Válka mezi Izraelem a Hamásem: Několik kamionů s pomocí vjíždí do Gazy, byl konečně otevřen přechod Rafáh na hranici s Egyptem

21. 10. 2023

čas čtení 23 minut


Úřad OSN pro palestinské uprchlíky konstatuje, že 29 jeho pracovníků v Gaze bylo od 7. října usmrceno:

- Ministerstvo zdravotnictví v Gaze: Počet obětí izraelských úderů v Gaze stoupl na 4651, z toho 40 % tvoří děti

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gazy v neděli oznámil, že od 7. října izraelské údery na Gazu způsobily smrt 4 651 Palestinců, z toho 40 % dětí.

Dalších více než 14 245 osob bylo zraněno, z toho 70 % dětí a žen, tvrdí ministerstvo.

Mluvčí Ašraf al-Kudra prohlásil, že izraelské údery zabily za posledních 24 hodin 266 Palestinců, z toho 117 dětí, uvedla agentura Reuters.

Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.


- Mluvčí Hamásu v sobotu uvedl, že skupina plánovala propustit další dva rukojmí "z humanitárních důvodů", ale Izrael to odmítl, informuje agentura Reuters. Netanjahův úřad to odmítl jako "propagandu".

- Lékaři varují, že 130 předčasně narozených dětí v Gaze je v "bezprostředním ohrožení života kvůli nedostatku pohonných hmot".

"Svět se nemůže jen tak dívat na to, jak jsou tyto děti zabíjeny v důsledku obléhání Gazy," uvedla v prohlášení Melanie Wardová, výkonná ředitelka organizace Medical Aid for Palestinians (MAP).

"Vyzýváme světové politiky, aby požadovali, aby Izrael urychleně umožnil přísun pohonných hmot do nemocnic v Gaze," dodala.

Skotský premiér Humza Yousaf: Jak lze toto ospravedlnit? Jaké zločiny spáchala tato nemluvňata? Proto musí být kolektivní trest odsouzen. Vpusťme do Gazy humanitární pomoc, včetně pohonných hmot. Jinak nás budoui tyto záběry pronásledovat po zbytek našich životů. Okamžitě je zapotřebí příměři.

- Britský premiér Rishi Sunak zvýšil své výzvy k humanitární pomoci Gaze a vyzval k obnovení dodávek vody tam, kde je to možné.

Sunak uvedl, že Spojené království "absolutně" podporuje právo Izraele bránit se proti "vražednému nepříteli" Hamásu a že Izrael má povinnost obnovit svou bezpečnost a přivést zpět své občany, kteří jsou drženi jako rukojmí.

Uvedl také, že obyvatelé Gazy v současné době "strašně trpí a počet obětí neustále stoupá".

V deníku Telegraph Sunak uvedl: "Potřebujeme, aby se přes tento přechod valil proud nákladních aut, která by přivezla pomoc civilnímu obyvatelstvu. Potřebujeme také, aby byly obnoveny veškeré dodávky vody do Gazy, pokud je to fyzicky možné.

Všechny strany by se měly zavázat k nedotknutelnosti zařízení OSN, nemocnic a krytů. Intenzivně spolupracujeme s mezinárodními partnery, abychom zajistili, že britští občané, kteří jsou v současné době uvězněni v Gaze, budou moci také odejít přes tento přechod, zatímco pomoc vstoupí dovnitř."

Sunak uvedl, že se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem a izraelským prezidentem Isaacem Herzogem jasně hovořil o tom, že jakákoli pozemní ofenziva "musí být provedena v souladu s mezinárodním humanitárním právem a s podniknutím všech možných kroků, aby nedošlo k poškození civilistů".
 



-  Izraelská armáda uvedla, že počet lidí držených v zajetí vzrostl na 212. Páteční propuštění dvou Američanů vzbudilo naději, že se ostatní budou moci vrátit domů.

