Na ukrajinském "průhledném bojišti" zbývá jen málo míst, kam se schovat

26. 4. 2024

čas čtení 9 minut
Jedním z nejdůležitějších konceptů, které se z Ukrajiny vynořily, je koncept "transparentního bojiště". Odkazuje na prostředí, ve kterém jsou taktické a operační informace k dispozici v reálném čase personálu na zemi, jeho velícím důstojníkům a osobám se strategickým rozhodováním, píše Alexander Gale.

Exponenciální rozvoj a šíření pokročilých technologií v posledních letech pronikly válečnou mlhou v bezprecedentní míře. Nejvíce je to patrné na bojištích Ukrajiny, která se stala zkušebním polygonem pro nové vojenské koncepty a technologie.

Dosažení "transparentnosti" na bojišti

Větší transparentnost bojiště je primárně poháněna zlepšením velení, řízení, komunikace, počítačů, zpravodajství, sledování, získávání cílů a průzkumu (C4ISTAR). Šíření bezpilotních letounů (UAV) a senzorů mělo na Ukrajinu obzvláště znatelný dopad, stejně jako na další konflikty, jako je druhá válka o Náhorní Karabach.

Jak poznamenalo Centrum pro strategická a mezinárodní studia, "saturace senzory vytváří "transparentní bojiště", na kterém lze najít a zaměřit síly snadněji než v minulých desetiletích. K podobným závěrům dospěla i koncepce pozemní operace britské armády (LOpC), která byla představena v září 2023. LOpC poznamenává, že "exponenciální nárůst kvality i počtu pokročilých senzorů a přesných zbraní vede k rozšířenému a transparentnějšímu bojišti".

Bezpilotní letouny posilují ISTAR nákladově efektivním nasazením a misemi s nízkým rizikem. Útočné bezpilotní letouny, jako jsou bezpilotní letouny a potulující se munice, zkracují dobu odezvy cíle a zlepšují rychlost vražedného řetězce.

Různé senzory, jako je radar a LiDAR, poskytují jasnější snímky bojiště, pronikají vegetací a pomáhají při detekci cílů, zejména za nepříznivých podmínek. Satelity, jak vojenské, tak komerční, demokratizují přístup ke shromažďování zpravodajských informací, který byl dříve vyhrazen vládám.

Zpravodajství z otevřených zdrojů (OSINT) z nástrojů, jako jsou sociální média a komerční satelity, umožňuje civilistům podporovat vojenské úsilí a poskytuje aktualizace bojiště v reálném čase, které byly dříve vyhrazeny pouze vyškoleným agenturám. Na Ukrajině civilisté působili jako "multiplikátor síly" tím, že poskytovali OSINT pro ukrajinskou armádu. Civilista s chytrým telefonem a přístupem k internetu může během několika sekund vystavit vojenské síly v pohybu útoku způsobem, který před věkem informačních technologií nebyl možný.

Důsledky transparentního bojiště

Na průhledném bojišti je pro vojáky a vozidla mnohem náročnější zůstat skryti nebo pro větší formace dosáhnout překvapení.

Jak znovu poznamenal LOpC: "Pro vojáky je stále obtížnější se skrývat a přežít... Vzhledem k tomu, že vojenské akce jsou podrobněji zkoumány v reálném čase, bude udržení překvapení, klamu a legitimity větší výzvou."

To může ztížit úspěšné provádění útočných operací. V důsledku toho má rovnováha mezi útokem a obranou na Ukrajině tendenci favorizovat druhou možnost. Rusko nebylo schopno dosáhnout strategického nebo taktického překvapení počáteční invazí, protože jeho síly byly spatřeny, jak se shromažďují na hranicích s Ukrajinou ve dnech a týdnech před 22. únorem. Američtí a britští zpravodajští představitelé útok předpověděli, stejně jako OSINT analytici používající nástroje jako Google Maps.

Nedávné ruské a ukrajinské ofenzívy většinou přinesly nevýrazné výsledky. Během vrcholu ukrajinské protiofenzívy v roce 2023 ukrajinské síly postupovaly v průměru pouze o 90 metrů denně. Jedním z kritických problémů je, že útočící síly jsou často rychle odhaleny množstvím senzorů na bojišti. V nejlepším případě to znamená ztrátu momentu překvapení a v nejhorším případě nechat se ostřelovat dělostřelectvem, nálety nebo bezpilotními letouny. V důsledku toho to mají útočící síly ještě těžší, pokud jde o úkol porazit nepřátelské síly v připravených obranných pozicích.

Na průhledném bojišti se zvyšuje nejen pravděpodobnost odhalení, ale také reálná vzdálenost, na kterou lze přesně provádět údery. Bezpilotní letouny mohou například doplnit schopnosti předsunutých pozorovatelů na zemi, čímž se zvýší vzdálenosti, na které může dělostřelectvo a přesně naváděná munice zasáhnout cíle. To zvyšuje hrozbu pro jednotky dále za frontovou linií a logistické operace. V druhém případě mohou být lehce bráněné logistické řetězce, které byly dříve považovány za bezpečné a daleko za hranicemi bojů, ve větším nebezpečí.

