Gaza: Izraelské bombardování zabilo 13 členů její rodiny

23. 10. 2023

čas čtení 15 minut

Agentura Reuters přináší rozhovor s osmnáctiletou Palestinkou, která svědčí, že přišla o 13 členů své rodiny poté, co na příkaz izraelské armády uprchli ze severu pásma Gazy na jih, kde je zastihlo bombardování.

Dima al-Lamdaniová uvedla, že poté, co ztratila rodiče, sedm sourozenců a čtyři členy rodiny svého strýce, musela identifikovat těla svých příbuzných v provizorní márnici v Chán Júnisu. Uvedla, že její rodina a rodina jejího strýce cestovaly přes Gazu ve dvou autech.

Řekla, že její rodina byla ubytována v dočasném přístřešku, když "jsem v půl páté ráno vstala a seděla s tetou a pila kávu. Najednou jsem se probudila uprostřed trosek. Všichni kolem mě křičeli, tak jsem křičela i já".

"Tohle je noční můra. Nikdy se mi nevymaže z paměti," řekla. "Měla jsem šestnáctiletou sestru. Na bílé prostěradlo, do kterého zabalili její mrtvolu, napsali moje jméno, mysleli si, že jsem to já.

"Řekli nám, abychom se evakuovali z domova a šli do Chán Júnisu, protože tam je bezpečno. Zradili nás a bombardovali."


- Naděje na "brzké" propuštění rukojmích roste

Zprávy z Izraele naznačují, že propuštění přibližně 50 rukojmích zadržovaných Hamásem by mohlo být na spadnutí.

Zpravodajský kanál I24 v Tel Avivu uvádí, že "zdroje z Gazy" tvrdí, že se připravuje "dokončení potenciální dohody" zprostředkované Katarem o propuštění asi 50 unesených, kteří mají dvojí občanství.

Představitelé Červeného kříže jsou údajně na cestě k přijetí skupiny, uvedla I24, a propuštění by mohlo být uzavřeno "v nejbližších hodinách", pokud se nevyskytnou žádné překážky.

Předpokládá se, že součástí dohody bylo i pozastavení izraelských leteckých útoků na Gazu, aby se týmy Červeného kříže mohly k rukojmím bezpečně dostat.

Izraelské obranné síly dnes již dříve zvýšily počet rukojmích, které podle nich drží Hamás, na 222. V pátek Hamás z "humanitárních důvodů" propustil dvě americké občanky, devatenáctiletou Natalii Raananovou a její devětapadesátiletou matku Judith.

 



- Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) uspořádá veřejné slyšení, aby umožnil stranám vyjádřit se k právním důsledkům izraelské okupace palestinských území, informuje agentura Reuters. Nakonec vydá nezávazné právní stanovisko.

- Mezinárodní soudní dvůr, známý také jako světový soud, byl v prosinci požádán 193členným Valným shromážděním OSN, aby se vyjádřil k probíhajícímu konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

Slyšení v Haagu začne 19. února. Žádost o takzvané poradní stanovisko byla podána ještě před útokem Hamásu na Izrael, který se odehrál tento měsíc, takže stanovisko ICJ se zaměří výhradně na izraelskou okupaci.

Rezoluce prošla Valným shromážděním 87 hlasy. Izrael, USA a 24 dalších členů hlasovalo proti, 53 se zdrželo hlasování.

- OSN: 20 000 osob bylo v důsledku násilností v Libanonu vysídleno

Téměř 20 000 lidí bylo od začátku října vnitřně vysídleno v jižním Libanonu a na dalších místech, uvedla v pondělí agentura OSN, což odráží eskalaci násilí na libanonsko-izraelské hranici.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) při OSN uvedla, že od 8. října, tedy den po útoku ozbrojenců Hamásu na Izrael, bylo uvnitř Libanonu vysídleno 19 646 osob, informovala tisková agentura AFP..

