V atmosféře napětí jednaly obě Koreje o průmyslovém parku v Kesongu

11. 6. 2009

KD│Dnes dopoledne proběhla v posledním zbývajícím společném průmyslovém komplexu v severokorejském Kesongu jednání o budoucnosti hospodářské spolupráce obou korejských států, od nichž Jižní Korea očekávala, že v nich vyjdou najevo aktuální úmysly Pchjongjangu. Ekonomické potíže KLDR se stupňují a komunistický režim horečně shání tvrdou měnu; snaží se látat díry v rozpočtu prodejem zbraní, pašováním cigaret, vývozem pracovní síly na Střední Východ nebo budováním rozsáhlé soustavy tunelů pro vojenskou juntu v Barmě, a připravuje se tak mimo jiné na vážný dopad hospodářských sankcí, které ji už brzy mohou zasáhnout kvůli rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Ale ani v Jižní Koreji přes známky ekonomického oživení není zdaleka vše v pořádku; po sebevraždě, k níž bývalého prezidenta Ro Mu-hjona dohnal údajný korupční skandál zinscenovaný současnou vládou, se v zemi zvedla vlna protestů vedených dvěma tisíci intelektuály z předních univerzit. Profesoři, studenti, buddhističtí i křesťanští náboženští představitelé, lékaři, právníci a aktivisté obviňují vládu z omezování svobody projevu a shromažďování a ohrožování nezávislosti soudů. Kritizována je i hospodářská politika, která vede k výraznému nárůstu příjmových nerovností.

Poté co bývalý prezident - symbol otevřené politiky v zemi, která desítky let žila pod vojenskou diktaturou - skočil z útesu, policie velmi necitlivě zasáhla proti shromážděním k uctění jeho památky. Pohřební oltář vztyčený na jednom ze soulských náměstí byl krátce po sedmidenním státním smutku zničen policií. Dnes se k protivládním protestům připojilo přes 500 profesorů a studentů filosofie, kteří vyzvali konzervativního prezidenta Li Mjong-baka, aby se omluvil za vyvolání skandálu svého předchůdce.

Podle posledních zpráv Pchjongjang během dnešních jednání předložil požadavek na výrazné zvýšení poplatků za pronájem pozemku průmyslového parku a na více jak čtyřnásobné zvýšení mezd jeho zaměstnanců, aniž došlo k výraznějšímu pokroku v dalších záležitostech. Příští kolo mezikorejských jednání by se mělo uskutečnit 19. června.

Více informací v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.6. 2009