Blinken na zasedání Rady bezpečnosti OSN apeloval na vyslání humanitární pomoci do Gazy

24. 10. 2023

čas čtení 13 minut
- Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby v dechberoucím prohlášení připustil, že v Gaze bude zabíjeno více civilistů:


"Přál bych si, aby se to nedělo. Ale  bude to tak. Stane se to. A to neznamená, že je to správné. Neznamená to, že to můžeme jen tak pominout. Neznamená to, že kvůli tomu nebudeme stále vyjadřovat obavy a dělat vše, co je v našich silách, abychom Izraelcům pomohli, aby udělali vše, co je v jejich silách, aby to minimalizovali. Ale taková je bohužel povaha konfliktu."


- Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že v důsledku bombardování  zemřelo  za posledních 24 hodin 704 lidí, většinou žen a dětí. Toto číslo nebylo ověřeno.


Jordánský ministr zahraničí kritizoval Izrael za to, že se zdá být nadřazen mezinárodnímu právu, pokud jde o konflikt v Gaze, uvedla agentura Reuters.


Ayman Safadi, jordánský ministr zahraničí, vyzval k ukončení "dvojího měířtka", pokud jde o způsob, jakým vedoucí představitelé řeší krizi.

Safadí dodal, že mezinárodní společenství má odpovědnost za ukončení izraelské války "proti Palestincům" v Gaze.
 

 



-  Útoky Hamásu z Gazy na jižní Izrael 7. října jsou považovány za součást snahy této islamistické palestinské skupiny destabilizovat zlepšující se vztahy mezi arabskými státy a Izraelem, které USA za Trumpovy i Bidenovy administrativy posilovaly a z nichž byla Palestina do značné míry vyloučena, zatímco pokrok směrem k dvoustátnímu řešení pro Izraelce a Palestince byl jen okrajový.

- Nedostatek pohonných hmot v Gaze uvrhává nemocnice do zoufalé situace, ale ovlivňuje také humanitární organizace a samozřejmě i obyčejné Palestince, kteří se potýkají s izraelskou blokádou a bombardováním.

- Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům, formálně Agentura OSN pro pomoc a práci (UNRWA), na Twitteru zveřejnila zoufalou zprávu, že jí v Gaze do středečního večera dojde palivo, "což nás nutí zastavit operace a dodávky humanitární pomoci lidem v nouzi".




Agentura na svých internetových stránkách zveřejnila následující informace:

    Téměř 600 000 vnitřně vysídlených osob se ukrývá ve 150 zařízeních UNRWA.

    Ve středních oblastech, Chán Júnis a Rafáh, je téměř 430 000 vnitřně vysídlených osob v 93 přístřešcích UNRWA. To je nárůst o 10 000 osob jen za posledních 24 hodin.

    Od soboty 21. října dorazily do Gazy tři humanitární konvoje s celkem 54 nákladními auty. Týmy UNRWA tyto zásilky přijímají na straně Gazy a ve spolupráci s dalšími agenturami OSN pomáhají se skladováním a distribucí. Konvoje obsahovaly některé potraviny, pitnou vodu a léky.

    Tyto konvoje neobsahovaly tolik potřebné palivo. UNRWA dojde palivo během následujících dvou dnů, což ohrozí doručení humanitární pomoci lidem v nouzi.

Izrael mezitím obvinil Hamás z krádeže pohonných hmot z UNRWA, přičemž izraelský vojenský mluvčí hned pro agenturu Reuters uvedl, že:

"Benzín, který Hamás ukradl z UNRWA, by měl být předán nemocnicím."