- Palestinská média informovala, že při izraelském úderu ve městě Chán Júnis na jihu Gazy bylo zabito nejméně 11 lidí a že Izrael bombarduje jižní město Rafáh. Útoky přišly několik hodin poté, co mluvčí izraelské armády Daniel Hagari vyzval obyvatele Gazy, aby se "v zájmu vlastní bezpečnosti" přesunuli na jih.

- V sobotu ministerstvo zdravotnictví Gazy řízené Hamásem uvedlo, že izraelské odvetné útoky zabily nejméně 4 385 Palestinců, včetně stovek dětí, a více než milion z 2,3 milionu obyvatel území bylo vysídleno. Stalo se tak po útoku ozbrojenců Hamásu na jižní Izrael 7. října, při kterém zahynulo 1 400 lidí, převážně civilistů, v masakrech, které Izrael šokovaly.

- Izrael uvedl, že opětoval palbu do Libanonu poté, co byl na severní Izrael vypálen dron a protiletadlové střely.  

-  Izrael rovněž udeřil na Západním břehu Jordánu a v neděli brzy ráno zasáhl areál pod mešitou, který podle izraelské armády využíval Hamás. Usmrceno v noci na neděli  bylo 50 Palestinců:


- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu pozdě večer svolal svůj kabinet, aby údajně projednal očekávanou pozemní invazi do pásma Gazy.

-  Zdravotnický systém v Gaze "čelí kolapsu", uvedli Lékaři bez hranic. Mezinárodní zdravotnická organizace v sobotu uvedla, že nemocnice v Gaze jsou "přetížené a chybí jim zdroje".

-  Lékaři v Gaze varovali, že 130 předčasně narozených dětí je v "bezprostředním ohrožení kvůli nedostatku paliva". "Svět se nemůže jen tak dívat na to, jak jsou tyto děti zabíjeny obléháním v Gaze," řekla Melanie Wardová, výkonná ředitelka organizace Medical Aid for Palestinians.


- Turecko v neděli vyslalo do Egypta své prezidentské letadlo se zdravotnickým týmem a zásobami, které vezou humanitární pomoc pro Gazu.

- Další humanitární organizace, Mercy Corps vyzvala k dalšímu a urychlenému uvolnění pomoci do Gazy.

- Izrael údajně shazuje v Gaze letáky varující, že každý palestinský civilista, který se "rozhodne neevakuovat se ze severu Gazy na jih může být identifikován jako partner v teroristické organizaci." Totéž izraelská armáda Palestincům v Gaze také telefonuje. - Porušuje to základní zásadu mezinárodního práva, totiž rozlišování mezi bojovníky a civilisty. Zacházet s Gazou, jako by to byl jediný vojenský objekt, je také protizákonné. Civilisté, kteří se nechtějí nebo nemohou evakuovat ze severní Gazy zůstávají i nadále pod ochranou mezinárodního práva.
- V Londýně demonstrovalo 100 000 lidí na podporu Palestinců. Požadovali okamžité ukončení války.


-Údery na Gazu se ode dneška zintenzivní, sděluje izraelský mluvčí

Izrael "ode dneška zvýší počet útoků", říká mluvčí izraelské armády

Izrael tvrdí, že od sobotní noci plánuje zintenzivnit útoky na Gazu, informuje agentura Reuters.

V sobotním rozhovoru s novináři v odpovědi na otázku o možné pozemní invazi do Gazy izraelský kontradmirál Daniel Hagari uvedl: ,,V sobotu se v Gaze chystá pozemní invaze:

    V dalších fázích války prohloubíme naše útoky, abychom minimalizovali nebezpečí pro naše síly. Od dnešního dne se chystáme útoky zesílit.

Hagari podle agentury Reuters zopakoval výzvu obyvatelům Gazy, aby se evakuovali na jih.

- Zdravotnický systém v Gaze "čelí kolapsu", uvedli v sobotu Lékaři bez hranic.

V sérii sobotních tweetů tato mezinárodní zdravotnická organizace uvedla, že nemocnice v Gaze jsou "přetížené a chybí jim zdroje".