- Ministerstvo zdravotnictví Gazy: Izraelské útoky zabily více než 5 000 lidí, z toho více než 2 000 dětí.
Hamasem řízené ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že od 7. října bylo při izraelských úderech zabito nejméně 5 087 Palestinců. Mezi mrtvými je podle něj 2 055 dětí. Dále uvedlo, že 15 273 osob bylo zraněno.

Počet mrtvých za posledních 24 hodin ministerstvo vyčíslilo na 436, z toho 182 dětí. Uvedlo, že k většině obětí došlo v jižní části pásma Gazy, kam izraelská armáda nařídila Palestincům evakuaci. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Riham Džafarí, koordinátorka propagace a komunikace v organizaci ActionAid Palestine, zopakovala, že nemocnice a systém zdravotní péče v Gaze jsou ve vážném ohrožení. Řekla: 

    Čtvrti v okolí nemocnic se staly terčem útoků, což ohrožuje ty, kteří se tam ukrývají, bojí se o svou budoucnost a žijí ve strachu. V noci na pondělí bylo v Gaze zabito čtyři sta civilistů, většina z nich byly ženy a děti. Podle Červeného půlměsíce hrozí čtyřiadvaceti nemocnicím, včetně nemocnice al-Kuds, že budou kdykoli bombardovány kvůli izraelskému příkazu k evakuaci, který dostaly. Tyto nemocnice jsou plné nemocných a zraněných a na jejich nádvořích jsou tisíce lidí, kteří byli vysídleni a uchýlili se tam, aby unikli před neustálým bombardováním Gazy.

Organizace ActionAid rovněž rozšířila citát, který podle ní pochází od těhotné matky ukrývající se ve škole poblíž města Deir al-Balah v centrální části Gazy. Somaya charitě řekla, že její rodina byla od 7. října již dvakrát vysídlena, a uvedla:

"Moje děti křičí celou noc, zatímco nás bombardují. Jsem těhotná. Osmadvacátého dne v měsíci mám rodit, půjdu na císařský řez. Kam mám jít? Kde se to narodí? Až se dítě narodí, musí se narodit na čistém místě. Kde je čistota? Co můžeme udělat?

- Humanitární úřad OSN: více než polovina obyvatel Gazy je nyní vnitřně vysídlena

Humanitární úřad OSN (OCHA) uvedl, že přibližně 1,4 milionu obyvatel Gazy, tedy více než polovina, je nyní vnitřně vysídlena, přičemž mnozí z nich hledají útočiště v přeplněných nouzových přístřešcích OSN.

Izrael nařídil obyvatelům Gazy, aby se ze severu evakuovali. OCHA však uvedla, že se domnívá, že stovky a možná tisíce lidí, kteří uprchli, se nyní vracejí na sever kvůli zvýšenému bombardování na jihu a nedostatku přístřeší, píše agentura Reuters.

Mluvčí izraelské armády agentuře Reuters řekl: "IDF vybízí obyvatele severní části pásma Gazy, aby se přesunuli na jih a nezůstávali v blízkosti teroristických objektů Hamásu ve městě Gaza.

Nakonec se však Hamás usadil mezi civilním obyvatelstvem v celém pásmu Gazy. Takže kdekoli se objeví cíl Hamásu, IDF na něj udeří, aby zmařily teroristické schopnosti této skupiny, a zároveň přijmou proveditelná opatření ke zmírnění škod pro nezúčastněné civilisty."

- Al-Džazíra uvádí, že v pondělí byla v Gaze zasažena další mešita, a to mešita Al-Noor Al-Mohammedi ve čtvrti Šejk Radwan. Podle agentury se jedná o 32. mešitu, kterou Izrael zasáhl od 7. října.


Al-Džazíra vysílala rozhovor s 21 letou stufentkou   Tale Herzallah Tale Herzallah, která uvedla: "Včerejší noc se nedá popsat slovy. Doslova jsme se třásli strachy. Nevěděli jsme, jestli se probudíme živí, nebo ne. Jestli pro nás přijde ráno, když víme, že můžeme každou chvíli zemřít. Celou noc jsme se modlili a prosili Boha, aby nás udržel naživu. Spala jsem pouhé dvě hodiny a probudila mě série bombových útoků."

