Jak Izrael přešel od podpory Hamásu k jeho bombardování

19. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Že Hamás přísahal, že zničí Izrael? Že je to teroristická skupina, kterou Spojené státy i Evropská unie postavily mimo zákon? Že vládne Gaze železnou pěstí? Že zabil stovky nevinných Izraelců raketovými, minometnými a sebevražednými útoky?

Ale věděli jste také, že Hamás - což je arabská zkratka pro "Hnutí islámského odporu" - by dnes pravděpodobně neexistoval, nebýt židovského státu? Že Izraelci pomohli koncem 70. let 20. století vytvořit z party okrajových palestinských islamistů jednu z nejznámějších militantních skupin na světě?

To není konspirační teorie. Poslechněte si bývalé izraelské představitele, jako je brigádní generál Jicchak Segev, který byl počátkem 80. let izraelským vojenským guvernérem v Gaze. Segev reportérovi New York Times sdělil, že pomáhal financovat palestinské islamistické hnutí jako "protiváhu" sekularistům z Organizace pro osvobození Palestiny a strany Fatah vedené Jásirem Arafatem (který sám označil Hamás za "výtvor Izraele"), píší Mehdi Hasan a Dina Sayedahmed na webu The Intercept.

"Hamás je k mé velké lítosti výtvorem Izraele," řekl v roce 2009 listu Wall Street Journal bývalý izraelský úředník pro náboženské záležitosti Avner Cohen, který v Gaze působil více než dvě desetiletí. V polovině 80. let Cohen dokonce napsal oficiální zprávu svým nadřízeným, v níž je varoval, aby si na okupovaných územích nepodporovali palestinské islamisty proti palestinským sekularistům. "Já ... navrhuji zaměřit naše úsilí na hledání způsobů, jak toto monstrum rozbít, než nám to bouchne do tváře," uvedl Cohen.

Neposlechli ho. A výsledkem byl Hamás. Aby bylo jasno: Izraelci nejprve pomohli vybudovat militantní odnož palestinského politického islámu v podobě Hamásu a jeho předchůdců z Muslimského bratrstva; pak Izraelci změnili taktiku a pokusili se ho vybombardovat, oblehnout a neutralizovat.

"Když se podívám zpět na řetězec událostí, myslím, že jsme udělali chybu," poznamenal později David Hacham, bývalý expert na arabské záležitosti v izraelské armádě, který v 80. letech působil v Gaze. "Ale v té době nikdo nepřemýšlel o možných důsledcích."

Nikdy se o tom nepřemýšlí, že?

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
2816

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023