Válka mezi Izraelem a Hamásem: Hamás propustil z Gazy další dva rukojmí, sděluje Červený kříž

24. 10. 2023

čas čtení 6 minut

Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil účast na propuštění dalších dvou rukojmích Hamásu, celkem tak byli propuštěni čtyři rukojmí


- Červený kříž uvedl, že pomohl zprostředkovat propuštění dalších dvou rukojmích z řad Hamásu

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) uvedl, že pomohl usnadnit propuštění dvou rukojmích držených Hamásem, v novém příspěvku na Twitteru.

V prohlášení zveřejněném na internetu MVČK potvrdil, že v pondělí večer přepravil z Gazy dva rukojmí.
 
- Šéf OSN pro práva vyzývá k okamžitému humanitárnímu příměří

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk v pondělí vyzval k "okamžitému humanitárnímu příměří" v Gaze.

Ve svém prohlášení uvedl, že "již bylo ztraceno příliš mnoho životů civilistů, z nichž mnohé jsou děti":

Prvním krokem musí být okamžité humanitární příměří, které zachrání životy civilistů prostřednictvím rychlé a účinné humanitární pomoci.

Toto násilí nikdy neskončí, pokud se vedoucí představitelé nepostaví a nepřijmou odvážná a humánní rozhodnutí, která vyžaduje základní lidskost.

 

Izrael v reakci na útoky Hamásu v Gaze, při nichž začátkem tohoto měsíce zahynulo více než 1 400 lidí, opakovaně podniká letecké údery a zdá se, že připravuje rozsáhlou pozemní invazi.

Palestinské úřady uvedly, že počet civilních obětí izraelského bombardování přesáhl 5 000, zatímco mezinárodní společenství zůstává rozděleno v názoru na zastavení bojů, které by usnadnilo přísun pomoci.

Türkovo prohlášení pokračuje:

"V důsledku těchto nepřátelských akcí již přišlo o život příliš mnoho civilistů, z nichž mnozí jsou děti, a to na obou stranách. A pokud se něco nezmění, v nadcházejících dnech budou další civilisté na pokraji smrti v důsledku pokračujícího bombardování."


- Izrael v úterý dopoledne demoluje ve východním Jeruzalémě jeden palestinský dům. Jeho obyvatelé právě vystěhovávají své věci.

- Jak v pondělí informovala agentura OSN pro palestinské uprchlíky, bylo potvrzeno, že při násilnostech během   konfliktu izrael-Hamás zahynulo nejméně 35 zaměstnanců této agentury.

Podle pondělního prohlášení zveřejněného na Twitteru,, bylo od soboty v Gaze zabito šest zaměstnanců.

Nejméně polovinu z těchto zabitých tvořili učitelé. Škola agentury v Chán Júnisu na jihu Gazy byla v sobotu zasažena a vážně poškozena, počet obětí není znám.

Agentura dodala, že v souvislosti s vypuknutím bojů bylo poškozeno také 40 zařízení.

- Zprávy z Izraele naznačují, že by mohlo dojít k propuštění asi 50 rukojmích držených Hamásem. Tel Avivský zpravodajský kanál I24 uvedl, že "zdroje v Gaze" tvrdí, že probíhá "finalizace potenciální dohody" zprostředkované Katarem o propuštění asi 50 unesených, kteří mají dvojí občanství. Představitelé Červeného kříže jsou údajně na cestě k přijetí skupiny, uvedla I24, a propuštění by mohlo být uzavřeno "v nejbližších hodinách", pokud se nevyskytnou žádné překážky.

-  Bílý dům uvedl, že Írán stojí za útoky zprostředkovaně na americké jednotky na Blízkém východě poté, co o víkendu došlo k sérii útoků drony a raketami. Na pondělním brífinku pro média John Kirby, koordinátor strategické komunikace Rady pro národní bezpečnost, uvedl, že USA zvyšují své vojenské kapacity na Blízkém východě, a varoval Írán nebo jiné země, které se snaží využít konfliktu jako záminky k útokům na americké zájmy: "Nedělejte to".

- Téměř 20 000 lidí bylo od začátku října vnitřně vysídleno v jižním Libanonu a na dalších místech, uvedla v pondělí agentura OSN, což odráží eskalaci násilí na libanonsko-izraelské hranici. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) při OSN uvedla, že od 8. října, tedy den po útoku ozbrojenců Hamásu na Izrael, bylo uvnitř Libanonu vysídleno 19 646 osob, informovala tisková agentura AFP.

- Hamasem řízené ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že od 7. října bylo při izraelských úderech zabito nejméně 5 087 Palestinců. Mezi mrtvými je podle něj 2 055 dětí. Dále uvedlo, že 15 273 lidí bylo zraněno. Počet mrtvých za posledních 24 hodin ministerstvo vyčíslilo na 436, včetně 182 dětí. Uvedlo, že k většině obětí došlo v jižní části pásma Gazy, kam izraelská armáda nařídila Palestincům evakuaci. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Izraelská armáda v pondělí uvedla, že pozemní síly podnikly v noci omezené nálety do pásma Gazy, aby bojovaly proti palestinským ozbrojencům, a že letecké údery se soustředily na místa, kde se Hamás shromažďuje k útoku na případnou širší izraelskou invazi. Mluvčí IDF Daniel Hagari uvedl: Mluvčí IDF Daniel Hagari řekl: "V noci došlo k nájezdům tankových a pěchotních jednotek. Při nich jsou zabíjeny oddíly teroristů, kteří se připravují na další fázi naší války."

- Washington doporučil Izraeli odložit očekávanou pozemní invazi do Gazy, aby získal čas na vyjednávání o propuštění rukojmích držených Hamásem a umožnil větší přísun pomoci palestinským civilistům, uvedl deník New York Times s odvoláním na americké představitele.

- Třetí konvoj nákladních automobilů s pomocí vjel v pondělí z Egypta na přechod Rafáh a směřoval do obléhaného pásma Gazy, sdělil agentuře Reuters pracovník humanitární organizace a dva bezpečnostní zdroje. V sobotu a v neděli tudy projelo 34 kamionů. Počet kamionů v pondělním konvoji byl podobný jako v obou těchto dnech, uvedli humanitární pracovník a bezpečnostní zdroje. Podle představitelů OSN by k uspokojení základních potřeb v Gaze bylo zapotřebí asi 100 nákladních automobilů denně.

- Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell se v pondělí připojil k výzvám k humanitární přestávce v konfliktu, aby se do Gazy dostalo více dodávek pomoci.

- Představitelé USA, Velké Británie, Francie, Kanady, Německa a Itálie vyzvali Izrael k dodržování mezinárodního práva a ochraně civilistů a zároveň zopakovali právo Izraele na obranu proti terorismu. V prohlášení vydaném po telefonickém rozhovoru kanceláře vedoucích představitelů uvedly: "Vedoucí představitelé zopakovali svou podporu Izraeli a jeho právu bránit se proti terorismu a vyzvali k dodržování mezinárodního humanitárního práva, včetně ochrany civilistů."



Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1844

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023