Polsko: Opozice varuje, že eurofondy mohou být zmrazeny

20. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Opoziční lídři tvrdí, že jejich vítězství v parlamentních volbách v příštím roce by zajistilo fondy EU, které mohou být za stávající vlády zmrazeny.


V pondělí se první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans sešel s řadou polských politiků. Brzy odpoledne jednal s předsedkyní ústavního soudu Julií Przyłębskou. Jednal také s premiérem Morawieckim a ministrem zahraničí Jackem Czaputowiczem.

"Teď nastává okamžik, kdy si velmi detailně vyjasňujeme pozice," řekl Timmermans na tiskové konferenci. "Sdělili jsme své podmínky, polská vláda na to reagovala a bylo dobré dnes probrat tyto věci v úplnosti," pokračoval. Timmermans také vyjádřil uspokojení s "otevřeností" polské strany vůči dialogu.

Polsko je připraveno rozptýlit pochybnosti Evropské komise ohledně justiční reformy, ale nebude souhlasit s omezením práva utvářet národní justiční systém, tvrdí náměstek ministra zahraničí zodpovědný za evropské záležitosti Konrad Szymański.

Jednání se projevila na místní politické scéně, když opozice poukázala na probíhající spor o rozpočet EU.

Lídr hlavní opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorz Schetyna v rozhovoru pro polský deník Rzeczpospolita řekl, že "peníze pro Polsko z rozpočtu (2021-2027) budou nejpravděpodobněji zmrazeny kvůli porušení vlády práva. Po parlamentních volbách v roce 2019 se vrátíme a odblokujeme evropské fondy pro Polsko."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7311

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2018