S Liškou do politické nory

12. 6. 2009 / Milan Daniel

Tak jsme se z Rádia Impuls dozvěděli, že Ondřej Liška chce posilovat Stranu zelených zevnitř. Na to jsem opravdu zvědav. Jen v Pardubickém kraji, kde žiji, se v důsledku Bursíkovy politiky rozpadla polovina základních organizací a předseda Křivka na sobě roztrhal stranický dres. Zbylé držel (drží) slepá víra, hlavně však tmel moci. Tomu je ale konec, zůstaly jen funkce, nad nimiž se po volbách nejspíš zatáhne politická obloha.

Situace v SZ až příliš připomíná sešup Unie svobody poté, co projela volby. Snad jen těch hádek bylo víc a v US se tuším nevylučovalo, jen blblo.

Liška samozřejmě musí vědět, že jeho jedinou šancí je přehoupnout partaj ve volbách přes pět procent. Nepíše se ale rok 2006, kdy SZ vzbuzovala naději a byla miláčkem médií a průzkumů. Hráči, kteří SZ přivedli na politickou scénu a poskytli jí potřebnou podporu, už o zdecimovanou SZ nestojí a sázejí na nové spřežení se starými osvědčenými koňmi, kteří se vyznají v tom, kterak se ke žlabu přitočit -- na Kalouskovu a nyní už i Schwarzenbergovu TOP 09. Ta má převzít roli, již před volbami v roce 2006 hrála SZ. Není divu, že jí Bursík i Liška nemohou přijít na jméno.

Úřadující předseda musí vědět, že nemá nic v ruce a musí už jen fixlovat, a že to je všechno, co v dané situaci zmůže. Bursíkův epigon hraje už jen s mizernými kartami a dosáhnout na opravdu silnou ve smyslu dohody a smíření s jinými zelenými subjekty? Jednak mu v takovém kroku brání něco jako svědomí, druhak na to nemá odvahu, sílu a jistě ani potřebné instrukce.

Hráči, kteří v pozadí tahají za nitky, o autentickou zelenou stranu, již by neměli pod kontrolou, přece vůbec nestojí. Navíc už mají nový zápřah: sice s okoukanými tahouny, jak už bylo řečeno výše, ale zato s novým kočárem, o jehož polstrování a pérování se toho z Lidového Práva Dnes (jak psával Jakub Patočka) v příštích týdnech hodně pozitivního dozvíme!

Co se dá dělat: je-li to odmítání spolupráce většinový názor zbytkové SZ, se ukáže už tuto neděli. A pokud, tak sbohem a šáteček: bylo to hezké, ale jen do té doby, než jste začali své voliče podvádět účastí ve vládě vzniklé korupcí, podporou radaru, uznání Kosova, pošlapáváním demokratických principů a silovými "řešeními" Na tom všem má Ondřej Liška podíl, někde větší, jinde minimálně svým mlžením.

Posílit zevnitř? Ale jdi, Ondřeji: dovnitř se posil. Budeš to potřebovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009