Jak je to s právy žen v Emirátech?

12. 6. 2009

Normálně nejsem žádná velká bojovnice za ženská práva. Dokonce i chápu, že naše představy o životě v Emirátech a vůbec arabském světě mohou a jistě i jsou pohledem médií silně zjednodušeny a zkresleny. Přesto mi to nedá, abych nezareagovala na článek M.Groha. Věřím mu, že mu může připadat život žen, tak jak ho popisuje, docela přijatelný, ženy se těší úctě, která u nás nebývá zvykem. Dokonce si dovedu i představit, že by spousta žen u nás takový život brala všemi deseti. Když se však já osobně zamyslím nad tím, jak mně by život v Emirátech vyhovoval, napadají mi mnohá "ale", píše Alice Valkárová.

Myslím si, že by se mi tak úplně nelíbilo jako vdaná chodit na veřejnosti zahalená, to ale není asi to nejdůležitější.

Spíš by mně zajímalo, jak je to s tím po očkem pokukováním po jiných mužích a s cizoložstvím. Platí to také obráceně? Ani muži se nesmí dopouštět cizoložství a nesmí pokukovat po cizích ženách?

Pokud ano, je to v pořádku, pokud ne, něco v pořádku není.

Nemyslím si, že by mně trápilo, že mám či nemám své šperky a zda musím omezovat své výdaje. Určitě bych přivítala, že je mi umožněno vzdělání, ale jistě by mně také velmi zajímalo, jak mohu své vzdělání jako vdaná žena uplatnit?

Mohu chodit do práce a pracovat tam v oboru, který mně baví a v němž pracují hlavně muži?

Musela bych se své práce vzdát? Před nějakou dobou jsem zaslechla, jak při oficiální návštěvě (a teď bohužel nevím zda Emirátů nebo Saudské Arábie) naší předsedkyně věd, se obraceli při oficiálních jednáních více na její mužský doprovod a ji (pravděpodobně z nezvyku) nevěnovali náležitou pozornost.

Mohla bych to brát i jako projev neúcty spočívající v nevíře, že by žena mohla být na poli vědy mužům rovnocenným partnerem.Tak to by mi také zcela určitě vadilo.

Pokud ženám v Emirátech vyhovuje jakýsi materiální nadstandard, o kterém M.Groha píše, je to v pořádku.

Nenajdou se tam ale třeba ženy, které by se chtěly uplatnit ve svém zaměstnání (a nejenom řídit auto) a neplatí pro ně nějaká omezení?

Ženy nemají všechny stejné potřeby a životní plány. Mají i ty, které jsou (možná?) v menšině a chtějí něco více než se starat o rodinu, stejné šance jako muži?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009