Izrael promítal novinářům záběry vraždění Izraelců. Někteří plakali

24. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
„Aby čelil popírání zvěrstev“, Izrael promítl novinářům videozáběry z bezpečnostních kamer, mobilních telefonů a tělesných kamer promítané novinářům Izrael a Hamas v útocích ze 7. října, kdy Hamás zaútočil na izraelské civilisty, od nemluvňat po důchodce.


Izraelská vláda v pondělí promítlas  43minutovou kompilaci na soukromém promítání pro desítky zahraničních novinářů na vojenské základně v Tel Avivu, aby čelila pokusům popírat nebo zlehčovat rozsah zvěrstev spáchaných Hamásem

Záběry zachycené bezpečnostními kamerami, tělesnými kamerami útočníků Hamasu, kamerami na palubní desce vozidel, účty na sociálních sítích a videi z mobilních telefonů zanechaly některé reportéry v slzách.

Materiál zahrnoval zabíjení dětí a setnutí hlavy některých obětí.Novináři si nesměli kompilaci nahrát,, ale jeden úryvek, dlouhý přibližně jednu minutu, byl zveřejněn: ukazoval militanty  z Hamásu, jak zastavují auto, které jelo pomalu po venkovské silnici.

Ozbrojenci zahájili palbu a zasáhli vozidlo, které vybočilo a zastavilo, přičemž jsou vidět dva lidé zhroucení na předních sedadlech.

V jiné scéně militanti Hamasu vstoupili do domu a mluvili s dívkou skrývající se pod stolem.  "Po pár slovech ji tam zastřelí," napsal na Twitteru Jotam Confino, jeden z novinářů na promítání. "Těžko říct, kiolik jí bylo, ale vypadá na 7-9 let."

Další scéna ukazovala otce a jeho dva syny ve věku přibližně sedm a devět let, jak běží ve spodním prádle k něčemu, co vypadalo jako protiletecký kryt. Bojovník Hamásu hodil granát a muže zabije. Chlapci se vynoří zkrvavení a utíkají. "Táta je mrtvý, to nebyl žert," křičí jeden. "Já vím, viděl jsem to," odpovídá jeho bratr a později křičí: "Proč jsem naživu?"

Další sekvence ukazovaly bojovníka Hamásu se zemědělským nástrojem, kterým bodá do hlavy muže ležícího na zemi, ozbrojence zabíjející zraněné izraelské vojáky a jásajícího bojovníka Hamásu, jak volá svou rodinu: „Zabil jsem 10 židů vlastníma rukama. Používám telefon mrtvé židovské ženy, abych ti zavolal."

Další klip ukázal, jak Izraelka prohlíží částečně spálenou mrtvolu ženy, aby zjistila, zda se nejedná o člena rodiny. Šaty oběti byly vytaženy až k pasu a byly jí staženy spodky. Generálmajor Mickey Edelstein uvedl, že úřady mají důkazy o znásilňování.

Statické snímky ukazovaly sťatého vojáka, ohořelé lidské ostatky, včetně ostatků  malých dětí, a několik vlajek Islámského státu, uvedl Times of Israel.

"Když říkáme, že Hamas je Isis, nejde o snahu o budování značky," řekl novinářům po projekci Adm Daniel Hagari.

Příšerné scény z útoku, při kterém zemřelo více než 1400 Izraelců, byly v posledních dvou týdnech široce sdíleny na sociálních sítích, ale mluvčí izraelské vlády Eylon Levy řekl, že mezitím dochází  k „jevu podobnému popírání holocaustu“ o rozsahu zvěrstva.

Promítání se uskutečnilo během obnovených výzev na Izrael, aby zastavil bombardování Gazy, které za posledních 24 hodin zabilo nejméně 400 Palestinců, čímž se celkový počet obětí na území zvýšil na více než 5 000, podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamasem. Mezi mrtvými je 2055 dětí.

Asi 1,4 milionu lidí – více než polovina obyvatel Gazy – bylo vysídleno při odvetném bombardování, což vytvořilo humanitární katastrofu pro lidi, kteří jsou uvězněni a zbaveni vody, jídla a léků, uvedla OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2920

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023