V Británii budou uživatelé internetu automaticky varováni před nedůvěryhodnými servery

25. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Všechny čelné britské zpravodajské servery byly zhodnoceny ohledně své transparentnosti a spolehlivosti zpravodajství. Hodnocení provedla soukromá firma NewsGuard, která ve středu v Británii zahájila činnost.

Firma NewsGuard usiluje o to etablovat se jako de facto autorita ohledně důvěryhodnosti zpravodajských serverů. Servery hodnotí podle devíti kritérii, týkajících se důvěryhodnosti a transparentnosti. Zjištuje, zda server zveřejňuje podrobnosti o tom, kdo jej vlastní, zda server publikuje falešné zpravodajství a zda dodržuje svou integritu.

 

Zakladatelé této firmy NewsGuard Steve Brill a Gordon Crovitz sdělili deníku Guardian, že vyjednávají s velkými britskými poskytovateli internetových služeb  ohledně toho, aby jejich varování bylo začleněno do jejich služeb. Znamená to, že uživateli internetu pokoušející se otevřít nedůvěryhodné stránky, se nejprve otevře varovná stránka, informující ho, že daný server je lživý.

Služba NewsGuard  je už k dispozici v liště většiny populárních internetových prohlížečů v USA od loňského léta, toto je první krok firmy do zahraničí. Firma NewsGuard si najala editory, na něž dohlíží bývalý ředitel zpravodajského televizního okruhu BBC News Richard Sambrook. Ti zhodnotili 150 čelných britských zpravodajských serverů a vypracovali podrobné charakteristiky ohledně toho, zda se jim dá důvěřovat.

Potíž je, že hodnocení serverů je zřejmě až příliš liberální. Jako důvěryhodné hodnotí i bulvární deníky The Sun a Daily Star. Děsivý bulvární deník Daily Express byl sice schválen, avšak s tím, že "neprezentuje informace odpovědným způsobem" a "používá zavádějící titulky". Deník Independent, který neuvedl svého majitele, dostal jen sedm z devíti bodů a procorbynovský server The Canary dostal osm z devíti bodů.

Poté, co děsivý bulvární server MailOnline byl zhodnocen jako nedůvěryhodný, firma NewsGuard se stala terčem vlny útoků od tohoto serveru. Ustoupila a hodnotí nyní MailOnline jako "důvěryhodný".

NewsGuard je také terčem útoků od dalších serverů, hodnocených jako nedůvěryhodné, včetně ruské RT a ultrapravicového serveru Breitbart News.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7131

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2019