Konfikt mezi Izraelci a Hamásem: Izraelská armáda konstatuje, že "pokračuje v neustálých útocích v celém pásmu Gazy"

19. 10. 2023

čas čtení 11 minut
- Nedostatek vody v Gaze je "zdravotní krizí na pokraji výbuchu", konstatuje charitativní organizace

Nedostatečný přístup k vodě je podle mezinárodní charitativní organizace Action Against Hunger jedním z největších problémů v Gaze, která varuje před "zdravotní krizí na pokraji výbuchu".

Podle pracovníků charity se přeplněné přístřešky pro vysídlené osoby blíží bodu zlomu. Dodávají, že jeden z útulků v Gaze v současné době živí více než 24 000 lidí a že 60 % tamních dětí trpí průjmem. Někteří lidé se také uchylují k otevřenému vyprazdňování.

OSN odhaduje, že na 2,3 milionu lidí žijících v Gaze připadají denně méně než 3 litry vody na osobu, přičemž polovinu z nich tvoří děti, které jsou nejvíce ohroženy nedostatkem vody a průjmovými infekcemi, které jsou celosvětově hlavní příčinou dětské úmrtnosti. A toto množství se bude pravděpodobně každým dnem snižovat, protože se snižují zásoby a palivo používané k výrobě pitné vody v odsolovacích zařízeních.

Chiara Saccardiová, pracovnice organizace Action Against Hunger pro Blízký východ, řekla:

    Tváří v tvář této bezvýchodné situaci se mnoho gazanských rodin uchyluje ke zdrojům nepitné vody, jako jsou zemědělské studny. Tím se vystavují bezprostřednímu riziku dehydratace a dokonce i propuknutí infekčních nemocí, jako je cholera. Pokud k takové epidemii dojde, stane se tato vážná krize ještě větším problémem.

Izraelská vláda obvinila BBC, že ve své reportáži o katastrofálním výbuchu v arabské nemocnici al-Ahlí v Gaze šíří "novodobou krevní mstu".

Bezprostředně po incidentu v úterý večer reportér BBC naznačil, že vinu pravděpodobně nese Izrael. Oficiální izraelský vládní účet na  Twitteru, to přirovnal k antisemitské lži, že Židé vraždili křesťanské chlapce, aby jejich krev použili k náboženským rituálům.

- Lidé v Chán Júnisu holýma rukama prosívají trosky a sutiny srovnaných budov se zemí
V Chán Júnisu na jihu pásma Gazy byl uprchlický tábor zasažen zřejmě izraelským náletem, který zničil několik provizorních domů. Záběry ukazují   čtvrti srovnané se zemí.
 
- Prohlášení britského premiéra Rishiho Sunaka, že Británie chce, aby Izrael "zvítězil", "není konstruktivní", uvedla humanitární organizace  Oxfam.

"Nikdo nevyhraje, když je rozsah lidského utrpení, devastace a bolesti tak obrovský a neúprosný," uvedla charitativní organizace v prohlášení po výroku britského premiéra Sunaka, který ve středu navštívil Izrael

Naléhavě vyzvala všechny strany, aby se "zavázaly k příměří a k plnému, neomezenému přístupu humanitární pomoci do Gazy již nyní".

"Premiér má pravdu, když vyzývá k bezpečnému návratu všech rukojmích v Gaze, ale to, že nevyzval k příměří, je špatně. Humanitární situace v Gaze nyní dosahuje katastrofální úrovně - s více než 3 000 mrtvými Palestinci, jaký další důkaz potřebuje, že jakákoli opatření na ochranu civilistů nefungují?"

Sunak ve sředu  při projevu v Tel Avivu řekl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že Británie "bude solidární s vámi, budeme stát při vašem lidu. A také chceme, abyste zvítězili".

- Izraelský ministr obrany řekl vojákům, že brzy uvidí Gazu "zevnitř"

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant řekl vojákům shromážděným u hranic s Gazou, že brzy uvidí palestinské území "zevnitř", uvedl jeho úřad.

