Izrael zničil čtvrtinu severní části pásma Gazy, počet obětí z řad Palestinců přesáhl 4 000

20. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
 

Ženeva - Izrael provádí největší kampaň ničení budov a obytných domů v pásmu Gazy v novodobé histori v rámci rozsáhlého vojenského útoku probíhajícího od sedmého dne tohoto měsíce, konstatuje Euro-Med Human Rights Monitor.

Euro-Med Monitor zdůrazňuje, že Izrael zaměřuje své útoky na guvernoráty Gaza a Severní Gaza prostřednictvím systematické destrukční kampaně, jejímž cílem je donutit obyvatele těchto guvernorátů k vysídlení a přesunu obyvatelstva.

Izraelská armáda varovala obyvatele obou guvernorátů, v nichž žije téměř milion lidí, aby se z těchto oblastí vystěhovali a přesunuli se do centrální a jižní části pásma, což je opatření, které vyvolává vážné právní a humanitární obavy, neboť ohrožuje bezpečnost civilistů.

Izraelská armáda se zavázala, že nebude vůbec útočit na civilisty nebo civilní infrastrukturu, potvrdil Euro-Med Monitor, ale ve skutečnosti se dopustila četných a komplexních porušení, která se mohou rovnat válečným zločinům a zločinům proti lidskosti, a to prostřednictvím masivní palebné síly, kterou použila a nadále používá proti hustě obydleným civilním oblastem.

 
Euro-Med Monitor poukázal na to, že tato porušení zahrnují hrubý útok na řadu základních práv civilistů v pásmu Gazy, zejména na právo na život, právo na bydlení a právo na vlastnictví.

Před současnými izraelskými útoky se počet bytových jednotek v guvernorátu Gaza a severní Gaze odhadoval na přibližně 260 000. Na základě těchto odhadů se v pásmu Gazy nachází přibližně 2,5 milionu bytů. Euro-Med Monitor zdokumentoval, že přibližně 52 000 bytových jednotek je nyní zničeno nebo vážně poškozeno izraelskými leteckými útoky.

Skupina pro lidská práva uvedla, že ničení postihlo více než čtvrtinu území města Gazy a severní Gazy a že 20 % tamních domů již není způsobilých k bydlení. Nejhůře je postiženo město Bejt Hanún na okraji severního pásma Gazy, kde je přibližně 60 % budov zničeno nebo fyzicky poškozeno.

Euro-Med Monitor zdůraznil, že tato čísla jsou předběžná a ne konečná, a uvedl, že je pravděpodobné, že se tyto statistiky mohou znásobit vzhledem k obtížnosti zdokumentování všech zničených oblastí a zintenzivnění izraelského nepřetržitého zaměřování obytných oblastí.

Organizace vyzvala komisaře pro lidská práva na palestinských územích a zvláštního zpravodaje pro přiměřené bydlení, aby urychleně přijali opatření a postavili se izraelské ničivé mašinérii, která v Gaze srovnává se zemí celé obytné čtvrti. Upozornila, že mezinárodní právo, včetně Všeobecné deklarace lidských práv a čtvrté Ženevské úmluvy, zakazuje okupačním silám demolovat nemovitosti místního obyvatelstva okupované oblasti a mezinárodní právo v oblasti lidských práv zaručuje právo na bydlení a ochranu soukromého majetku.

Izraelský politicko-bezpečnostní kabinet schválil 7. října válečný stav proti pásmu Gazy v reakci na ozbrojený útok Hamásu, který nazval "potopa Al-Aksá" a v jehož důsledku bylo zabito přibližně 1 300 Izraelců a desítky dalších zajato. Od té doby provedla izraelská armáda tisíce nepřetržitých leteckých a dělostřeleckých úderů, jejichž cílem byly obytné čtvrti a vícepodlažní budovy obývané gazanskými civilisty.

Podle dokumentace Euro-Med Monitor bylo zabito nejméně 4 079 Palestinců, z toho 1 413 dětí a 806 žen, přičemž mezi mrtvými je přibližně 3 420 civilistů. Dalších více než 15 000 Palestinců bylo různým způsobem zraněno, přičemž více než polovinu z nich tvoří děti a ženy.

Organizace Euro-Med Human Rights Monitor dospěla k závěru, že Izrael se v pásmu Gazy dopouští komplexních válečných zločinů. Organizace zopakovala, že tyto zločiny představují závažné porušení mezinárodního humanitárního práva a mohou se rovnat válečným zločinům podle čtvrté Ženevské úmluvy o ochraně civilního obyvatelstva. Mezi závažné zločiny, kterých se Izrael v současné době dopouští, patří následující:

Komplexní hermetická izolace a kolektivní trest jsou podle mezinárodního práva válečné zločiny.

Dochází k páchání genocidy prostřednictvím nepřetržitého a vytrvalého leteckého bombardování civilního obyvatelstva a ničení domů nad jejich hlavami.

Dochází k páchání etnických čistek a nuceného přesunu obyvatelstva, které začalo v provinciích Gaza a Severní Gaza a má pokračovat směrem k egyptskému Sinaji.

2
Vytisknout
2494

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023