Logickým důsledkem dezinformační operace "zničená nemocnice" je absolutní nedůvěra k jakýmkoliv tvrzením Hamásu

19. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Řada "politicky korektních" západních médií v úterý večer nekriticky převzala tvrzení Hamásu, že "izraelské bombardování zničilo nemocnici v Gaze". Záhy se ukázalo, že faktickou základnou zprávy byl zásah parkoviště raketou Palestinského islámského džihádu. 

Již druhý den ráno ovšem média přešla do módu kontroly škod - ačkoli osobní odpovědnost za vyvolání masivních pouličních srážek kolem západních diplomatických zastoupení nebo za vypalování synagog nikdo konkrétní nepřevzal.

Tím myslím, že osoby, které kvůli fotbalovému fandění "bojovníkům za svobodu" či z nenávisti k Izraeli a Židům v kritické chvíli přifoukly bublinu hamásnické dezinformační operace, pomohly rozpoutat širokou vlnu násilí a nenávisti a zničit šance na zmírnění politické situace na Blízkém východě během Bidenovy návštěvy, by měly okamžitě jít pracovat do jiného oboru, kde nebudou moci páchat tolik škod.

Nicméně v normálních redakcích samozřejmě na zpravodajské fiasko budou systematicky reagovat a dojde k výrazným změnám způsobu, jakým média o situaci v Izraeli a na palestinských územích dosud informovala, aby se už nic podobného neopakovalo.

Nebude už pokračovat nekritické přebírání toho, čím se média snaží nakrmit hamásnické úřady v Gaze. To zahrnuje nejen pochybné údaje o útocích na to či ono, ale i agregátní čísla ohledně údajného počtu obětí izraelské operace v Gaze jako takové.

A je samozřejmě též velmi pravděpodobné, že pokud Izrael v budoucnu spáchá nějaký zločin podobný tomu, který mu přiřkly úterní fabulace Hamásu, bude tu jasná neochota uvěřit i takovým tvrzením, jestliže je nepotvrdí někdo opravdu nezávislý.

Protože pokud někdo soustavně a bez přestání lže a v každém svém kroku prokazuje naprostou neúctu k faktům, věří mu pouze fanatičtí příznivci. Ti k zaujetí stanoviska žádné informace nepotřebují, protože v každé situaci je jim na základě kmenového cítění předem jasné, kdo je "vinen" a na koho se má ukázat prstem.

V zemích, kde alespoň trochu funguje mediální gramotnost, má ovšem systematický lhář u nezaujaté veřejnosti jednou provždy utrum.

5
Vytisknout
7174

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023