-  Ministr zahraničí Palestinské samosprávy Rijád al-Málikí, rival Hamásu, odsoudil nečinnost Rady bezpečnosti OSN během jejího úterního zasedání v New Yorku

Ministr zahraničních věcí Palestiny Rijád al-Málikí na zasedání Rady bezpečnosti OSN o konfliktu mezi Izraelem a Gazou říká: "Než dnes představitelé OSN dokončí své projevy, bude zabito 150 Palestinců, z toho 60 dětí. Za poslední dva týdny bylo zabito více než 5700 Palestinců, z toho přes 2300 dětí a 1300 žen... Další bezpráví a další zabíjení nezajistí Izraeli větší bezpečnost. Žádné množství zbraní, žádné spojenectví nepřinese jeho bezpečnost. To dokáže pouze mír, mír s Palestinou a jejím lidem. Naše svoboda je podmínkou společného míru a bezpečnosti... Musí být jasné, že toho lze dosáhnout pouze okamžitým ukončením izraelské války zahájené proti palestinskému lidu v pásmu Gazy... Žádné množství humanitární pomoci nemůže situaci vyřešit, pokud bude na náš lid v Gaze uvalena další smrt, ničení a devastace..."


Zatímco vysocí izraelští vládní představitelé zuřili proti projevu generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který požadoval humanitární příměří v Gaze, na zasedání OSN se ke slovu dostal i palestinský vysoký představitel.

"Pokračující masakry, které Izrael - okupační mocnost - záměrně, systematicky a brutálně páchá na palestinském civilním obyvatelstvu pod nezákonnou okupací, musí být zastaveny. Je naší kolektivní lidskou povinností je zastavit... Pokračující neúspěch na této radě je neomluvitelný," řekl al-Málikí.

Ministři zahraničí Egypta a Saúdské Arábie rovněž vyzvali k příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem, která vypukla 7. října útoky Hamásu na jižní Izrael.

Palestina má od roku 2012 v OSN status nečlenského pozorovatele, proti čemuž se postavily USA a Izrael.




- Izrael vyzval šéfa OSN k rezignaci

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyzval generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese k rezignaci poté, co dnes prohlásil, že "děsivé útoky" Hamásu na území Izraele ze 7. října nemohou ospravedlnit "kolektivní trestání palestinského lidu".

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN v newyorském sídle OSN to o něco dříve začalo být dost agresivní poté, co Guterres vyzval k příměří v Izraeli a Gaze a řekl, že útoky Hamásu na jižní Izrael ze 7. října se neodehrály "ve vakuu" a následovaly po "56 letech dusivé okupace" palestinského lidu ze strany Izraele.

Izraelský velvyslanec také  zveřejnil další zuřivé odsouzení generálního tajemníka OSN a označil ho za "zcela odtrženého od reality v našem regionu a za to, že se na masakr spáchaný nacistickými teroristy z Hamásu dívá zkresleně a nemorálně".


Vysoce postavení představitelé Izraele a arabského světa  bouřlivě reagovali na Guterresův projev.

Cohen: Hamás musí být vyhlazen z této planety:
Rozzuřený Eli Cohen, izraelský ministr zahraničí, na zasedání v New Yorku ukázal na Guterrese prstem a zvýšil hlas, vylíčil názorné příběhy civilistů zabitých 7. října při nejsmrtelnějším jednotlivém útoku v dějinách Izraele.

    Pane generální tajemníku, v jakém světě to žijete?" Cohen řekl.

Cohen poukázal na to, že Izrael se z Gazy stáhl v roce 2005:

    Palestincům jsme Gazu dali do posledního milimetru. Ohledně území Gazy neexistuje žádný spor."

Krátce poté Izrael uvalil na toto zbídačené území blokádu, která trvá od doby, kdy se k moci dostal Hamás.

Ministr zahraničí Palestinské samosprávy Rijád al-Málikí, rival Hamásu, mezitím odsoudil nečinnost Rady bezpečnosti.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý hovořil  na zasedání Rady bezpečnosti OSN v sídle OSN v New Yorku.

Vyzýváme všechny země, aby do Gazy poslaly humanitární pomoc, řekl.

"Civilista je civilista je civilista," řekl Blinken, a palestinští civilisté "musí být chráněni".