- Podle Bílého domu budou v příštích dnech do Gazy z egyptského Sinajského poloostrova vjíždět nákladní automobily s humanitární pomocí, a to po bleskové návštěvě Joea Bidena v Izraeli, která následovala po smrtícím výbuchu v nemocnici na obléhaném území. Jenže jich má být jen dvacet a humanitární organizace varují, že jich je zapotřebí nejméně sto denně. 

 

Po několikahodinovém jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a jeho válečným kabinetem americký prezident uvedl, že Izrael souhlasil s otevřením přechodu Egypt-Gaza Rafah pro dodávky zoufale potřebných potravin, vody a zdravotnického materiálu pod podmínkou, že humanitární pomoc nebude Hamás odklánět pro vlastní potřebu.

"Lidé v Gaze potřebují potraviny, vodu, léky a přístřeší," řekl Biden.

- Egypt a Jordánsko odsoudily "kolektivní trestání" Palestinců v Gaze

Egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi a jordánský král Abdulláh II. odsoudili "kolektivní trestání" Palestinců v Gaze, když se v Káhiře sešli k jednání o válce mezi Izraelem a Hamásem.

Jordánský královský dvůr před setkáním uvedl, že Sísí a král Abdalláh budou "diskutovat o prostředcích k zastavení izraelské agrese v Gaze".

V samostatných prohlášeních vydaných později egyptské prezidentství a královský dvůr uvedly, že oba představitelé "potvrdili svůj jednotný postoj odmítající politiku kolektivního trestu v podobě obléhání, hladovění nebo vysídlování" Palestinců.

Sísí a král Abdalláh rovněž varovali před nebezpečím regionálního šíření konfliktu.

-Dhananjayan Sriskandarajah, výkonný ředitel Oxfam GB, napsal pro deník Guardian článek, ve kterém uvádí, že charitativní organizace nikdy nezažila takovou humanitární krizi, jako je ta v Gaze. Vyzývá také k urychlenému příměří.

 
   "Oxfam poskytuje humanitární pomoc lidem, kteří se ocitli ve válce, již desítky let. Děláme to v Somálsku, Jemenu a Sýrii a desítky let to děláme v Palestině. To, co se dnes děje v Gaze, však nemá obdoby.

    Jinde by moji stateční kolegové provozovali humanitární služby, v Gaze dnes jde o život. Jinde bychom s nimi byli v neustálém kontaktu; v Gaze jim dnes dochází baterie v telefonech, protože byla přerušena dodávka elektřiny. Jinde bychom sdíleli údaje o své poloze s bojovníky, abychom zajistili bezpečnost zaměstnanců a civilistů; v Gaze dnes není v bezpečí nikdo."

Biden vystoupí s projevem k národu a bude jednat o reakci USA na konflikt mezi Izraelem a Gazou.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek vystoupí s projevem k národu, aby projednal reakci USA na konflikt mezi Izraelem a Gazou a na válku na Ukrajině, a to necelých 24 hodin poté, co se vrátil z Tel Avivu, aby nabídl Izraelcům podporu a pomoc Palestincům v rámci cesty, kterou narušil výbuch v nemocnici v Gaze.

Ve svém projevu, který má být přednesen z Oválné pracovny ve čtvrtek ve 20 hodin SELČ, Biden nabídne poselství solidarity obyvatelům Ukrajiny a Izraele. 


- Izraelské nálety ve čtvrtek brzy ráno zasáhly místa v pásmu Gazy, včetně částí na jihu, které Izrael vyhlásil za bezpečné zóny, což mezi více než dvěma miliony Palestinců uvězněných na tomto území zvýšilo obavy, že nikde není bezpečno.

Téměř dva týdny od chvíle, kdy Izrael začal útočit v reakci na útok Hamásu na města na jihu Izraele, letecké údery neúnavně zasahují hustě obydlené území. Údery pokračovaly na celém území i poté, co Izrael Palestincům řekl, aby se evakuovali ze severu a zamířili do tzv. bezpečných zón na jihu.

