Průvod za humanizaci magistrály

19. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Podvečerní Prahou ve středu opět prošel průvod za humanizaci magistrály pořádaný skupinou Poslední generace. Zapojilo se do něj několik desítek lidí včetně malých dětí. Někteří účastníci nesli lampiony. Požadují slibované dokončení úprav magistrály, jako je přidání přechodů, odstranění zábran a svodidel a doplnění pruhů pro cyklisty a vozidla integrovaného záchranného systému.


Poslední generace uspořádala další ze série plánovaných pochodů za humanizaci magistrály. Ve své kampani navazuje na dopis devíti spolků z roku 2018. Požadují doplnění přechodů a přejezdů pro cyklisty, odstranění plotů a svoditel, instalaci světelných závor proti vzniku kolon v centru, zřízení nepřerušovaných pruhů pro cyklisty a vozidla IZS, opatření vedoucí k ochraně před znečištění ovzduší a nadměrným hlukem, a také vysázení stromů na několika místech.

Středeční průvod procházel skrze 5. května, kde jsou na mnoha místech zábrany. „Chceme přechody, ne ploty,“ skandovali účastníci pochodu, když podél zábran procházeli. „Magistrála je ostudou města. Praha má potenciál zařadit se mezi krásná, moderní evropská velkoměsta, ale bohužel sama sobě podráží nohy svým přístupem k dopravě. Požadujeme, aby magistrát dokončil humanizaci magistrály, k čemuž se sám zavázal a bylo k tomu zpracováno několik studií. Přesto se proměna magistrály nehýbe,“ okomentovala požadavky skupiny tisková mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

Kampaň má pokračovat až do začátku příštího roku a organizátoři plánují pochod zhruba každé dva týdny. „Jednorázové akce nemají příliš smysl. Pokud se má opravdu něco pohnout, je potřeba, aby občané zůstali aktivní a nepolevili ve svém tlaku na politiky. Je potřeba udržet téma zklidňování dopravy ve veřejné debatě,“ vysvětlila Holcnerová.

Další průvod je plánovaný na úterý 31. 10. a půjde z holešovického nádraží k Vychovatelně.



1
Vytisknout
2289

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023