Válka na Blízkém východě zklamala očekávání Moskvy

24. 10. 2023

čas čtení 1 minuta
Mnozí komentátoři naznačovali, a někteří v Moskvě možná doufali, že vypuknutí násilí na Blízkém východě povede Západ k omezení podpory Ukrajině. Ale ve skutečnosti to mělo opačný účinek, upozorňuje Gasan Gusejnov.

Útok Hamásu na Izrael a izraelská reakce vedly k tomu, že více lidí na Západě rýsuje analogii mezi Hamásem a Ruskem - a tedy i Izraelem a Ukrajinou.

Spojení těchto dvou faktorů zásadně změnilo narativy, které mnozí na Západě přijali, a zajistilo, že Západ udělá pro ukrajinskou věc ještě více než doposud. Přitom Rusko se považuje za zemi připomínající Hamás, ochotnou použít násilí, aby dosáhla svého.

Tento posun byl následně zdůrazněn projevem amerického prezidenta Joea Bidena, který se zabýval oběma konflikty současně a explicitně je spojil jako příklady toho, v jakých situacích musí stát síly demokracie a pořádku pevně proti silám autoritářství a chaosu.

Mezi těmi, kteří se s touto novou realitou ještě musí smířit, jsou mnozí v ruské liberální opozici, kteří dosud odmítají vidět, že jejich neochota uvažovat o nutnosti porážky Ruska na Ukrajině podkopává jejich postavení v očích těch, kteří chápou, že tato válka je zločinem, který musí být zastaven a zablokován, aby se neopakoval.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2187

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023