Bombardování pokračuje i poté, co Izrael ve středu souhlasil s tím, že Egyptu umožní dodávat do Gazy omezenou humanitární pomoc. Mnozí z 2,3 milionu obyvatel Gazy se omezili na jedno jídlo denně a byli odkázáni na pití špinavé vody v podmínkách tenčících se zásob.

Palestinci v jižním městě Chán Júnis uvedli, že bombardování přes noc neustávalo a podle ministerstva vnitra vedeného Hamásem nálety zasáhly několik domů. V Rafáhu na hranici s Egyptem Izrael také zasáhl několik domů. Zdravotnický personál v nemocnici Nasser v Khan Younis uvedl, že přijali nejméně 12 mrtvých a 40 zraněných.

Podle ministerstva byly zasaženy také domy podél hranice Gazy s Izraelem v severní evakuační zóně. Izrael v oblasti shromáždil vojáky a očekává se, že zahájí pozemní invazi do Gazy, ačkoli vojenští představitelé tvrdí, že žádné rozhodnutí ještě nepadlo.

Letecké údery zasáhly také tři obytné věže v al-Zahře, v oblasti, která byla vyzvána k evakuaci, uvedlo ministerstvo vnitra v Gaze.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že od začátku války bylo v Gaze zabito 3 478 lidí a více než 12 000 jich bylo zraněno.

V Izraeli bylo zabito více než 1 400 lidí, většinou civilistů, kteří byli zabiti během smrtícího vpádu Hamásu 7. října.

IDF tvrdí, že "zničila stovky teroristických objektů Hamásu"

- Izraelské obranné síly zveřejnily aktualizovanou zprávu na Twitteru, ve které uvedly, že "pokračují v neustálých útocích v celém pásmu Gazy".

"Během posledního dne IDF pod vedením Šin Bet zničily stovky teroristických infrastruktur Hamásu, z nichž desítky byly napadeny ve čtvrti Sageya. Stovky teroristických infrastruktur, které byly napadeny, zahrnují odpalovací stanoviště protitankových raket, tunelové šachty, zpravodajskou infrastrukturu, operační velitelství a další štáby," uvedly IDF.

IDF tvrdí, že zabila ""šéfa vojenského křídla teroristické organizace Výbory lidového odporu v Rafáhu Rafata Hareva Hosseina Abu Halala" a také "řadu operativců patřících k silám Najaba hnutí Hamas".


- Přes hraniční přechod Rafáh byly z Egypta do pásma Gazy poslány stroje na opravu silnic v rámci příprav na dodávku části pomoci uskladněné na egyptském Sinajském poloostrově, uvedly ve čtvrtek dva bezpečnostní zdroje.

Rafáh je jediným přechodem, který není pod kontrolou Izraele, ale od prvních dnů konfliktu v Gaze je mimo provoz v důsledku izraelského bombardování na palestinské straně hranice.

Spojené státy a Egypt usilují o dohodu s Izraelem, která by umožnila dodávku pomoci do Gazy, a Bílý dům ve středu uvedl, že byl dohodnut průjezd až 20 kamionů s nadějí na pozdější průjezd dalších.

Většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy byla před začátkem současného konfliktu závislá na pomoci, podle OSN dodávalo humanitární pomoc do enklávy asi 100 kamionů denně.

Ve čtvrtek čekalo v blízkosti přechodu na egyptské straně více než 100 nákladních automobilů, ačkoli se neočekávalo, že by pomoc mohla vjet dříve než v pátek, uvedly egyptské bezpečnostní zdroje. Další pomoc je zadržována v egyptském městě Al Aríš, asi 45 km od Rafáhu.

- Západní vlády jednají o evakuaci držitelů zahraničních pasů z Gazy, čímž egyptští představitelé podmiňují přísun pomoci. Podrobnosti o případné evakuaci nejsou jasné.

Ve středu po jednání s Joem Bidenem izraelská vláda uvedla, že nebude blokovat pomoc pro civilisty vstupující do Gazy z Egypta - pokud se tyto dodávky nedostanou k Hamásu.

Uvedla, že bude pokračovat v blokádě humanitární pomoci z Izraele do Gazy, dokud nebudou vrácena rukojmí držená Hamásem.

Zdroj v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
2486

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2023