"Nedávno jsme nemocnici Al Šífa, hlavnímu chirurgickému zařízení v pásmu, darovali velké množství zdravotnických zásob, včetně léků, narkotik a zdravotnického vybavení," dodala organizace.

"Před dvěma dny jsme do nemocnice Al ŠÍfa ve městě Gaza doručili vše, co nám zbylo, veškerý zdravotnický materiál. Viděli jsme stovky lidí, kteří se ukrývali, a bylo obtížné projít dovnitř," uvedla Loay Harbová, zdravotní sestra MSF v Gaze.
 

- Americký prezident Joe Biden prohlásil, že USA "jsou i nadále odhodlány zajistit, aby civilisté v Gaze měli i nadále přístup k potravinám, vodě, lékařské péči a další pomoci, aniž by je Hamás odklonil".

- Organizátor Web Summitu oznámil svou rezignaci v důsledku reakcí na jeho příspěvky na internetu, v nichž kritizoval politiku Izraele.

Paddy Cosgrave, šéf jedné z nejvýznamnějších akcí v technologickém průmyslu, v sobotu agentuře Agence France-Presse řekl: "Bohužel mé osobní výroky odváděly pozornost od akce.

Několik významných společností včetně společností Google a Meta oznámilo, že kvůli Cosgravovým výrokům akci bojkotují.

Cosgrave na Twitteru napsal, že je "šokován rétorikou a činy tolika západních vůdců a vlád" na podporu Izraele.

"Válečné zločiny jsou válečnými zločiny, i když je páchají spojenci, a měly by být označeny za to, čím jsou," napsal 13. října.

V posledních týdnech dochází k cenzuře stále většího počtu propalestinských hlasů, rušení konferencí a potlačování mediálních vystoupení.

- Generální tajemník OSN vyzývá k okamžitému humanitárnímu příměří

Generální tajemník OSN António Guterres na mírovém summitu v Káhiře prohlásil, že nastal čas "jednat a ukončit tuto boží noční můru", a vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří.

"Vyzývám k okamžitému humanitárnímu příměří," řekl Guterres.
Šéf OSN vyzval k poskytnutí většího množství pomoci pro Gazu, když první nákladní vozy projely hraničním přechodem Rafáh.

Včera podle svých slov viděl, jak se na hranici v Rafáhu na jedné straně řadí kamiony s jídlem, zatímco na druhé straně byly "prázdné žaludky".

Říká, že je vděčný Egyptu za jeho roli při umožnění dnešního konvoje, ale že lidé v Gaze potřebují mnohem více.

"Nic nemůže ospravedlnit" útok Hamásu, řekl, ale dodal, že tyto útoky nikdy nemohou ospravedlnit "kolektivní trest" proti palestinskému lidu.

Je třeba dodržovat ženevské konvence, řekl a vyzval k okamžité pomoci Gaze a k okamžitému bezpodmínečnému propuštění rukojmích.

Jedinou nadějí na mír je podle něj dvoustátní řešení. "Nastal čas jednat. Akce k ukončení této strašné noční můry."
- Zde je prohlášení mezinárodní humanitární organizace Care o dnešním vstupu pomoci do Gazy.

Hiba Tibiová, ředitelka Care pro Západní břeh Jordánu a Gazu, uvedla:
"Můj tým a já vítáme zprávu o příjezdu 20 kamionů s pomocí, protože je to poprvé za poslední dva týdny, kdy se do pásma Gazy, kde v současné době žije v zoufalých podmínkách přibližně 2,3 milionu lidí - polovina z nich jsou děti - dostaly nějaké základní zásoby....

    Je však zapotřebí mnohem více. Pro představu o rozsahu hovoří OSN o potřebě minimálně 100 nákladních aut denně. Potřebujeme bezpečný přístup pro základní humanitární pomoc, včetně vody, potravin, paliva a zdravotnického materiálu.

    Potřebujeme, aby se znovu otevřely vodovodní kohoutky, protože tisíce rodin nyní pijí slanou a kontaminovanou vodu a riziko nemocí přenášených vodou se každou hodinou zvyšuje.

