Analytik NYT se přiklání k verzi zničení palestinské nemocnice raketou Islámského džihádu

18. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Zničení nemocnice Al-Ahli Baptist Hospital v Gaze, k němuž došlo těsně v předvečer návštěvy Joea Bidena na Blízkém východě, má dvě verze.

První tvrdí, že nemocnici vybombardovalo izraelské letectvo. Tuto verzi okamžitě přijaly všechny arabské a íránské zdroje. 

List Guardian informoval o možnosti, že šlo o raketu palestínských extremistů, ovšem dodal, že výbuch v nemocnici byl tak obrovský, že by to asi žádná palestinská extremistická organizace nezvládla.

Podle vyjádření izraelské armády však má za explozí stát neúspěšné odpálení rakety patřící organizaci Palestinský islámský džihád. (Ten to popřel, což ovšem nic neznamená.) 

Mezi dopadem rakety a velkou explozí v objektu uplynula necelá hodina. Charakter exploze odpovídá spíše sekundární explozi motorového paliva (benzínu) než vojenské výbušniny. 

Bývalý analytik organizace Bellingcat, který nyní pracuje pro list New York Times, Aric Toler, se přiklání k druhé verzi. Poukazuje přitom na video pořízené katarskou televizí al-Džazíra, která ve svém vysílání jasně straní Palestincům.

Postupně se dočkáme geolokací dalších videozáznamů, které nám řeknou více.

V tuto chvíli videozáznamy z místa tragédie rozhodně nemluví ve prospěch verze izraelského útoku.

Z hlediska zjištění pravdy je velmi žádoucí počkat na definitivní zjištění nezávislých organizací věnujících se analýze otevřených zdrojů (OSINT).

V jistém ohledu budou mít analytici snadnou práci. Pokud je pravda, že nemocnici zničila izraelská bomba, na místě bude dobře patrný mnohametrový hluboký kráter po ní. Pokud je na vině selhavší raketa, od níž chytil další explozívní materiál na parkovišti nemocnice, žádný takový kráter tam objeven nebude.  

To ovšem nic nemění na skutečnosti, že v arabském světě a v Íránu už byla vina za tragédii stovek palestinských civilistů ukrývajících se v nemocnici jednoznačně připsána Izraeli - a nastaly s tím spojené, nesmírné mezinárodněpolitické škody, které bude zřejmě nemožné napravit.

4
Vytisknout
3483

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2023