Íránci se vydali k volbám v obrovských počtech

12. 6. 2009

Íránci se v pátek vydali k prezidentským volbám ve velkých počtech. Jde o volby, v nichž se země rozdělila na dva tábory a vznikla obrovská opozice proti ortodoxnímu, konzervativnímu prezidentu Mahmudu Ahmadinežádovi.

Nejsou k dispozici žádné oficiální údaje o voličské účasti, ale hlasování bylo prodlouženo o dvě hodiny, voliči u jedné volební místnosti v bohaté čtvrti v severním Teheránu stáli frontu kolem celého bloku navzdory horkému polednímu slunci - tato scéna se mnohokrát opakovala po celé zemi.

Avšak mocné Islámské revoluční gardy varovaly ke konci třítýdenní vášnivé předvolební kampaně, že veškeré pokusy o lidovou "revoluci" budou potlačeny.

Ve svatém městě Kom, stály frontu stovky kněží a žen oblečených v dlouhých černých róbách.

Jeden činitel předpovídal až osmdesátiprocentní volební účast. Vysoká účast by zřejmě byla ku prospěchu Miru Hosseinu Musavímu, bývalému premiéru a umírněnému "zelenému" kandidátu, který je zvlášť populární u mladých voličů.

Jen v úterý prý bylo odesláno 10 milionů esemesek, ve snaze přimět voliče, aby se voleb účastnili.

Kandidát, který získá více než 50 procent hlasů, se automaticky stává prezidentem, jinak se příští pátek bude konat druhé kolo voleb.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009