Proč v ČR skoro nikdo nezná film Zeitgeist, zatímco všude jinde ho znají skoro všichni?

10. 6. 2009

Nedávno jsem se opět zamýšlel nad obsahem zajímavého dokumentárního filmu "Zeitgeist", který vznikl v roce 2007 a pronikl do povědomí českého internetu začátkem roku 2008. Již v loňském roce se na Britských listech objevila upoutávka Jana Zemana, který poskytl odkaz na tento film s českými titulky . Zajímavé, že počet zobrazení této stránky není zrovna závratné číslo (3432 zhlédnutí). Že by skutečně nezaujal? ptá se čtenář Alois Popelka.

Od října 2008 pak byla možnost zhlédnout další díl, kdy nadšenci přidali české titulky k pokračování 2. dílu dokumentu, s názvem "Zeitgeist Addendum".

Čas rychle utekl a z mého pohledu se mnohé událo. Např. Jan Zeman, který nám 1.díl dokumentu doporučil, k 2. dílu již podal značné výhrady. Viz. jeho osobní komentář k filmům , kde mimo jiné píše, že film je "Nebezpečná extremistická propaganda bludů", a proto se snaží drtivou kritikou "...odvrátit alespoň pár potenciálních stoupenců této církve nenáboženství, která se valí internetem a zakládá tam své katedrály...". Toto ale není zase tak podstatné.

Zajímavé je, že oba díly dokumentů v na internetu k dispozici v češtině neupadly v zapomění, přesto o něm stále ví velice málo lidí. Když jsem se ptal vysokoškolsky vzdělaných lidí v mém okolí, u kterých se může předpokládat, že jim daná témata nemusí být cizí, co říkají na obsah filmu, tak nikdo o tom nic neslyšel a nic takového neviděl. Přitom vznikly internetové stránky zeitgeist movement , dokonce vznikla česká mutace duch doby , mezi převážně mladými lidmi se vedou živé debaty na různých internetových fórech, vznikají pak dva nesmiřitelné tábory, jedni dokumentu propadají, jiní jej chápou jako mistrovskou propagandu.

Dokument se stal fenoménem, pravděpodobně ale jen u mladých lidí, kteří žijí internetem, protože český mainstream jak na internetu, tak v tisku zarytě mlčí. Pokud si dáte práci s hledáním klíčového slova "Zeitgeist" na českých internetových denících, tak nic, skutečně nic k filmu nenajdete. S čestnou výjimkou Reflexu, kde film dokonale shodil ze stolu Jiří Doležal.

Pokusil jsem se ve vyhledávači Google najít jakýchkoliv komentář - nalezl jsem jen vlastní komentáře pár mladých nadšenců. Přitom již podruhé proběhla celosvětová akce - ZDay 15.3.2009, a to ve 26 státech, v České republice v Pardubicích a také v Praze.

. Zdá se, že tento dvoudílný dokument ještě vrcholu zájmu nedosáhl. Anebo je to už mrtvé téma? V době finanční krize? Proto se ptám. Není tento dokument hoden zájmu Britských listů, když si tak příznačně nesou v podtitulu "deník, o všem, o čem se v České republice příliš nemluví"? Jak obstojí "Zeitgeist" se svým obsahem sdělení ve srovnání s jinými samostatnými tématy, které jsou na Britských listech?

Proto bych nastolil otázku "Už uzrál čas Ducha doby" ? Není tento dokument hoden více komentářů na Britských listech? Proto navrhuji otevřít samostatné téma k tomuto filmu, byl bych rád, kdyby lidé, kteří přispívají do Britských listů a které můžeme považovat za intelektuální elitu, podali svůj komentář a určitou osobní recenzi, k tomuto, dle mého soudu, velmi zajímavému dokumentárnímu dílu. Dokument, který jistě vybočuje z řady a stojí mimořádného zájmu. Je to skvělá propaganda? Anebo brilantním sdělením věrohodných souvislostí....

odkaz na "Zeitgeist" s českými titulky: ZDE

odkaz na "Zeitgeist Addendum" s českými titulky: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.6. 2009