    Potřebujeme, aby byly obnoveny dodávky elektřiny, která by poháněla nemocniční generátory, na nichž závisí životy zraněných, dětí v inkubátorech a pacientů na dialýze.

    Lékařská péče je na kolenou, zraněným a nemocným, kteří nemohou být ošetřeni na místě, musí být umožněno bezpečně odjet do nemocnic mimo pásmo.

    A konečně je třeba trvale zastavit násilí. Pomoc nelze rozdělovat pod bombami. Čas není luxus, který by obyvatelé Gazy měli."

Vrcholný představitel Hizballáhu varoval, že Íránem podporovaná militantní skupina v Libanonu je již "v centru boje", a slíbil, že Izrael zaplatí vysokou cenu, kdykoli zahájí pozemní ofenzívu v Gaze.

Výroky zástupce vůdce Hizballáhu, šejka Naima Kassema, zazněly v době, kdy Izrael zahájil bezpilotní údery v jižním Libanonu a Hizballáh na Izrael odpověděl raketami a střelami.

"Myslíte si, že když se pokusíte rozdrtit palestinský odpor, ostatní bojovníci odporu v regionu nebudou jednat?" ptal se Hizballáh. Kassem řekl v sobotním projevu během pohřbu bojovníka Hizballáhu, uvedla agentura Reuters.

"Dnes se nacházíme v srdci bitvy. Díky této bitvě dosahujeme úspěchů."

"Úspěch Izraele a Ukrajiny je pro naši národní bezpečnost životně důležitý," uvedl v sobotním prohlášení americký prezident Joe Biden.
"Historie nás naučila, že když teroristé a diktátoři neplatí, způsobují další smrt a zkázu."

-Palestinská společnost Červeného půlměsíce vydala prohlášení o vstupu humanitární pomoci do Gazy, ve kterém uvedla: "Dnešní vstup ... je vítaným zábleskem naděje, ale tato nepatrná pomoc představuje jen kapku v moři."

 
   Vyzýváme mezinárodní společenství, aby zajistilo pokračující přísun humanitární pomoci do Gazy, a to i přes přechody kontrolované Izraelem.

    Kromě toho bez přísunu paliva do pásma Gazy, které by podpořilo výrobu elektřiny, jsou tisíce palestinských životů ohroženy smrtí v nemocnicích. Sanitky již nebudou moci zachraňovat životy. Pekárny již nebudou moci poskytovat chléb. Obyvatelstvo se rovněž ocitne bez pitné vody a hrozí vypuknutí nemocí.

Katarský ministr zahraničí v sobotu uvedl, že Katar koordinuje s USA a dalšími mezinárodními partnery propuštění rukojmích a snížení eskalace v Gaze.

Šejk Mohammed bin Abdulrahman al-Thani v sobotu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Antony Blinkenem, uvedla agentura Reuters.


Podle agentury Reuters byl v sobotu na hranici s Izraelem zabit bojovník Hizballáhu, který je podporován Íránem.

Sobotní smrt bojovníka je čtrnáctým bojovníkem Hizballáhu, kteří byli podle skupiny zabiti od vypuknutí konfliktu před dvěma týdny.

- Počet obětí v Gaze dosáhl 4 385 - palestinské ministerstvo zdravotnictví

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví vzrostl počet obětí v Gaze od 7. října na 4 385 mrtvých a 13 651 zraněných.

Mezi mrtvými je 1 756 dětí a 976 žen, dodalo ministerstvo zdravotnictví.

- Rozsáhlé pokusy o potlačení propalestinských názorů v USA po útoku Hamásu na Izrael si vynutily zrušení velkých konferencí, vyvolaly požadavky na propuštění pracovníků, kteří vyjadřují podporu Palestincům, a vedly k zastrašovacím kampaním proti arabsko-americkým hlasům kritickým k izraelské politice.

Začátkem tohoto týdne si přední americká židovská skupina vynutila zrušení celostátní konference jedné z hlavních palestinských organizací, když ji obvinila, že je zástěrkou Hamásu.

