Íránské poučení pro české hvězdopravce?

12. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Dnes, 12. června, proběhnou prezidentské volby v Íránu. K samotné volbě byli připuštěni čtyři kandidáti, dva vnímaní jako "konzervativní" a dva jako "reformističtí". (Tři další zapsaní kandidáti byli 20. května odmítnuti. Svou funkci obhajuje Mahmúd Ahmadínežád. Jeho konzervativním souputníkem je Mohsen Rezaei, dřívější velitel Íránské revoluční gardy. Na reformním křídle se začalo teprve nedávno více mluvit o možných nadějích Mir-Hosseina Mousávího, který byl premiérem v obtížných letech 1981-89. Vedle něho se také jako reformní politik uchází Mehdi Karroubi, který působil také jako předseda Medžlisu.

Írán je velkou zemí, s víc než 70 miliony obyvatel (podle sčítání z roku 2006). Problém může být předběžně už s tím, kolik vlastně je v Íránu oprávněných voličů. Důležité by tu měly být rodné listy (nikoli občanské průkazy!). Ministerstvo vnitra uvádí, že všech voličů je 46 milionů, zatímco Statistické centrum kontruje nejméně 51 miliony voličů! Zde by mohl být také zakopán pes pro relevantní vyhodnocení těch voleb v případě nějakých pochybností. Je tu riziko "mrtvých duší". Nový rodný list lze v Íránu získat po pouhém tvrzení, že původní doklad byl ztracen. --- V Íránu jsou prezidentské volby přímé. Funkci získá hned v prvním kole ten uchazeč, který soustředí víc než 50 % hlasů.

Ještě možná před měsícem málokdo bral vážně, že by mohl mít stávající prezident Ahmadínežád nějakého vážného konkurenta. Počítalo se s tím, že má těch kýžených 50 % jistých. Za stávajícím prezidentem navíc neotřesitelně stáli významní předáci íránského kléru, především ajatolláh Alí Chameneí. Ten ale už před týdnem (pravděpodobně s ohledem na náznaky dané veřejným míněním) nepřímo naznačil, že má již od dosavadního prezidenta jistý odstup.

Teď, těsně před volbami, podle poměrně nedávných průzkumů veřejného mínění se chystá mezi 16 až 18 miliony voličů v prvním kole dát svůj hlas Mousávímu, zatímco pro Ahmadínežáda se vyslovovalo jen pouhých 6 až 8 milionů voličů. Takový veliký rozdíl (i při jistých procedurálních nedostatcích) by naznačoval, že se můžeme dočkat v těch volbách nemalého překvapení.

Ahmadínežád proto zkusil nenechat nic náhodě a rozmanitými prostředky (údajně i finančně) si hleděl získat váhající nebo zatím jinak nasměrované voliče. Na druhé straně právě Mousáví má mít hodně stoupenců mezi mladými prvovoliči. Kupodivu Mousáví má prý také nemálo přívrženců i v Revolučních gardách. (Už během íránsko-irácké války jako premiér byl vnímán doma jako dobrý manažér ekonomiky.) Nakonec se Ahmadínežád rozhodl raději svou kampaň přitvrdit osobními výpady vůči konkurenci. Veřejně vyjádřil své pochybnosti nad tím, zda Mousávího manželka pravoplatně získala svůj doktorát politických věd. --- Je více možností, jak výsledky voleb zpochybnit. Pro samotné volby bylo přichystáno až příliš mnoho mobilních hlasovacích míst. Výsledky může plnoprávně zpochybnit sám Alí Chameneí. Volby jsou zatím v plném proudu...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.6. 2009