Izrael se chystá vyslat vojáky do Rafáhu

25. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Izraelem připravovaných pár stanů pro milion lidí skrývajících se v městě Rafah. Foto Maxar Technologies

Dvě brigády záložníků mobilizovány pro mise v Gaze, zatímco v Chán Júnisu vyrostly řady stanů


Izrael se zřejmě chystá vyslat vojáky do nejjižnějšího města Gazy Rafáhu, jediného koutu pásma Gaza, kde nedošlo k ostrým pozemním bojům a kde našla útočiště více než polovina z 2,3 milionu obyvatel palestinského území.

Izraelská armáda ve středu uvedla, že pro mise v Gaze byly mobilizovány dvě záložní brigády, zatímco na videu, které se šířilo po internetu, bylo vidět, jak v Chán Júnisu, 3 míle severně od Rafáhu, který byl zdecimován během několikaměsíční izraelské letecké a pozemní kampaně, vyrůstají řady čtvercových bílých stanů.

 

Zjevná mobilizace přišla v době, kdy Hamás, militantní skupina, která v roce 2007 převzala kontrolu nad Gazou v krátké občanské válce s frakcí Fatah, zveřejnila video s Heršem Goldbergem-Polinem, 24letým Američanem izraelského původu, který byl unesen z festivalu Nova během útoku skupiny na jižní Izrael 7. října.

Goldberg-Polin, kterému chyběla levá ruka pod loktem, v propagandistickém videu uvedl, že při izraelských bombových útocích bylo zabito 70 rukojmích, a požádal, aby izraelská vláda přeživší rukojmí přivedla domů. Video není datováno, ale zdá se, že bylo natočeno v posledních několika dnech, neboť Goldberg-Polin uvedl, že byl v zajetí „téměř 200 dní“.

Izraelští představitelé odhadují, že v Gaze zůstává 129 ze zhruba 250 lidí unesených 7. října, včetně 34, kteří jsou podle armády mrtví.

Izrael uvedl, že vedení Hamásu spolu se čtyřmi prapory bojovníků táboří v Rafáhu a využívá izraelské rukojmí jako lidské štíty a že pro „úplné vítězství“ nad palestinskou militantní skupinou a pro návrat rukojmích domů je nezbytná pozemní operace.

Dlouhodobě ohrožovaný plán útoku na Rafáh však vyvolává silný odpor spojenců Izraele včetně USA, podle nichž by způsobil tisíce civilních obětí a dále narušil dodávky pomoci.

Jakákoli rozsáhlá pozemní operace v Rafáhu by vzhledem k poloze města na egyptské hranici musela být téměř jistě koordinována s Washingtonem a Káhirou.

Izraelské obranné síly (IDF) minulý týden uvedly, že pořizují 40 000 stanů, aby se připravily na evakuaci statisíců vysídlených civilistů, a objevily se nepotvrzené zprávy, že na periferii pásma Gazy bylo nasazeno další dělostřelectvo a obrněné transportéry.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho válečný kabinet se měli sejít v příštích dvou týdnech, aby schválili evakuaci civilistů, která by měla trvat asi měsíc, jako první fázi ofenzívy v Rafáhu, uvedla ve středu izraelská média.

Rozhovory o příměří zprostředkované USA, Egyptem a Katarem téměř zkrachovaly, protože Izrael a Hamás se nedokázaly dohodnout na podmínkách a délce příměří a na totožnosti a počtu izraelských rukojmích, kteří mají být propuštěni výměnou za propuštění Palestinců držených v izraelských věznicích. Příměří z konce listopadu se po týdnu zhroutilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1256

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2024