Proč je Německo ohledně dodávek střel Taurus na Ukrajinu na rozpacích

20. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Povyk kolem střely se týká její roznětky - která z ní dělá zabijáka mostů, píše Caleb Larson.

Velká Británie a Francie dodaly Ukrajině výkonné střely s plochou dráhou letu, ale Berlín se zdráhá udělat totéž.

I když váhání německého kancléře Olafa Scholze Kyjiv rozzuřilo, existuje několik důvodů k opatrnosti Berlína.

Pro netrénované oko je mezi dvěma střelami jen málo rozdílů.

Obě jsou vypuštěny ze stíhaček, obě jsou dlouhé asi 5 metrů a váží přibližně stejně, 1 300 kilogramů u Storm Shadow/SCALP a 1 400 kg u Taurusu. Každá z nich má dostřel asi 500 kilometrů a velmi podobné hlavice – 450 kg pro Storm Shadow/SCALP a 461 kg pro Taurus. (Exportní verze britsko-francouzské střely má dolet omezený na 290 km - pozn. KD.)

Německý ministr obrany Boris Pistorius ve středu během ministerského zasedání NATO v Bruselu potvrdil, že Berlín raketu na Ukrajinu nepošle.

Tak proč ten povyk v Německu?

Podle Fabiana Hoffmanna, doktorandského výzkumného pracovníka a raketového experta na univerzitě v Oslu, který zkoumal různá zařízení, jde o roznětku.

Systém bojových hlavic Storm Shadow/SCALP BROACH využívá tzv. Multi-Application Fuze Initiation System (MAFIS), kde se prodleva mezi dopadem a detonací hlavice nastavuje ručně. To ztěžuje správné zaměření složitých objektů, jako jsou mosty, protože hlavice může nejprve projít relativně tenkou vozovkou, než dopadne na skutečný cíl – betonový pilíř podpírající celou konstrukci.

Taurus se s tímto problémem vypořádává, protože jeho hlavice MEPHISTO je vybavena roznětkou "void sensing and layer counting" nazvanou PIMPF (Programable Intelligent Multi-Purpose Fuze), která dokáže rozpoznat vrstvy materiálu a dutiny a může efektivněji vyhodit do povětří vícevrstvé nebo zakopané cíle.

"Jedna střela vybavená roznětkou pro snímání prázdnoty a počítání vrstev proto může způsobit škody, kterých bylo dříve možné dosáhnout pouze dvěma nebo více přesně shozenými bombami," napsal Hofmann a dodal, že pokud Ukrajina získá raketu Taurus, bude schopna účinně udeřit na Kerčský most spojující Rusko s okupovaným Krymem.

To je klíčový cíl pro Kyjiv, který se několikrát pokusil strhnout most, který je klíčový pro ruskou logistiku a kontrolu nad Krymem.

Ale to je také důvod, proč se Scholz zdráhá dodávat Taurus. Scénář, kdy Ukrajina použije německou raketu k vyřazení mostu, nedávno označil za "eskalaci války". Dodal, že jeho odpovědností jako kancléře je zajistit, aby se "Německo nestalo součástí konfliktu".

Jiné starosti

To však není jediný problém, který v Berlíně vyvolává obavy.

Storm Shadow/SCALP a Taurus používají systém mapování vrstevnic terénu, aby zůstaly na kurzu v prostředích s kompromitací navigačního signálu GPS. Berlín se obává, že rakety Taurus budou potřebovat topografická mapovací data ke svým cílům, která do svých naváděcích systémů naprogramuje Německo.

Gressel, vedoucí politický pracovník Evropské rady pro zahraniční vztahy, řekl: "Ukrajina by potřebovala více geodat pro vypuštění Taurusu než pro SCALP nebo Storm Shadow." Dodal, že "výcvik ukrajinských vojáků v tomto procesu zabere více času, protože je sofistikovanější".

Gressel řekl, že Ukrajina může používat Taurus bez německých bot na zemi. "Technici z MBDA Germany (firma, která stojí za návrhem Taurusu) by mohli buď odjet na Ukrajinu, nebo učit Ukrajince v Německu, jak Taurus obsluhovat a udržovat."

Hoffmann ale odmítl argument, že pomoc Ukrajině s mapováním by byla eskalační. Velká část topografických dat potřebných pro systém mapování obrysů Taurus je veřejně dostupná.

Německo se také obává, že by Taurus mohl padnout do ruských rukou.

Zatímco Paříž a Londýn již připravují budoucí náhradní střelu, Německo plánuje pokračovat v používání střel Taurus až do poloviny století. Spíše než vývoj nástupce Taurusu dostane platforma Mid-Life Upgrade, který nezmění hardware rakety, ale integruje "lepší GPS a další aktualizace softwaru pro větší schopnosti," řekl Hoffmann.

Do té doby "je Taurus jediným skutečným prostředkem hlubokého úderu, který Německo má," řekl Gressel.

V kancléřství a obranném průmyslu panuje obava, "že by Rusové poznali Taurus a postavili se mu," řekl Gressel. "Nebo ještě hůř, Taurus se může někde zřítit nevybuchlý a nepoškozený a Rusové ho začnou zpětně analyzovat."

Taurus je také speciálně navržen tak, aby čelil ruským systémům protivzdušné obrany, jako jsou Pancir a S-400, takže je obzvláště zajímavý pro ruské vojáky, aby se k němu dostali.

Navzdory Scholzovým obavám na něj ale roste tlak, aby ustoupil.

USA již dodávají Ukrajině malý počet svých taktických balistických raket ATACMS; Německo již dříve uvedlo, že se s Taurusem nepohne, dokud USA nepošlou své vlastní rakety.

Vysocí zákonodárci ve výboru pro obranu Bundestagu a v Scholzově vlastní sociálně demokratické straně na něj naléhají, aby "okamžitě" svůj postoj změnil.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2430

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023