Korupce a privatizace státu: dramatický příklad z Pensylvánie

11. 6. 2009 / Greg Evans

Když v roce 2007 Hillary Transue, tehdy patnáctiletá studentka gymnázia v obci Luzerne County na západě amerického státu Pensylvánie, umístila na internet satirický portrét zástupce ředitele školy, tušila, že za to nebude nepochválena. A když si pak pan zástupce dokonce stěžoval u soudu pro mladistvé, očekávala, že jí soudce asi udělí důtku. Byla přece výbornou studentkou a nikdy dřív nebyla za nic trestaná. Soudce však místo důtky odsoudil Hillary na tři měsíce do vězení. A pak ji, v dramatickém výjevu, na který nikdy nezapomene, před očima šokovaných rodičů spoutanou odvedli ze soudní síně.

Mohli bychom si myslet, že tak nepřiměřený trest je důsledkem nějakého zastaralého puritánského zákona, který v Pensylvánii platí už jen nějakým nedopatřením. Není tomu ale tak. Odsouzení Hillary Transue je naopak důkazem toho, že kde je potenciální zisk, tam lze očekávat korupci. A když je zákazníkem stát, který své výkony privatizoval, objevují se nové a tvůrčí formy korupce.

Letos v únoru přiznali soudce Mark A. Ciavarella (právě ten, který odsoudil Hillary) a jeho šéf Michael T. Conahan před soudem, že v roce 2002 ovlivnili rozhodnutí obce zavřít vězení pro mladistvé (údajně pro jeho "špatný stav"), následkem čehož vznikla nutnost uzavřít smlouvy se soukromou věznicí. Její majitel pak soudcům za každého odsouzeného mladistvého platil -- celkem firma zaplatila 2,6 milionu dolarů. Každý obchod totiž ke své prosperitě potřebuje zákazníky.

Ironickým výsledkem odvolání zmiňovaných soudců je, že se ukázalo, že americká mládež, alespoň ta v Luzerne County, není tak zkažená, jak ji prezentují média. Zkorumpovaní soudci totiž posílali do vězení mnoho dobrých a nevinných studentů -- jako byla např. Hillary Transue. Pozornost, kterou tyto neobvykle tvrdé rozsudky upoutaly, nakonec způsobila, že je začala vyšetřovat FBI.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.6. 2009