Novinářům řekla, že okamžitě začala telefonovat rodině a přátelům, aby zjistila, zda také přežili noc. "Nevím, jestli u těch, kteří nereagují, to znamená, že jsou ,mrtví, anebo se jim jen vybil mobil".

- Blokované pásmo Gazy zasáhla jedna z dosud nejsmrtonosnějších nocí izraelského bombardování v nové válce proti palestinské militantní skupině Hamas.

Podle ministerstva zdravotnictví, které je řízeno Hamásem, bylo za posledních 24 hodin v Gaze zabito nejméně 400 Palestinců a 70 jich zahynulo v noci na neděli při bombardování hustě obydleného uprchlického tábora Džabalíja a ulic poblíž dvou nemocnic ve městě Gaza.

Mluvčí jednotky civilní obrany pásma Mahmúd Basal řekl nezávislé palestinské mediální organizaci Wattan, že záchranné operace jsou stále obtížnější kvůli rozsahu destrukce a ztíženému přístupu. "Naše posádky vyzvedávají oběti v podobě částí těl a šance na nalezení přeživších se snižují," řekl.

- Světová zdravotnická organizace uvedla, že sedm nemocnic na severu Gazy muselo být uzavřeno kvůli škodám způsobeným údery, nedostatku energie a zásobování nebo izraelským příkazům k evakuaci.

- Navzdory druhému konvoji s pomocí, který do Gazy vstoupil v neděli, Cindy McCainová, výkonná ředitelka amerického Světového potravinového programu, uvedla, že situace v Gaze zůstává "katastrofální".


- Pondělní útok bezpilotního letounu na americké vojáky v Sýrii se odehrál na vojenské letecké základně Al-Tanf poblíž hranic země s Irákem a Jordánskem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dva americké představitele.

- Ministři zahraničí Evropské unie se dohodli, že budou "pokračovat ve finanční podpoře" humanitární pomoci pro Gazu, uvedl šéf diplomacie EU Joseph Borrell.

Zopakoval, že je třeba zachovat dodávky elektřiny do Gazy, aby mohl být zajištěn provoz odsolovacích zařízení, která zajišťují pitnou vodu pro občany a nemocnice.

Vystoupil na tiskové konferenci po jednání v Lucemburku.

Všichni ministři zahraničí rovněž podpořili "přestávku" v bojích v Izraeli a Gaze, aby se k palestinským civilistům a do nemocnic mohla dostat naléhavá humanitární pomoc. Borrell uvedl:

    Shoda panuje v tom, že je třeba udělat přestávku, aby se humanitární pomoc mohla dostat do Gazy, aniž by se vystavovala obrovskému riziku, které by hrozilo v případě pokračujících bojů.

    Věřím, že myšlenku humanitární přestávky, která by usnadnila příchod humanitární pomoci a umožnila vysídleným osobám najít přístřeší, vedoucí představitelé podpoří.

V Lucemburku nebylo přijato žádné hlasování ani rozhodnutí, ale dočasné zastavení násilí bude na programu zasedání vedoucích představitelů 27 členských států tento čtvrtek.

- Izraelský ministr školství vyzval Hamás k okamžitému propuštění rukojmích a prohlásil, že "snaha zabíjet Židy, protože jsou Židé", "již nepřipadá v úvahu" poté, co Izrael ukončí svou vojenskou akci.

- IDF uvedla, že zasáhla 320 cílů Hamásu v Gaze a přes noc podnikla omezené nálety do pásma Gazy. Hamás tvrdil, že se střetl s izraelskými jednotkami.

Počet mrtvých v pásmu Gazy se od zahájení leteckého bombardování Izraelem v reakci na útok Hamásu 7. října v jižním Izraeli, při kterém zahynulo více než 1 300 Izraelců, odhaduje na více než 5 000 osob.

