Jak skočit na špek, čili "Hospital blast" pověsti propalestinské žurnalistiky

18. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Po publikaci vizuálních záznamů z parkoviště nemocnice v Gaze píše dnes britský Guardian namísto o izraelském náletu cudně o "hospital blast" ("výbuchu v nemocnici"). Jenže z dostupných vizuálních údajů dokonce ani nemůžeme spolehlivě říci, zda se včera uvnitř samotné nemocnice vůbec něco stalo.

Na parkovišti nemocnice, kam v noci mezi auta dopadl smrtící náklad, nelze nalézt žádný mnohametrový impaktový kráter, který by tam nutně musel být, pokud by na místo dopadla izraelská letecká bomba. Zároveň není ani zdaleka pravděpodobné, že by se na toto parkoviště vešlo 500 osob, které zde údajně měly zemřít - natož, jak uvádějí některé pozdější pověsti, 800 či ještě více.

Okolní budovy včetně samotné nemocnice na videích a fotografiích nevypadají vážněji poškozeny, což by také muselo vyhlížet jinak, pokud by parkoviště zasáhla letecká bomba.

Nejpravděpodobnějším vysvětlením tragédie tedy skutečně bude pád nedaleko odpálené a selhavší palestinské rakety, jejíž pohonné hmoty se "rozplizly" po zasažené ploše a ve směsi se vzduchem se vznítily. Lidé, kteří se v té době nacházeli na parkovišti hned vedle nemocnice, neštěstí bohužel nepřežili a zemřeli děsivou smrtí. Ale věřit tomu, že jich tu zahynuly stovky, vyžaduje opravdu pevnou víru v poctivost teroristické organizace Hamás, která železnou rukou vládne Gaze. Někdo tu zjevně zemřel. Mohlo to být třeba i osmdesát osob, pokud by stály hustě na sebe namačkány.

Ještě jednou, aby to bylo konečně jasné: V Gaze od roku 2006 vládne proíránská islamistická teroristická organizace Hamás, která systematicky vraždí své oponenty, odhalené gaye popravuje svržením z výškových budov a jejím oficiálním cílem zůstává úplné zničení Izraele, stejně jako tradičního palestinského nacionalismu v podání Organizace pro osvobození Palestiny, který obviňuje mj., že ve svých řadách toleruje křesťany.

Politicky korektní výmluvy, proč islamistickým teroristům raději neříkat teroristé, vás mohou vést například k tomu, že vezmete za bernou minci údaje, které vám terorista podstrčí s cílem rozdmýchat masové pouliční nepokoje v celém islámském světě v předvečer návštěvy amerického prezidenta, který právě přijíždí uklidnit situaci. A druhý den poté, co jste se ve slepé důvěře v tyto údaje přiklonili k verzi údajného bezohledného izraelského bombardování nemocnice se stovkami mrtvých, se samozřejmě vůbec neomluvíte, ale prostě píšete o "hospital blast".

Jak už jsem uvedl jinde a vícekrát, není žádný důvod si myslet, že izraelské nálety v Gaze jsou jakousi superpřesnou operací tančící po špičkách kolem životů palestinských civilistů. Ale rozhodně nemůžete ani spoléhat na to, jak vám ji ve fantastických barvách vylíčí fanatičtí islamističtí teroristé vedoucí informační válku proti Izraeli, proti umírněným arabským režimům, ale i proti Západu.

Pokud to uděláte, nesete nakonec nepřímou odpovědnost za mrtvé, kteří zemřeli při následných nepokojích, jež falešná zpráva pomohla rozdmýchat - a vaše profesionální pověst skončí v kanále.

5
Vytisknout
7458

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2023