Na základě analýzy války na Ukrajině generálporučík David Barno (v.v.) a Dr. Nora Bensahel píší, že "schopnost dosáhnout překvapení, ochránit svou logistiku a skrýt sílu před neustálým odhalením se vytrácí". Autoři také upozorňují, jak může být životaschopnost některých platforem ohrožena větší transparentností bojiště. Tvrdí, že zatímco americká armáda se v minulosti při zajišťování přepravy vojáků, průzkumu, doplňování zásob a úderných schopností ve velké míře spoléhala na vrtulníky, jejich schopnost přežití ve vysoce intenzivním prostředí proti nepřátelům, kteří jsou vybaveni řadou senzorů, bezpilotních letounů a systémů protivzdušné obrany, je přinejlepším sporná. Svědčí o tom rozsáhlé ztráty na obou stranách Ukrajiny, přičemž se odhaduje, že Rusové během pouhých dvou let ztratili přes 170 vrtulníků.

Adaptace na transparentní bojiště

Jednou z kritických obav, zejména pro ofenzivní síly, bude schopnost přežití, vzhledem k tomu, že odhalení je pravděpodobnější a údery na delší vzdálenosti jsou životaschopnější než dříve. Za tímto účelem LOpC uvádí, že "bojové síly se rozptýlí, oklamou a skryjí se při lovu nepřátelského dělostřelectva, sledovacích prostředků, logistických řetězců a velitelských uzlů".

Podobně generálporučík Barno a Dr. Bensahel navrhli, že vyslání vojáků by mohlo být provedeno jinak. Stejně tak zdůrazňovali důležitost rozptýlení pěchoty, ale také naznačovali, že obrněná vozidla by byla přežitelnějším způsobem přepravy než vrtulníky.

LOpC dále zvažuje logistiku, která bude "čerpat z rozptýlení, maskování, předsunuté výroby a oprav, stejně jako smluvní podpory, aby se vyrovnaly s výzvami rozptýlenějšího a rozšířenějšího bojiště". Jiní ideoví lídři navrhli, že postradatelné bezpilotní systémy by měly hrát větší roli při dodávkách zásob a munice jak po zemi, tak vzduchem.

Udržování mlhy války

Zatímco výše uvedené trendy jsou obecně pravdivé, příležitosti ke klamání a skrývání přetrvávají a mohou se objevit novými a překvapivými způsoby. Jak je uvedeno v dokumentu publikovaném Centrem pro doktríny a velitelské vzdělávání, dopad technologií je mnohostranný: "I když mohou zvýšit transparentnost bojiště, na druhou stranu jej mohou učinit neprůhledným nebo zavádět protivníka."

Senzory, i když jsou neuvěřitelně užitečné, mohou být oklamány. Návnady, jako jsou nafukovací tanky nebo vyhřívané systémy, lze použít k přesvědčení personálu pomocí termovizních kamer, že se dívají na skutečná vojenská vozidla. Humorná zpráva o tom, že skupina amerických mariňáků dokázala uniknout robotovi naprogramovanému k identifikaci lidských cílů tím, že se ukryla v kartonové krabici, rovněž demonstruje omylnost pokročilých technologií.

Ostřejším příkladem je teroristický útok Hamásu provedený 7. října proti Izraeli. Navzdory tomu, že je konfrontován s širokou škálou senzorů a dohledu, Hamás dokázal překvapit mnohem technicky zdatnějšího protivníka a dosáhnout taktického a strategického překvapení.

Klíčové poznatky

Technologie stále více ztěžují utajení vojáků a dosažení strategického překvapení. V důsledku toho budou vojenští lídři stále více potřebovat vybavovat své ozbrojené síly prostředky, aby mohli využít tohoto nového vývoje investicemi do široké škály C4ISTAR schopností.

Lídři se budou rovněž snažit minimalizovat zranitelnosti, jimž budou jejich síly vystaveny na transparentním bojišti. To může znamenat rozptýlenější přístup k vedení války a střízlivé posouzení toho, jaké schopnosti jsou nejvhodnější pro vyvíjející se požadavky bojiště. Zdá se, že zkušenosti z Ukrajiny naznačují rovnováhu mezi útokem a obranou ve prospěch druhé možnosti, ale teprve se uvidí, do jaké míry tomu tak bude i v jiných konfliktech nebo zda se situace na Ukrajině v nadcházejících měsících podstatně změní.

Nakonec stojí za to připomenout, že vývoj válčení je zřídka lineární. Ačkoliv současné trendy směřují ke stále průhlednějšímu bojišti, v reakci na to se objeví nové formy klamání a skrývání. Vojenští lídři by jako vždy měli ve svém taktickém, operačním a strategickém myšlení zůstat vynalézaví.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1527

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2024