Konflikt mezi Izraelem a Hamásem: Barack Obama varuje, že se izraelské obléhání Gazy vymstí

24. 10. 2023

čas čtení 14 minut
- Generální tajemník OSN António Guterres na půdě OSN v New Yorku vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří v Gaze a prohlásil, že "děsivé útoky" Hamásu na území Izraele ze 7. října nemohou ospravedlnit "kolektivní trestání palestinského lidu" a že "žádná strana ozbrojeného konfliktu nestojí nad mezinárodním humanitárním právem".

Řekl, že je "hluboce znepokojen jasným porušováním mezinárodního humanitárního práva, jehož jsme v Gaze svědky": "Naše zásoby pohonných hmot OSN v Gaze dojdou během několika dní. To by byla další katastrofa. Abychom zmírnili epické utrpení, usnadnili a zabezpečili dodávky pomoci a usnadnili propuštění rukojmích, znovu vyzývám k okamžitému humanitárnímu příměří."

Guterres uvedl, že k útokům ze 7. října nedošlo "ve vzduchoprázdnu" a že "palestinský lid byl 56 let vystaven dusivé okupaci. Viděli, jak jejich půdu postupně pohlcují osady, jak je sužuje násilí, jak je dusí jejich hospodářství, jak jsou jejich lidé vysídlováni a jejich domovy demolovány. Jejich naděje na politické řešení jejich tíživé situace se rozplývají."

Řekl: "V klíčovém okamžiku, jako je tento, je nezbytné mít jasno v zásadách - počínaje základní zásadou respektování a ochrany civilistů."

- Palestinský ministr zdravotnictví Mai al-Kaila v úterý uvedl, že tři nemocnice v Pásmu Gazy jsou mimo provoz, protože jim došlo palivo pro provoz generátorů elektřiny

Podle agentury Reuters al-Kaila na tiskové konferenci v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu uvedl, že je naléhavě nutné zřídit bezpečný koridor pro přesun zraněných a těžce nemocných lidí k ošetření v egyptských nemocnicích.

- Erdogan: "divošství" vůči palestinskému území se prohlubuje a  humanitární krizi v Gaze zhoršuje
západní mlčení

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan řekl Vladimiru Putinovi, že "divošství" vůči palestinskému území se prohlubuje

V telefonátu se svým ruským protějškem Erdogan uvedl, že humanitární krizi v Gaze zhoršuje západní mlčení a že jsou neustále zabíjeni civilisté. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás, vyčíslilo počet mrtvých za posledních 24 hodin na 700.

Podle agentury Reuters se v prohlášení Erdoganova úřadu opakují dřívější výroky, že Ankara bude i nadále usilovat o dosažení klidu v regionu. Turecko bylo jednou z prvních zemí, které se po vypuknutí konfliktu pokusily poslat do Gazy pomoc přes Egypt.


- Počet mrtvých v Gaze v důsledku izraelských náletů stoupl podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem na 5791 Palestinců

Podle ministerstva zdravotnictví Gazy řízeného Hamásem bylo od 7. října při izraelských náletech v Gaze zabito nejméně 5 791 Palestinců. Uvedlo, že tento počet zahrnuje 2 360 dětí a že jen za předchozích 24 hodin bylo zabito 704 Palestinců, informuje agentura Reuters.

Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Tisková agentura Wafa informuje, že izraelská policie dnes v Jeruzalémě uzavřela muslimům přístup do mešity al-Aksá.

Uvádí, že "úřady od rána zpřísnily vstup do mešity, kam byl povolen vstup pouze starším osobám. To se však rychle změnilo a všem věřícím všech věkových kategorií byl vstup do mešity al-Aksá odepřen, což byl neobvyklý krok, který nebyl učiněn již několik měsíců." Židovským obyvatelům, kteří se chtěli v areálu modlit, byl vstup povolen, "což je v rozporu se statem quo", podle kterého je areál přístupný pouze pro muslimské věřící.

- Mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari na sociálních sítích uvedl, že se Izrael snaží kontaktovat obyvatele Gazy, aby mu poskytli informace o poloze rukojmích držených Hamásem.
 "Pokud chcete pro sebe a své dítě lepší budoucnost, jednejte a poskytněte nám co nejdříve spolehlivé a užitečné informace o unesených ve vaší oblasti. Izraelská armáda vás ujišťuje, že vyvine maximální úsilí, aby vám zajistila bezpečí a váš domov a také finanční odměnu. Zaručujeme vám naprostou důvěrnost."
 
Benjamin Netanjahu říká, že v případě vítězství Hamásu budou "všichni v nebezpečí".
Popisuje ho jako součást osy zla, která se snaží zavléci civilizaci zpět do středověku. Podle něj jde o bitvu o srdce a duši Blízkého východu a arabského světa. "Musíme dosáhnout rozhodného vítězství nad Hamásem," říká. Hrozí "strašnými následky" pro libanonský Hizballáh, pokud se rozhodne do války významně zapojit.

