Ruské ministerstvo obrany předpovídá válku do roku 2029 a rozpad NATO

26. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Rusko bude ve válce s Ukrajinou až do roku 2029-2030 a konečným výsledkem tohoto tažení bude zničení NATO, řekl Apti Alaudinov, zástupce vedoucího Hlavního ředitelství pro vojensko-politickou práci ruského ministerstva obrany.

"Do let 2029-30 to budete mít... těžké, budete muset udělat hodně práce. Ale mohu vás ujistit, že výsledkem této speciální vojenské operace v konečné destinaci bude, že blok NATO přestane existovat v podobě, v jaké existuje dnes," řekl Alaudinov ve vysílání televize Russia 1.

Podle zástupce ministerstva obrany se země, které se nyní spoléhají na Spojené státy, budou chtít připojit k Rusku. "Většina z těch států, které dnes běhají jako voříšci za Amerikou, sama poklekne a bude přísahat věrnost Rusku a požádá, aby byla vzata do lůna naší koalice," řekl.

Alaudinov je rovněž velitelem speciálních jednotek Achmat a blízkým spolupracovníkem čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Do funkce zástupce vedoucího Hlavního ředitelství pro vojensko-politickou práci Ministerstva obrany byl jmenován 16. dubna.

V roce 2022 prezident Vladimir Putin udělil Alaudinovovi titul Hrdina Ruska za účast ve válce proti Ukrajině. Jak tehdy řekl Kadyrov, během bojů achmatský velitel "nepřipustil neúspěch nebo selhání", "chladnokrevně činil správná rozhodnutí a vždy se snažil porazit nepřítele, nabo ho přinutit ke kapitulaci".

Po ruské invazi na Ukrajinu se prapor Achmat proslavil jako "TikToková jednotka", protože jeho bojovníci natáčeli videa zinscenovaných bojů v pohraničí nebo na okupovaných územích a tato videa zveřejňovali na internetu s komentáři o úspěších na frontě. Kadyrovův příbuzný, poslanec Státní dumy Adam Delimchanov, řekl, že misí bylo "osvobodit" ukrajinský lid od "satanismu, fašismu a LGBT lidí".

Americký institut pro studium války (ISW) poznamenal, že čečenské jednotky se prakticky neúčastní skutečných nepřátelských akcí a jsou využívány hlavně v týlu. V červnu 2023 byl prapor Achmat vyslán do Bělgorodské oblasti na obranu proti ukrajinským sabotérům, ale místní kanál Pepel Telegram s odvoláním na armádu napsal, že bojovníci jednotky "obsadili v nejlepším případě třetí nebo pátý sled obrany" a přesouvali brance k hranicím.

V prosinci Kadyrov hovořil o nových "úspěších" Achmatu v regionu. "Bojovníci nám opět prokazují úspěchy v oblasti své odpovědnosti. První z nich připravil nepřítele o komunikaci tím, že přesnou salvou zasáhl retlanslační věž v oblasti Bělgorodu," uvedl a dodal, že zničení zařízení, které se nachází na území Ruska, údajně připravilo ukrajinskou armádu o možnost povolat posily.

Zdroj v ruštině: ZDE

-1
Vytisknout
3193

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024