Podle amerických palestinských aktivistů také televizní stanice cenzurují nebo ruší rozhovory. NPR a BBC stáhly reklamu na široce kriticky chválenou  novou knihu o izraelsko-palestinském konfliktu po kampani "stížností posluchačů".

- Generální tajemník OSN vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří

Generální tajemník OSN António Guterres na mírovém summitu v Káhiře prohlásil, že nastal čas "jednat a ukončit tuto boží noční můru", a vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří.

"Vyzývám k okamžitému humanitárnímu příměří," řekl Guterres.
.
Včera podle svých slov viděl, jak se na hranici v Rafáhu na jedné straně řadí kamiony s jídlem, zatímco na druhé straně byly "prázdné žaludky".

Říká, že je vděčný Egyptu za jeho roli při umožnění dnešního konvoje, ale že lidé v Gaze potřebují mnohem více.

"Nic nemůže ospravedlnit" útok Hamásu, řekl, ale dodal, že tyto útoky nikdy nemohou ospravedlnit "kolektivní trest" proti palestinskému lidu.

Je třeba dodržovat ženevské konvence, řekl a vyzval k okamžité pomoci Gaze a k okamžitému bezpodmínečnému propuštění rukojmích.

Jedinou nadějí na mír je podle něj dvoustátní řešení. "Nastal čas jednat. Akce k ukončení této strašné noční můry."

- Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan během svého vystoupení na káhirském mírovém summitu vyzval k zastavení bojů v Gaze a k "bezpodmínečné humanitární pomoci" blokované enklávě. Uvedl také, že mezinárodní společenství musí zaměřit své úsilí na dlouhodobá řešení pro Palestince a Izraelce:

    "Současně musíme oživit veškeré úsilí o návrat k mírovému procesu založenému na dvoustátním řešení. Nezávislý suverénní a souvislý stát Palestina v hranicích z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako hlavním městem."

Fidan rovněž zopakoval výzvu své vlády k vytvoření "garančního mechanismu", který by chránil a povzbuzoval strany jakékoli budoucí dohody k dodržování jejich závazků. "Turecko je připraveno tento koncept dále rozvíjet," řekl.

- Izraelská armáda uvedla, že se dnes zaměřila na ozbrojence, kteří podle ní vypálili rakety a protitankové střely poblíž hranice s Libanonem, informuje agentura Reuters. Tato informace nebyla nezávisle ověřena.

- Představitelé humanitárních organizací konstatovali, že v sobotu bude do Gazy vpuštěno 20 kamionů s humanitární pomocí

Zdravotníci konstatují, že nebylo dovoleno dovézt do Gazy pohonné hmoty, to znamená, že nemocnice stále nebudou fungovat, pohonných hmot je také zapotřebí k získávání pitné vody a potravin.

Po týdnu intenzivních jednání za účasti USA, Izraele, Egypta a OSN se konečně otevřel přechod Rafáh mezi Egyptem a Gazou, aby přes něj mohlo projet 20 egyptských kamionů se zdravotnickými potřebami.

Podle dohody bude dnes vpuštěno pouze 20 kamionů, všechny dodávky od egyptského Červeného půlměsíce pro palestinskou organizaci Červený půlměsíc. Jeden z představitelů OSN uvedl, že dalšímu konvoji bude možná povolen průjezd až v pondělí.

Izraelská vláda požadovala, aby před povolením dalších dodávek viděla důkaz, že se dodávek pomoci nezmocnil Hamás nebo je neodklonil.

Podle generálního ředitele Světové zdravotnické organizace Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse překročily hranice v Rafáhu zdravotnické dodávky, ale je jich prý potřeba mnohem více.




OSN varuje, že pomoc musí do Gazy dorazit "bezpečně, spolehlivě, bezpodmínečně a bez překážek".

Náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti a koordinátor pomoci při mimořádných událostech Martin Griffiths vydal prohlášení k dnešní dodávce pomoci do Gazy, v němž uvedl, že humanitární situace "dosáhla katastrofální úrovně".