- Propuštěná rukojmí Yocheved Lifschitz vystoupila na tiskové konferenci v nemocnici v Tel Avivu. Je jednou ze dvou žen, které Hamás včera vrátil, třetí a čtvrtou z rukojmích, kteří byli osvobozeni. Izrael v pondělí ráno potvrdil, že Hamás zadržuje v Gaze 222 osob.

Lifschitzová hovořila hebrejsky, její dcera překládala pro anglicky mluvící média.

Řekla, že si prošla peklem, byla zajata bojovníky Hamásu na motorkách a v jednu chvíli byla zbita holemi a donucena jít pěšky.

Podmínky v tunelech, kam byla převezena, však popsala zcela jinak a uvedla, že se tam k ní lidé chovali "jemně" a "starali se o naše potřeby". Dostávali najíst a spali na matracích. Uvedla, že tam byli lékaři a zdravotníci, kteří ošetřovali zranění.

- Podle Obamy hrozí, že se izraelské obléhání Gazy vymstí

Izraelské obléhání a bombardování Gazy po útoku Hamásu ze 7. října hrozí, že se obrátí proti němu a v konečném důsledku podkope dlouhodobé úsilí o dosažení míru a stability v regionu, prohlásil Barack Obama.

"I když podporujeme Izrael, měli bychom si také jasně uvědomit, že záleží na tom, jak Izrael vede tento boj proti Hamásu," uvedl bývalý americký prezident v prohlášení, v němž rovněž zdůraznil "právo Izraele bránit své občany proti takovému bezohlednému násilí". Pokračoval: "Svět pozorně sleduje vývoj událostí v regionu a jakákoli izraelská vojenská strategie, která ignoruje zabíjení civilistů, by se mohla nakonec vymstít.

Obama napsal, že izraelské údery v Gaze již zabily tisíce Palestinců, včetně mnoha dětí, a statisíce lidí byly vyhnány ze svých domovů.

Rozhodnutí izraelské vlády odříznout zajaté civilní obyvatelstvo od potravin, vody a elektřiny hrozí nejen zhoršením narůstající humanitární krize; mohlo by dále zatvrdit postoje Palestinců na celé generace, oslabit celosvětovou podporu Izraele, nahrát nepřátelům Izraele a podkopat dlouhodobé úsilí o dosažení míru a stability v regionu.

Pro Obamu to byl mimořádný  zahraničněpolitický komentář a nebylo jasné, zda bylo prohlášení koordinováno s Bidenovou administrativou.

- Německý komisař pro antisemitismus odsoudil nedávný nárůst protižidovského násilí v zemi a varoval, že hrozí, že se země vrátí do "nejstrašnějších časů".

V rozhovoru pro deník Guardian však Felix Klein uvedl, že se obává také oslabení základních práv, protože se němečtí  úředníci se snaží potlačit projevy podpory palestinskému lidu.


Tyto výroky zapadají do debaty, která se odehrává v celé Evropě, a zejména v Německu a Francii, kde žijí největší židovské a muslimské komunity v EU, protože úředníci se snaží omezit šíření napětí vyvolaného válkou mezi Izraelem a Hamásem.

Klein, který se v roce 2018 stal prvním německým spolkovým komisařem pověřeným bojem proti antisemitismu, uvedl, že mnozí v zemi se obávají, že se situace bude nadále zhoršovat.- Pětaosmdesátiletá Yocheved Lifshitzová, jedna z rukojmích, které Hamás v pondělí propustil, vyprávěla, jak ji naložili na motorku a odvezli do Gazy. Místním médiím řekla:

Naložili mě na motorku bokem, abych nespadla, a jeden terorista mě držel zepředu a druhý zezadu.  Překročili hraniční plot do pásma Gazy a nejprve mě drželi ve městě Abesan, které leží nedaleko Be'eri. Potom už nevím, kam mě odvezli.

- Izraelská bezpečnostní služba Šin Bet a policejní složky zveřejnily záběry z výslechu šesti bojovníků Hamásu, kteří byli zajati při útoku na Izrael 7. října

Všichni dostali výslovné instrukce zabíjet a unášet civilisty včetně starších lidí spolu se ženami a dětmi, uvedly izraelské zpravodajské služby.

Jeden z mužů svým vyšetřovatelům řekl, že jim bylo řečeno, že "kdo přivede rukojmí zpět [do Gazy], dostane 10 000 dolarů a byt".

- Humanitární agentura OSN OCHA ve své nejnovější zprávě uvedla, že z 2,3 milionu obyvatel Gazy je nyní asi 1,4 milionu vysídleno a že "velkým problémem" se stal nedostatek čisté pitné vody a přelidněnost.

Uvedla, že v mnoha přístřešcích určených pro 1 500 až 2 000 osob se nyní nachází 4 400 osob a že přeplněnost a nedostatek vyvolávají napětí a také násilí na základě pohlaví. Komise uvedla:

Aby bylo zajištěno bezpečnější prostředí, zůstávají ženy a děti v noci ve třídách, zatímco muži a dospívající chlapci venku na školním dvoře.

