Kvůli nedostatku bojových vozidel Rusko na Ukrajině používá modely z 50. let

20. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Zdá se, že armáda ruského prezidenta Vladimira Putina se kvůli nedostatku moderního vybavení uchyluje k obrněným vozidlům z 50. let, protože její téměř dvacetiměsíční válka proti Ukrajině st8le pokračuje, píše Aila Slisco.

Obrázek zničeného obrněného transportéru BTR-50, který byl údajně použit při probíhajícím pokusu Ruska dobýt město Avdijivka v Doněcké oblasti, sdílel o víkendu účet Ukraine Weapons Tracker na X, dříve Twitteru. BTR-50 se začal vyrábět v Sovětském svazu v roce 1954 a výroba skončila v roce 1970.

Další poškozené vojenské vozidlo ze sovětské éry, tank T-64BV, je zobrazeno vedle BTR-50.

Zdá se, že BTR-50 je převrácený s velkým otvorem na spodní straně, což naznačuje, že mohl narazit na minu, uvádí Kyiv Post. Tento model vozidla je obzvláště zranitelný vůči poškození minami a protitankovými zbraněmi kvůli absenci bezpečnostních prvků přítomných u modernějších verzí.

Používání zařízení vyrobeného již v 50. letech 20. století může být známkou zoufalství pro ruskou armádu, která údajně nadále trpí velkými ztrátami vybavení, protože válka na Ukrajině pokračuje, a nedostatek životně důležitých komponentů, jako jsou kuličková ložiska, doma stále více ztěžuje výrobu moderních náhrad.

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny v neděli tvrdil, že Rusko za předchozí týden přišlo o 239 obrněných vozidel a 127 tanků. Ukrajina tvrdí, že Moskva od začátku války ztratila nejméně 4 948 tanků, 9 462 obrněných transportérů a bojových vozidel pěchoty a minimálně 287 700 vojáků.

Zdá se, že ruský pokus převzít kontrolu nad Avdijivkou ztrácí dech po pouhém týdnu, podle nedávného hodnocení amerického think-tanku Institute for the Study of War.

Během prvních 48 hodin ofenzívy, která začala 10. října, Rusko údajně ztratilo "prapor" vojenských vozidel.

Britské ministerstvo obrany poprvé oznámilo, že Rusko kvůli "ztrátám těžkých obrněných vozidel" nasadilo BTR-50 a další vybavení ze sovětské éry, v březnu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2335

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023