Ahmadínežádovo vítězství vyvolalo násilné střety

13. 6. 2009

K násilným střetům docházelo v sobotu večer po celém Teheránu. Tisíce rozhněvaných mladých Íránců protestovaly proti drtivému vítězství Mahmuda Ahmadinežáda, který byl prohlášen vítězem prezidentských voleb.

Velké davy se shromáždily na hlavní teheránské třídě Valiasr a kolem ministerstva vnitra. Protestovaly proti volbám, které charakterizoval Mir Hossein Musaví, Ahmadinežádův oponent, jako "nebezpečný podvod".

Pořádková policie použila podle svědků slzného plynu a obušků ve snaze rozehnat davy. Kontejnery s odpadky byly uprostřed bulváru Valiasr podpáleny a na bulváru leží kostry vyhořelých motocykl.

"Dolů s diktátorem," skandovaly davy u ministerstva vnitra.

Kromě pořádkové policie se pokoušelo zvládnout davy množství tajných policistů s holemi a kramlemi

"Cítím se tak uražený," řekl Ali Rexza, silně rozhněvaný čtyřiadvacetiletý mladík, který protestoval v pátek večer na Vanakském náměstí v centru Teheránu. "Všichni jsme viděli minulý týden, co se děje. Všichni chtěli Musávího. Jak nás mohou takhle urážet?"

Podle deníku Financial Times se výsledky íránských voleb zdají být v rozporu s obrovskou podporou pro Musávího a s historii vysoké účasti při volbách, která je v Íránu vždy ve prospěch reformistických kandidátů.

Mojtaba Samareh-Hašemi, šéf Ahmadinežádova volebního ústředí, konstatoval, že reformisté nejsou ochotni přijmout skutečnost, že většina íránského národa neche Musavího za prezidenta.

Ahmadinežád měl podstatnou podporu u íránských chudých, kdežto Musáví u městských středních vrstev. Ahmadinežád má podle deníku Financial Times stále silnou podporu na venkově a u náboženských radikálů, v důsledku jeho velkých darů chudým a v důsledku jeho revolučního nadšení. Avšak Ahmadinežád rozhněval velkou část íránské společnosti, především střední vrstvy, mládež a podnikatele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009