Šéf BNP se odvolává na Klause:

Změna klimatu je podvod liberálních elit, tvrdí ultrapravičák Griffin

10. 6. 2009

KD│Tady je něco, co budeme v důsledku úspěchu British National Party (BNP) v evropských volbách patrně slýchat častěji - názor Nicka Griffina na změnu klimatu. Během včerejší tour po rozhlasových studiích se objevil v pořadu BBC Radio 5 Živá snídaně a hovořil s Nicky Campbellem. Po pár minutách jemného oťukávání Griffin Campbella přerušil, když se pokoušel přečíst další posluchačský dotaz, upozorňuje redaktor Guardianu Leo Hickman:


Griffin: BBC je posedlá rasovou problematikou a imigrací. Bylo by skvělé hovořit také jednou o něčem jiném.

Campbell: A o čem byste chtěl hovořit? Co je ta věc, kterou byste chtěl na této platformě dnes ráno národu říci?

Griffin: OK, co třeba fakt, že spolu s českým politikem [Václavem Klausem], jemuž každý nadává, věřím že globální oteplování je v zásadě podvod. Je využíváno liberální elitou jako prostředek k prosazení zdanění a kontroly nás všech, zatímco skutečnou krizí je ropný zlom. Dochází nám opravdová, skutečná energie. A je to něco s potenciálně okamžitým a katastrofálním účinkem během několika let - bez ohledu na plovoucí lední medvědy za 150 let.


(Záznam zde, stopáž 1.52:15)

Má první reakce byla: "Jako kdyby už nebylo dost důvodů, proč nevolit BNP." Ale pak mě napadlo něco jiného: Není vlastně zajímavé, jak je přesvědčen o správnosti argumentu zastánců ropného zlomu, ale přitom stále věří, že globální oteplování je socanské spiknutí s cílem vyrazit z každého větší daně?

Možná, že ropný zlom je nějak slučitelný s ideologií krajní pravice (dejte všichni pozor: spalujme naše domácí uhlí, protože nesmíme být otroky rozmaru cizinců s velkými zásobami ropy), zatímco regulační politika ochrany klimatu odporuje krajně pravicovým libertariánským instinktům?

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.6. 2009