- Izraelská veřejnost má "velmi vysokou důvěru" v Izraelské obranné síly (IDF), ale mnohem nižší důvěru v premiéra Benjamina Netanjahua a jeho válečný kabinet, ukázal průzkum Jewish People Policy Institute (JPPI).

Podle průzkumu této jeruzalémské politické skupiny 79 % respondentů vyjádřilo přesvědčení, že Izrael ve válce s Hamásem zvítězí, a 78 % uvedlo, že stav izraelské společnosti je do jisté míry nebo velmi jednotný.

Ale Netanjahuovi důvěřovalo mezi stejnými respondenty pouze 32 %, přičemž 68 % uvedlo, že důvěra vůči němu  je nízká nebo neví.

Předsedkyně JPPI Yedidia Sternová uvedla, že výsledky odrážejí "krizi důvěry" Netanjahuovy vlády jednoty:

Průzkum ukazuje, že izraelská veřejnost věří ve schopnost státu Izrael vyhrát válku. V politickém vedení však panuje krize důvěry a je vůči němu značně kritické.

Je třeba si z této situace vzít ponaučení a obnovit vzájemnou důvěru mezi veřejností a vládou.

- Washington doporučil Izraeli odložit očekávanou pozemní invazi do Gazy, aby získal čas na vyjednávání o propuštění rukojmích držených Hamásem a umožnil větší přísun pomoci palestinským civilistům, uvedl deník New York Times s odvoláním na americké představitele.

    Třetí konvoj nákladních automobilů s pomocí vjel v pondělí z Egypta na přechod Rafáh a směřoval do obléhaného pásma Gazy, uvedl pro agenturu Reuters pracovník humanitární organizace a dva bezpečnostní zdroje. V sobotu a v neděli tudy projelo 34 kamionů. Počet kamionů v pondělním konvoji byl podobný jako v obou těchto dnech, uvedli humanitární pracovník a bezpečnostní zdroje. Podle představitelů OSN by k uspokojení základních potřeb v Gaze bylo zapotřebí asi 100 nákladních automobilů denně.

- Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell se v pondělí připojil k výzvám k humanitární přestávce v konfliktu, aby se do Gazy dostalo více dodávek pomoci.


- Představitelé USA, Velké Británie, Francie, Kanady, Německa a Itálie vyzvali Izrael k dodržování mezinárodního práva a ochraně civilistů a zároveň zopakovali právo Izraele na obranu proti terorismu. V prohlášení vydaném po telefonickém rozhovoru kanceláře vedoucích představitelů uvedly: "Vedoucí představitelé zopakovali svou podporu Izraeli a jeho právu bránit se proti terorismu a vyzvali k dodržování mezinárodního humanitárního práva, včetně ochrany civilistů."

-  Palestinský premiér Mohammad Štajch prohlásil, že palestinský lid v pásmu Gazy je vystaven "izraelské vražedné a zločinecké mašinérii".

- Při izraelském bombardování Gazy byl zabit palestinský fotoreportér Rošdí Sarrádž, uvedlo Radio France. Francouzská rozhlasová stanice uvedla, že Sarrádž byl zabit v neděli při izraelských úderech na Tel al-Hawa ve městě Gaza. Jeho manželka a roční dcera byly zraněny.

-  Izraelská armáda prohlásila, že střílela na "podezřelý vzdušný cíl", který se pokoušel vstoupit do Izraele ze směru od Libanonu.

- Turecko v pondělí vyslalo do Egypta dvě nákladní letadla s dalším zdravotnickým vybavením a zásobami pro Gazu,
uvedl ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Dodal, že budou vyslána další dvě letadla s dalšími zásobami.

-  Při výbuchu v Gaze byla zabita 33letá Nizozemka, uvedlo nizozemské ministerstvo zahraničí. Jmenovala se místně Islam al-Ashqar, byla na návštěvě u příbuzných v uprchlickém táboře Nusairat v centrální části Gazy a byla jednou z 22 nizozemských občanů, kterým se ministerstvo snažilo pomoci odejít, uvedla vysílací společnost NOS.

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2440

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023