Gaza: Mrtví jsou všude. Není dost pytlů, které by je pojaly

19. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma: Pokud už byla atmosféra v regionu zápalná, úterní výbuch v nemocnici v Gaze ji ještě dál rozdmýchal. Rozzuření demonstranti vyšli do ulic na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve městech po celém arabském světě. 


 

Americký prezident Joe Biden ve středu přistál v Tel Avivu a rychle dal najevo, že stojí za izraelským tvrzením, že to nebyl jejich úder, ale chybně odpálená raketa militantní skupiny, která způsobila krveprolití.

 K explozi došlo v úterý večer kolem 19:00 u přeplněné nemocnice al-Ahli. Ministerstvo zdravotnictví Gazy řízené Hamásem uvádí, že zahynulo 471 lidí. 

Ve středu ráno přijel do Tel Avivu prezident Biden, aby nabídl Izraeli podporu, ale plánovaný summit s vedoucími představiteli Palestinské samosprávy, Jordánska a Egypta byl v úterý  večer náhle zrušen. 

Na okupovaném Západním břehu Jordánu se ve středu  Palestinci připojili k protestům v několika velkých městech a v Bejrútu byla proti demonstrantům před americkým velvyslanectvím použita vodní děla a slzný plyn. 

A měli bychom vás znovu upozornit, že hned na začátku této reportáže našeho zahraničního zpravodaje Secundera Kermaniho jsou mimořádně znepokojivé záběry.

Reportér: Mrtví jsou všude. Není dost pytlů na mrtvoly, které by je pojaly. Dvě děti zabalené do jediné deky.

Jak se vyznat v tak strašlivé scéně? Představte si, že takhle hledáte někoho, koho milujete. Izraelci a Palestinci se navzájem obviňují z útoku na nemocnici ve městě Gaza. Jasné je však utrpení, které způsobil.

"Seděl jsem se svým strýcem. A najednou uprostřed nemocnice vybuchla bomba. Slyšeli jsme křik a pak jsem vyběhl ven. Ani nedokážu vysvětlit, jak rychle jsem běžel. Byla tam mrtvá těla, mrtvoly, utrhané ruce a nohy. Nevím, co mám říct."


V těch nejzoufalejších podmínkách probíhá boj o záchranu života. Pacienti čekající na chodbách se snaží zpracovat, co se právě stalo na místě, o kterém si mysleli, že bude bezpečné. Lékaři v Gaze si už po výbuchu jen stěží dokázali poradit. Byli zahlceni pacienty.


Toto je baptistická nemocnice al-Ahli, která byla zasažena. Vyhořelá auta zaplnila nádvoří, které by bylo plné těch, kteří hledají lékařskou pomoc a přístřeší. 

Byl to důsledek izraelského leteckého útoku, nebo nefunkční rakety vypálené palestinskými ozbrojenci? Izraelští představitelé odpovědnost odmítli a předložili řadu důkazů. 

Včetně tohoto videa, které podle některých ukazuje raketu vybuchující ve vzduchu, poté padající a způsobující explozi, ačkoli jako mnohé jiné je i toto sporné.


(...)

Na okupovaném Západním břehu Jordánu a v celém arabském světě o tom mnozí zůstávají přesvědčeni. Za úderem na nemocnici stál Izrael. Neustále propukaly protesty.  Hněv podněcuje i včerejší makabrózní tisková konference.  

Úředníci v Gaze obklopeni těly mrtvých dětí. Obviňují izraelskou armádu, že je zabila. 

Člen ministerstva zdravotnictví v Gaze tvrdí, že personál nemocnice byl armádou varován před evakuací a že nemocnice byla před několika dny zasažena izraelským ostřelováním.  Izraelci obvinili média, že je příliš rychle obviňují z krveprolití.

0
Vytisknout
2654

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023