Dále uvedla, že podle neoficiálních údajů se stovky a možná tisíce lidí vracejí na sever, přestože Izrael požaduje, aby se lidé přestěhovali na jih, "kvůli neustálému bombardování na jihu a nemožnosti najít odpovídající přístřeší".

- Spojené státy doporučily Izraeli, aby se zdržel pozemního útoku v pásmu Gazy kontrolovaném Hamásem, a informují o těchto jednáních Katar, který je prostředníkem palestinských ozbrojenců, uvedly zdroje agentury Reuters.

Zpravodajství se shoduje se zprávami jiných médií včetně New York Times:

Bílý dům, Pentagon a ministerstvo zahraničí nyní zvýšily soukromé výzvy k opatrnosti při rozhovorech s Izraelci, uvedly dva zdroje obeznámené s diskusemi, protože izraelská blokáda Gazy zhoršuje humanitární krizi a počet obětí bombardování enklávy přesáhl 5 000 osob.

Jeden z amerických představitelů uvedl, že administrativa, která si je vědoma role Dauhá jako prostředníka s Hamásem, informuje katarské představitele o svých radách Izraeli, aby byli plně informováni o pokračujících jednáních o rukojmích.

- Evropští klimatičtí aktivisté uspořádali protesty a zveřejnili vzkazy na podporu Palestinců, což vyvolalo online reakci a vyvolalo interní otázky v rámci ekologického hnutí.

Nizozemské úřady v pondělí zadržely 19 aktivistů z Extinction Rebellion poté, co obsadili vchod do mezinárodního trestního soudu a prohlásili, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu se dopustil válečných zločinů a předsedal režimu apartheidu.

Protestující požadovali, aby nizozemská vláda zastavila vojenskou spolupráci s Izraelem. Skupina uvedla, že vystupují také "proti rostoucímu antisemitismu, který nyní pozorujeme po celém světě".

O tři dny dříve sklidila švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová kritiku Izraele za příspěvek na sociálních sítích na podporu Palestiny.
 
- Biden naléhá na Netanjahua, aby zachoval "přísun naléhavě potřebné" pomoci do Gazy

Americký prezident Joe Biden v telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem "zdůraznil potřebu udržet nepřetržitý přísun naléhavě potřebné humanitární pomoci do Gazy", uvedl Bílý dům.

Telefonát se uskutečnil poté, co byl do Gazy přes hraniční přechod Rafáh s Egyptem vpuštěn třetí konvoj s 20 nákladními auty. OSN však varovala, že v něm nejsou zahrnuty pohonné hmoty a že zásoby dojdou během příštích dvou dnů.

Obyvatelé Gazy se již nyní potýkají s nedostatkem čisté vody a nedostatek pohonných hmot znamená, že přestane fungovat odsolovací zařízení pro vodu, na nichž je Gaza velmi závislá, stejně jako pekárny a nemocnice.

Podle představitelů OSN by k uspokojení základních potřeb v Gaze, kde žije 2,3 milionu lidí, bylo denně zapotřebí asi 100 kamionů s pomocí. Přibližně 1,4 milionu z nich je nyní bez domova.

V telefonátu Biden Netanjahua rovněž informoval o americké podpoře Izraele a "pokračujícím úsilí o regionální odstrašení, které zahrnuje nové rozmístění amerických vojenských sil", uvádí se v prohlášení Bílého domu.

Prezident rovněž uvítal propuštění dvou rukojmích z Gazy a potvrdil svůj závazek zajistit propuštění zbývajících rukojmích i bezpečný průchod pro občany USA a další civilisty v Gaze.

- Hamás zveřejnil video ukazující propuštění rukojmích

Vojenské křídlo Hamásu zveřejnilo video, které ukazuje propuštění izraelských rukojmích Yocheveda Lifshitze a Nurit Yitzhakové, která vystupuje také pod jménem Nurit Cooperová.

Na videu jsou vidět maskovaní muži, kteří obě ženy doprovázejí, když se s nimi setkávají zástupci Červeného kříže. V jednu chvíli se pětaosmdesátiletá Lifshitzová otočí a podává ruku jednomu z bojovníků Hamásu.

Palestinští bojovníci uvedli, že obě ženy propustili ze zdravotních důvodů poté, co je a více než 200 dalších osob vzali jako rukojmí během řádění v Izraeli 7. října, při kterém bojovníci zabili 1 400 lidí.

Lifshitzová a její 83letý manžel Oded byli uneseni ze svého domu v kibucu Nir Oz, který se nachází v blízkosti hranic s Gazou na jihu Izraele, uvedl v pondělí pozdě večer úřad izraelského premiéra. Dodala, že Oded zůstává v zajetí.

Lifshitzová je mírová aktivistka, která spolu s manželem léta pomáhala nemocným Palestincům v Gaze dostat se do nemocnice, řekl agentuře Reuters její vnuk.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2853

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2023