"To znamená, že je Hamás musí přestat používat jako lidské štíty ... a Izrael musí přijmout preventivní opatření. Znamená to, že do Gazy a k lidem, kteří to potřebují, musí proudit potraviny, voda a léky. Civilisté musí mít možnost dostat se z nebezpečí," řekl a dodal, že USA "neúnavně pracují" na těchto cílech.
Antony Blinken také vystoupil v OSN s prosbou o propuštění přibližně 200 rukojmích, které Hamás v Gaze stále zadržuje, a o to, aby regionální a světové mocnosti vyvinuly veškeré úsilí k tomu, aby se současný konflikt nestupňoval a nerozšiřoval.

Americký ministr zahraničí rovněž prosil o uvolnění kanálů, aby se k palestinským civilistům uvězněným v Gaze pod izraelským obléháním a bombardováním dostalo mnohem více humanitární pomoci.

"Nemůžeme se vzdát míru," řekl na zasedání v sídle OSN v New Yorku, kde se Rada bezpečnosti schází právě s ohledem na prohlubující se krizi v Izraeli a Gaze.


"Nepřilévejte olej do ohně," řekl americký ministr zahraničí na zasedání Rady bezpečnosti OSN před několika okamžiky.

Blinken konkrétně uvedl, že bude spolupracovat s nejvyšším čínským diplomatem Wangem I, aby zabránil rozšíření konfliktu na Blízkém východě, až se koncem tohoto týdne setkají. Wang má ve Washingtonu pobývat ve čtvrtek.

Řekl také, že USA neusilují o konflikt s Íránem, který podporuje Hizballáh, protiizraelskou skupinu se sídlem v Libanonu na severu Izraele.

Blinken však prohlásil, že pokud Írán nebo jeho zmocněnci zaútočí na USA v jakékoli formě, "budeme bránit náš lid, budeme bránit naši bezpečnost rychle a rozhodně".

Vyzval ke zdvojnásobení úsilí "o vybudování trvalého politického řešení mezi Izraelci a Palestinci" a řekl: "Právě v nejtemnějších chvílích, jako je tato, musí mocnosti nejvíce usilovat o mír.

Blíží se: "Spojené státy jsou připraveny spolupracovat s každým, kdo je ochoten vytvořit mírovou budoucnost regionu."

- Situace na Blízkém východě je "každou hodinou horší" - šéf OSN


- Generální tajemník OSN António Guterres na dnešním zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku varoval, že situace na Blízkém východě je každou hodinou horší a horší a že se zvyšuje riziko rozšíření války v Gaze do celého regionu.

Guterres vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří, aby bylo možné dodávat zoufale potřebné potraviny, vodu, léky a pohonné hmoty. Vyzval všechny, aby ustoupili z okraje propasti, než si násilí vyžádá ještě více obětí a rozšíří se ještě dále."

Guterres na měsíčním zasedání rady věnovaném desítky let trvajícímu izraelsko-palestinskému konfliktu, které se proměnilo ve velkouakci, neboť do New Yorku přiletěli ministři klíčových stran války a desítky dalších zemí, řekl, že je třeba dodržovat pravidla války.

Generální tajemník uvedl, že stížnosti palestinského lidu nemohou ospravedlnit "děsivé a bezprecedentní teroristické činy", které 7. října spáchal Hamás v Izraeli, a požadoval okamžité propuštění všech rukojmích.

Guterres však také zdůraznil, že "tyto děsivé útoky nemohou ospravedlnit kolektivní trestání palestinského lidu".

Aniž by jmenoval konkrétně Hamás nebo izraelskou vládu, Guterres kritizoval braní rukojmích [Hamásem] a nepřiměřené požadavky [Izraele] na rychlou evakuaci palestinských civilistů v Gaze.

USA usilují o přijetí rezoluce, která by odsoudila útoky Hamásu v Izraeli a násilí na civilistech a potvrdila právo Izraele na sebeobranu. Existovala určitá očekávání, že by se o ní mohlo hlasovat již v úterý, ale diplomaté uvedli, že se o ní stále jedná.



2
Vytisknout
2512

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023