Jaké rakety Írán předává palestinským skupinám?

18. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Írán nejprve navázal vztahy s Hamás a organizací Palestinský islámský džihád v osmdesátých letech. Írán od té doby poskytuje militantním skupinám finanční prostředky, zbraně a výcvik. Írán předal do Gazy několik typů dělostřeleckých raket – včetně raket Fadžr M3, M5 a M302 původně vyrobených v Sýrii, napsal nezávislý odborník na open source zpravodajství, který se zaměřuje na šíření raket na Blízkém východě a v severní Africe, Fabian Hinz.

Od roku 2006 se Teherán stále více zaměřuje na dodávky svým regionálním spojencům a proxies, včetně palestinských frakcí, s know-how a vybavením pro místní výrobu raket. Velitelé Islámských revolučních gard (IRGC) veřejně prohlásili, že jejich prioritou je zlepšit schopnost spojenců provozovat rakety odpalované Íránem a vyrábět rakety a řízené střely. "Místo toho, abychom jim dali rybu nebo je naučili chytit rybu, naučili jsme naše spojence a přátele, jak vyrobit háček, a oni nyní vlastní raketové kapacity a technologie," řekl generál Amir Ali Hadžizadeh, velitel leteckých sil Islámských revolučních gard, během rozhovor v lednu 2021. "Dnes Palestinci místo kamenů odpalují rakety." Existují také náznaky, že Írán na zakázku navrhuje jednoduché raketové systémy pro výrobu v místech, jako je Gaza a Irák.

Jak Írán předává Palestincům rakety nebo jiné zbraně, když Egypt z velké části zničil nebo uzavřel tunely, které spojují Gazu se Sinajským poloostrovem?

V minulosti Írán pašoval zbraně přes Súdán, kde Islámské revoluční gardy provozovaly sklady al-Kuds a kde mohlo docházet k výrobě raket pro palestinské frakce. Odtud byly rakety pašovány přes Egypt tunely ze Sinajského poloostrova do Gazy. V posledních několika letech se však pašování zbraní touto cestou stalo obtížným. Egypt pd roku 2013 zapečetil nebo zničil mnoho tunelů. Írán a Súdán měly dobré vztahy již od 80. let. Ale v roce 2015 se začal Súdán přiklánět k Saúdská Arábii, hlavnímu regionálnímu rivalovi Íránu. V roce 2016 Chartúm omezil diplomatické vztahy s Teheránem. Existují však náznaky, že pašeráctví pokračuje, a to jak neobjevenými tunely, tak po moři.

Jak se v posledních letech zlepšily palestinské schopnosti? V jakém smyslu?

Hamás a PID výrazně zlepšily svou taktiku i schopnost odpalovat velké množství raket. Tempo odpalování raket a odpalování celých salv proti vzdáleným cílům – včetně Tel Avivu (70 km od Gazy) – v květnu 2021 bylo bezprecedentní. Odpálení raket také představovalo skutečný zátěžový test pro Iron Dome, izraelský systém protiraketové obrany, který ničí rakety v malých výškách. Zdá se, že většina raket, které byly odpáleny z Gazy, byla vyrobena v tuzemsku.

Jaké jsou zbraně použité Hamásem a PID v roce 2021 ve srovnání se zbraněmi použitými během konfliktu s Izraelem v roce 2014? Změnily se rakety, pokud jde o dolet, přesnost nebo užitečné zatížení?

Palestinské skupiny představily několik nových raketových systémů, ale žádný z nich se nekvalifikoval jako převratný. Hamás představil raketu Ajaš 250 s doletem 250 km, což je raketa s nejdelším doletem, jaká kdy byla v Gaze předvedena. Zatímco výroba je technicky působivá, vojenská hodnota je omezena extrémně nízkou přesností a skutečností, že nejdůležitější cíle v Izraeli jsou mnohem blíže Gaze. Například Jeruzalém je od Gazy vzdálen pouhých 155 km.

PIJ během konfliktu v roce 2021 rozsáhle používal raketu Badr 3, která byla podle všeho navržena a testována v Íránu. Raketa, kterou poprvé představila PIJ v roce 2019, nese bojovou hlavici o hmotnosti mezi 300 kg a 400 kg, která je mnohem těžší než hlavice většiny palestinských raket. Čím těžší je hlavice, tím větší je exploze. Zdá se však, že raketa je z hlediska doletu průměrná. V květnu 2021 udeřil PIJ raketou Badr 3 na izraelská města Aškelon a Netivot, což naznačuje, že má dolet nejméně 13 km.

Badr 3, který není sofistikovaný, mohl být navržen v Íránu speciálně pro proxies na Blízkém východě, aby se vyráběl lokálně. Badr 3 je téměř identický s raketou al-Kásim, kterou předvádí Technické ředitelství pro vojenskou výrobu (TDMP), výrobce zbraní přidružený k iráckým Lidovým mobilizačním silám, zastřešujícím milice, včetně několika šíitských skupin podporovaných Íránem. Uniklé dokumenty, včetně technických schémat pro Badr 3 v angličtině a perštině, také naznačuje spojení s Teheránem. V květnu 2021 mluvčí PIJ poděkoval "Ose odporu v čele s Íránem" za Badr 3.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2735

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2023