Může Izrael současně bojovat proti Hamásu, Hizballáhu a Íránu?

24. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Uplynuly téměř dva týdny od chvíle, kdy Hamás zahájil brutální překvapivý útok proti Izraeli, a panují obavy, že by se konflikt mohl rozšířit, píše Maya Carlin.

7. října Hamás během série vražedných útoků v jižním Izraeli a na hudebním festivalu zabil nejméně 1 400 lidí. Teroristická organizace se sídlem v Gaze také unesla zhruba 200 rukojmích, o kterých se předpokládá, že jsou drženi v síti podzemních tunelů.

Od té doby, co izraelská vláda vyhlásila Hamásu válku a slíbila, že tuto skupinu zlikviduje, začali této nestability využívat další regionální aktéři. Američtí a izraelští představitelé se obávají, že by Hizballáh sídlící v Libanonu a Íránská islámská republika mohli zasáhnout.

Íránská kontrola nad jeho proxy skupinami

Írán je hlavním finančníkem a podporovatelem Hamásu i Hizballáhu, které usilují o likvidaci Izraele. Hizballáh se poprvé objevil v Libanonu na počátku 80. let jako nástroj Íránu k vývozu islámské revoluce. V průběhu let se skupina dostala do popředí ve všech sférách libanonské společnosti a politiky. Podle Libanonu je Hizballáh "odbojovou" skupinou, přesto je tato organizace zodpovědná za četné teroristické útoky, včetně bombového útoku na izraelské velvyslanectví v Buenos Aires v roce 1992 a bombového útoku na kasárna v roce 1983, při kterém v Bejrútu zahynulo 241 amerických vojáků.

Zatímco původ Hamásu vychází z Muslimského bratrstva, Teherán tuto teroristickou skupinu financuje, cvičí a podporuje od počátku 90. let. Íránské Islámské revoluční gardy pomohly Hamásu vyrobit domácí raketový systém, aby jej lépe vybavily pro útoky zaměřené na populační centra v Izraeli. Během posledních dvou let se íránští představitelé setkali se svými regionálními proxy skupinami, aby tajně diskutovali o operacích. Podle deníku The New York Times se těchto tajných schůzek účastnil jak Hamás, tak Hizballáh.

Jako hlavní sponzor pro obě organizace má Írán v regionu za konečný cíl zničit židovský stát. Začátkem tohoto týdne íránští představitelé varovali před "možností rozšíření rozsahu války a konfliktu na další fronty". Ačkoliv Teherán oslavoval brutální útok Hamásu na izraelské civilisty, neustále popírá přímou účast na útocích. I když se nezjistí přímá souvislost, zbraně, které Hamás použil 7. října, lze z velké části vystopovat až k íránskému režimu.

Válka proti Hamásu, Hizballáhu a Íránu?

Izrael se připravuje na pozemní invazi do Gazy, zatímco Hizballáh stupňuje raketové útoky zaměřené na aktiva Izraelských obranných sil na severu. Ačkoliv USA a další evropští spojenci rozmístili ve východním Středomoří úderné skupiny letadlových lodí a další vojenské prostředky, aby odstrašili Hizballáh, Írán by mohl mít jiné představy. Izrael dosud povolal 300 000 záložníků, částečně proto, aby se připravil na potenciálně větší válku na severu i jihu. Je nepravděpodobné, že by se válka přesunula do samotného Íránu, ale v případě, že se rozšíří, režim nepochybně podpoří obě své proxy skupiny financemi, zbraněmi a lidskými zdroji.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2195

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023