Uvedl, že je "přesvědčen", že to bude znamenat začátek "udržitelného úsilí o bezpečné a nerušené poskytování základních dodávek". Řekl však, že je "velmi důležité", aby se k lidem v Gaze dostalo dostatečné množství pomoci, a dodal: "Mezinárodní společenství je nemůže nadále zklamávat."

"Vítáme dnešní oznámení, že do Gazy vstoupil konvoj s humanitární pomocí, první od vypuknutí bojů 7. října.

    Konvoj o 20 kamionech obsahuje životně důležité zásoby poskytnuté egyptským Červeným půlměsícem a OSN, které jsou schváleny k převozu a přijetí palestinským Červeným půlměsícem s podporou OSN.

    Dodávka následuje po několika dnech hlubokých a intenzivních jednání se všemi příslušnými stranami s cílem zajistit co nejrychlejší obnovení provozu pomoci do Gazy za správných podmínek.

    Jsem přesvědčen, že tato dodávka bude začátkem trvalého úsilí o bezpečné, spolehlivé, bezpodmínečné a nerušené poskytování základních dodávek - včetně potravin, vody, léků a pohonných hmot - obyvatelům Gazy.

    Dva týdny od začátku bojů dosáhla humanitární situace v Gaze, která byla již tak dost vážná, katastrofální úrovně. Je velmi důležité, aby se pomoc dostala k lidem v nouzi, ať už se nacházejí kdekoli v Gaze, a to ve správném rozsahu.

    Obyvatelé Gazy zažívají desetiletí utrpení. Mezinárodní společenství je nemůže nadále zklamávat.

    Káhira 21. října 2023"


- Při leteckém útoku na obytnou jednotku v Deir al-Balah zahynulo 13 lidí, sděluje Hamás

Při leteckém útoku na obytnou jednotku v palestinském městě Dajr al-Bala bylo údajně zabito 13 lidí.

Zpráva agentury Reuters, která se odvolává na média Hamásu, nebyla nezávisle ověřena.

- Mediální kancelář Hamásu uvedla, že očekávané kamiony s pomocí "nezmění katastrofální zdravotní podmínky v Gaze", informuje agentura Reuters.

- Světoví politikové a zástupci  vlád se dnes mají zúčastnit mírového summitu v Káhiře.
Mezi účastníky mezinárodní konference, na které se bude diskutovat o válce mezi Izraelem a Hamásem, patří podle agentury Reuters egyptský prezident Abdel Fatah al-Sisi, palestinský prezident Mahmúd Abbás, jordánský král Abdulláh, bahrajnský král Hamad bin Isa Al Khalifa a katarský emír, šejk Tamim bin Hamad al-Thani, kuvajtský korunní princ šejk Meshal al-Ahmad al-Sabah, irácký premiér Mohammed Shia al-Sudani, generální tajemník OSN António Guterres, předseda Rady EU Charles Michel a britský ministr zahraničí James Cleverly.

- Raketa dopadla v pondělí brzy ráno nedaleko místa, kde se Džamila Tawfíková se svou rodinou - stejně jako dalších asi 25 000 lidí - ukrývala v areálu OSN ve městě Chán Júnis na jihu Gazy.

Po nárazu se do vzduchu vznesl oblak dýmu; brzy přišla zpráva, že dvě rodiny byly zabity.

Pro Tawfiq, 26letou novinářku na volné noze, která pracuje pro televizní stanici Al-Džazíra a nyní je jedním z mála hlasů, které se stále ozývají z Gazy, byl tento útok jedním z desítek, jichž byla svědkem - a o nichž informovala - od doby, kdy Izrael před dvěma týdny začal bombardovat pobřežní enklávu.

Podle Syndikátu palestinských novinářů bylo od začátku náletů v Gaze zabito 17 pracovníků médií a dalších 20 bylo zraněno. Výbor na ochranu novinářů uvádí, že od pátečního rána jich zemřelo celkem 21.

Zdroj v angličtině ZDE





0
Vytisknout
3403

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023