťské organizace Romedia Foundation

Stanislava Daniela (Slovensko), výzkumného poradce, European Roma Rights Center

Isabelu Mihalache (Rumunsko), Senior Program Manager, Open Society Institute (OSI)

Andrzeje Mirgu, Poradce pro romské otázky, OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights

Jednání zahájil pan Hastings výčtem nejnovějších vražd, které se staly v poslední době v Maďarsku. Zmínil se o zvyšujícím se násilí v Čechách a na Slovensku, včetně útoku zápalnou lahví ve Vitkově.

Česká republika byla, společně s Maďarskem, Slovenskem, Rumunskem a Itálií, nekompromisně kritizována za svůj liknavý postoj k rasismu vůči Romům, segregaci romských dětí ve školách a sterilizaci romských žen. Pan Daniel se take zmínil o tom, že zatímco na Slovensku jsou v rasistických komentářích rezervovanější, v Čechách jsou rasistické komentáře politiků mnohem obvyklejší a rasistické předvolební spoty extremistických politických stran volajících po "konečném řešení romské otázky" se dostaly až do televize. Jednání trvalo téměř 2 hodiny a zazněla tam kritika, kterou si Česká republika za rámeček zřejmě nedá.

Neformální transcript z celého jednání v angličtině si mužete přečíst ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009