Klaus spasitel, anebo Klaus disident?

10. 6. 2009 / Fabiano Golgo

Za dvanáct let, co žiju v České republice, jsem zažil v české "novinářské" práci množství špatné propagandy. Avšak když už jsem myslel, že mě nic nemůže překvapit, nalezl jsem na ihned.cz tuto perlu:

"Češi poslechli Klause a zachraňují tím svou ekonomiku Lidé utrácejí víc. To je největší překvapení ve špatných číslech o vývoji HDP.

Václav Klaus našel po dlouhé době velké množství lidí, kteří ho poslouchají. Jeho radu, aby lidé s ekonomickou krizí bojovali utrácením, si k srdci vzalo velké množství českých domácností. Jejich nákupy - spolu s vládními výdaji - brzdily pád tuzemského hospodářství v prvním čtvrtletí roku. (...)"

To si tento "reportér" opravdu myslí, že Češi šli nakupovat, protože je o to požádal prezident? To ani stránky virtually.cz by neměly odvahu přijít s něčím takovým!

Musím se přiznat, že i když ve svých prvních letech v České republice jsem měl často velké potíže s mnoha Klausovými myšlenkami i jeho stylem, v poslední době - poté, co jsem byl mnohokrát hostem institucí Evropské unie a zažil jsem je tedy zevnitř - souhlasím s Klausem alespoň v tom, že EU má určité podobnosti s komunistickým politbyrem, že trochu připomíná Kreml. Podle mého, jak jsem přesvědčen, neutrálního názoru (nejsem Evropan) není Klaus v této věci zase tak daleko od pravdy.

Od doby, kdy od roku 2004 jezdím do institucí EU v Bruselu, zaznamenávám tam téměř náboženskou opatrnost, co se týče rozrůzněnosti názorů.

Vládne tam zbytečný pocit, že Evropská unie potřebuje jednotu a nemůže tolerovat opozici. Ne že by různé politické strany se spolu navzájem nesvářily a ne že by v Bruselu neprobíhaly vzrušené debaty. Opozice ale chybí vůči širšímu obrazu: neexistuje opozice vůči systému. Jako za komunismu se některé věci smějí kritizovat otevřeně, jiné nikoliv, například všeobecný myšlenkový postoj. Můžete nesouhlasit se zemědělskými kvótami nebo předpisy o rybaření, ale nesmíte nesouhlasit s Lisabonskou smlouvou anebo s myšlenkou samotné Evropské unie. Pokud s těmito věcmi nesouhlasíte a jste prezident, jste ostrakizován jako extremista. Démonizace těch, kdo považují Lisabonskou smlouvu za temný, zbytečně dlouhý a složitý a tlustý dokument, je vodou na Klausův mlýn - opravňuje to Klause, aby EU srovnával se Sovětským svazem. Klaus je ostře kritizován za to, že odmítá Lisabonskou smlouvu.

Klaus má přece právo útočit i na módní a široce rozšířené dogma o podnebných změnách. Ať říkají lidé dobré vůle, co chtějí, neexistují důkazy, co je příčinou globálního oteplování, ani se neví, jak proti němu přesně bojovat. Existuje mnoho uznávaných vědců s nejrůznějšími názory na klimatické změny. Jen proto, že v současnosti vládně viditelnější konsensus mezi většinou vědců v této otázce, neznamená, že musejí mít pravdu, anebo že by jim nikdo nesměl oponovat. Kdysi také existoval konsensus, že homosexualita je nemoc či že se uzdravíte, když vám pustí žilou, anebo že černoši či židé jsou podřadné rasy.

Klausovi dala "politicky korektní" média auru kacéíře, avšak Klaus je vlastně disident, i když poněkud zvráceným způsobem. Má skutečně freudovský vztah ke svému předchůdci, svému nepříteli na život a na smrt, Václavu Havlovi. Je to ironické, avšak přirozené. Havel byl respektován za to, že přežil přímou konfrontaci s obrovským státem, který zlikvidoval jeho svobodu. Klaus podvědomě dělá totéž, snaží se dokazovat, že má křeslo na Pražském hradě právem, že se také nebojácně staví obrovskému monstru. Havel nezvítězil, měl jen štěstí, že byl ještě na místě, když jiné síly zlikvidovaly systém, proti němuž bojoval. Předpokládám, že Klaus taky nebude mít příležitost zvítězit nad "monstrem". Jako každá podobná instituce takové velikosti bude Evropská unie dříve nebo později příliš zkorumpována, anebo bude příliš mocná, neefektivní nebo naopak agresivní, takže ji vzbouřenecká generace bude chtít nahradit něčím lepším. Pak bude Klaus považován za průkopníka proti nenásilnému dogmatismu Evropské unie.

První Václav bojoval proti podobnému útlaku - za právo na svobodný názor bez pronásledování (tehdy policií, dnes médii). Havel neakceptoval, že v politice má vládnout Jediná myšlenka, Jediný názor. Dnešní Evropská unie sice není tak utlačitelská jako policejní stát, ale určitá podobnost tu je a Klause nyní kamenují, že to řekl veřejně.

Klaus právem odmítá vidět Čechy jako méně důležité členy Evropské unie, kteří by měli ustoupit stranou a mlčet. Klaus je testosterone České republiky.

Dokonce si myslím, že vznik pravice a extremisté, kteří byli zvolení do nového Evropského parlamentu, je normální, množná dokonce zdravou reakcí na kultovní auro ohledně Evropské unie. Jejich potenciální výstřelky mohou oživit debatu a to může vést k tomu, že při příštích volbách bude hlasovat víc lidí. Voliči jsou lehčeji mobilizování "proti" něčemu než "ve prospěch" něčeho.

Takže možná hraje Václav Klaus roli, za niž se mu dostane uznání až v budoucnosti (vzbouřenci jsou většinou oslavováni až v další generaci): Že byl disidentem proti konformnosti Evropské unie. Avšak určitě nebude nikdy považován za onoho člověka, který požádal českou populaci, aby šla nakupovat a zachránila českou ekonomiku. To už je tak přehnané, že by s tím nesouhlasil ani Klaus. To jen Hospodářské noviny...

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.6. 2009