Jsou údaje o mrtvých a raněných v Gaze lživé?

25. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Píše palestinský aktivista Nour Odeh:


Nedělám to rád, ale je toho hodně, co je nutno vysvětlit, a je to velmi důležité, takže jdeme na to 🧵. Počet obětí hlášených v Gaze se při tomto i předchozích izraelských útocích trvale ukazuje jako spolehlivý a bylo jich hodně. Tentokrát tomu není jinak. Tady je důvod:

Čísla shromažďují lékaři, kteří si dávají záležet na tom, aby identifikovali jména jednotlivých obětí. Během této války lékaři čekali několik dní, než identifikovali oběti, které přišly v nepoznatelném stavu nebo u nichž byla vyhlazena celá rodina. Čekali, až se o ně přihlásí příbuzní. V několika případech museli lékaři rozhodnout o pohřbení nevyzvednutých obětí do hromadných hrobů, aby zabránili zdravotní katastrofě.

Zdroj:



 

Počet zabitých se počítá z těl, která se dostanou do nemocnice nebo zraněných, které lékař prohlásí za mrtvé.

V předchozích válkách stejní lékaři vydávali úplné záznamy se jmény, věkem a pohlavím každé oběti. K nesrovnalostem nedocházelo.

Palestinská společnost je silně provázaná. Každá osoba, která zemře, má příbuzného, který ji oplakává a je vystaven úmrtní list, jakmile válka skončí. To není jen sentimentální... Je to náboženská & kulturní záležitost, se kterou nelze manipulovat, protože ovlivňuje strukturu společnosti (otázky dědictví, péče o sirotky atd.).

Hamás & všechny skupiny neskrývají počet svých bojovníků, kteří byli zabiti, hlásí se k nim, vč. oficiálních prohlášení...

Tato válka je brutálnější než cokoli, co jsme dosud viděli. Letecké údery neustávají a počty se neustále mění. Mnoho zraněných to nepřežije. Také dostat se na místa bombardování je pro zdravotníky často obtížné, protože silnice jsou zničené & jsou terčem útoků...

Noční nálety jsou obzvláště obtížné a přístup k nim je velmi obtížný. V nemocnicích stále táboří novináři. Jsou tam, jsou přímými svědky toho, co se děje, a navzdory nepřízni osudu o tom informují. Pokud sledujete jejich noční zpravodajství, můžete vidět nepřetržitý proud zabitých & zraněných při náletech, které v noci (zejména v posledních dnech) zesilují.

Proč tedy čísla nyní narůstají po stovkách? Bylo vysídleno 1,4 milionu lidí. Téměř 1/2 domů v Gaze je buď pryč, nebo jsou neobyvatelné. Rozvětvené rodiny se ukrývají společně v domech. Když nálet zasáhne jeden dům, zasáhne 50,60 nebo 70 lidí namačkaných pohromadě. Také domy jsou postaveny jeden vedle druhého. Jeden úder zdevastuje několik domů. Všechny tyto údery způsobují hromadné ztráty na životech, jak je možné vidět z videí, která jsou přenášena živě.

Ministerstvo zdravotnictví v Ramalláhu vydává jednou denně zprávy o stavu zdravotnických služeb, pacientů a obětí. V jejich číslech & číslech přicházejících z Gazy není žádný rozpor - s tím, že tato čísla stále rostou. Agentury OSN a nevládní organizace tato čísla potvrzují.

Obávám se, že načasování všech těchto otázek prostě není nevinné, i když se někteří ptají v dobré víře. Zpochybňování pravdivosti čísel palestinských obětí není nic nového - souvisí s podceňováním rozsahu násilí páchaného na civilistech.

Tentokrát však existuje koordinovaná snaha očernit zdravotníky & nějakým způsobem je označit za spřízněné nebo řízené Hamásem, což je VELMI nebezpečné. Nepřímo to naznačuje, že jsou spravedlivým cílem, a v myslích konzumentů zpráv to vytváří obraz, který je činí přinejlepším nesympatickými.

Podsouvání tohoto podezření je mimo jiné metoda převzatá z Asadovy a z ruské příručky. Je to předehra k tvrzení, že tyto zprávy jsou "falešné zprávy", "tyto obrázky jsou falešné" nebo "všechno je to jen hra". Zní vám to povědomě? Mělo by. Nenechte se nachytat. Tato pomluva také není pro 🇵🇸s novinkou.

Pro tuto pomlouvačnou kampaň, na kterou se odvolávají, aby tvrdili, že Palestinci události inscenují nebo zveličují pro účely propagandy, si hasbaristé vymysleli termín "Pallywood". Je rasistická a nezakládá se vůbec na žádných faktech ani pravdě. Je to nelidské a obscénní.

OSN & lidskoprávní orgány popisují situaci v Gaze jako katastrofální. Jen za 1. týden války Izrael vypálil na Gazu - hustě obydlenou oblast, kde 1/2 obyvatelstva tvoří děti - 6 000 bomb. Nenechte se rozptylovat. Tragédie je děsivě jasná.

2
Vytisknout
2867

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2023