Jak se o krizi v Gaze mluvilo v pondělí v britské Dolní sněmovně?

24. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
Zde je citace z pravidelné ironické parlamentní glosy satirika Johna Crace: 

Stephen Flynn z Skotské nacionální strany opět vyzval vládu, aby se zasadila o příměří. Aby zastavila násilí - byť jen dočasně - a umožnila přísun nezbytné humanitární pomoci do Gazy. Flynnův hlas nebyl osamocený. Na příměří apelovalo i mnoho poslanců z obou stran Dolní sněmovny.

Sunak však o něm nechtěl uvažovat. Dokonce ani jako možnost do budoucna. Izrael má podle něho  právo se bránit. Hamás ztratil veškerá práva, která mohl mít, svým masakrem izraelských civilistů. A dokud bude Hamás nadále zadržovat rukojmí a provádět raketové útoky na Izrael, smí Izrael Gazu bombardovat. Jakékoli palestinské civilní oběti jsou vinou Hamásu. Za usazení teroristů mezi nevinné obyvatelstvo.

Mělo to svou logiku. A absenci logiky. Jakékoli dvoustátní řešení - vůbec jakékoli řešení, když se nad tím zamyslíme - musí začít tím, že obě strany přestanou chtít zabíjet tu druhou. To je tak základní. Ale ani Hamás, ani Izraelci nejsou ochotni ustoupit a tento krok učinit. Brání tomu desetiletí nedůvěry, nenávisti a násilí. Minimálním požadavkem je příměří. Nejen proto, aby se zabránilo humanitární katastrofě, ale i pro jakékoli dlouhodobé řešení. To je mezinárodní diplomacie 101. Příměří je však vzdálenější než kdy jindy. A Sunak a Starmer na něj ani netlačí. To je jasné.

 

Ani Izrael a Gaza nejsou otázkou, která by se dělila podle jednoduchých stranických linií. Všichni souhlasí s tím, že to, co Hamás udělal, je barbarské a neodpustitelné, ale poslanci obou stran byli znepokojeni tím, že vláda zřejmě dává Izraelcům volnou ruku k tomu, aby na Palestincích v Gaze uplatňovali kolektivní trest. Konzervativní poslankyně Vicky Fordová se zajímala, kdo dohlíží na to, aby izraelská reakce byla v souladu s mezinárodním právem.

Sunak jen mlčel a mávl panovačně rukou. Izraelci ho ujistili, že dodržují literu zákona, a to mu stačí. Kdo je on, aby o nich pochyboval? Ty letecké údery, které vyhladily celé palestinské rodiny, byly jsou jednou z takových věcí. Jeho ujišťování, že všechny životy jsou si rovny, nebylo zcela přesvědčivé.

Jistě, mnoho labouristických poslanců - zejména těch, kteří mají ve svých volebních obvodech početné muslimské obyvatelstvo - to zdaleka neuklidnilo. Labouristka Jess Phillipsová také chtěla vědět, jaké mechanismy existují v případě, že není dodržováno mezinárodní právo. Ehm ... žádné.

Zarah Sultanaová prohlásila, že již existují důkazy o spáchání válečných zločinů. Gaze byly odepřeny potraviny, palivo, voda a lékařské zásoby. Rish! se opět tvářil poněkud rozpačitě. V tomto nejlepším z možných světů je přece všechno v nejlepším pořádku. \Je si jistý, že Palestinci dostávají víc než dost humanitární pomoci. Kamery novinářů lžou. Věci nejsou tak špatné, jak se zdá.

Nejpodivnější zásah přišel od věčně nespolehlivé Theresy Villiersové. Rozhořčily ji zprávy o tom, že jednomu z vůdců Hamásu bylo umožněno koupit si ve Velké Británii se slevou obecní dům. SE SLEVOU! Bylo by to zřejmě v pořádku, kdyby zaplatil plnou cenu. Jeremy Corbyn - který minulý týden nápadně chyběl - byl v parlamentě přítomen a vyzval k humanitárnímu zastavení konfliktu.

Přestože se bývalý předseda labouristů snažil odsoudit Hamás, Sunak se pouze pokusil o laciný úder, když Corbyna odmítl jako přítele Hamásu. Corbyn se možná v mnoha věcech mýlí, ale v tomto měl pravdu. Zabíjení musí jednou skončit, jinak je eskalace války na Blízkém východě nevyhnutelná. Příměří, byť dočasné, je nezbytnou cestou k řešení v podobě dvou států. Něco musí ustoupit. A kdyby to Sunak myslel jako mírotvorce vážně, tak by v  té věci začal jednat.

Další podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2237

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023