V důsledku uměle vybičovávaného strachu z uprchlíků se dostanou k moci pravicoví nacionalisté a zničí demokracii

13. 10. 2017

čas čtení 5 minut
Pokud dál poroste vliv bělošských nacionalistů, začnou likvidovat práva imigrantů a menšin a zruší soudy a ústavy jako "protidemokratické", protože nebudou odrážet údajné "názory lidu". 

Když dojde ve stejnou dobu k větší vlně imigrace a k teroristickým útokům - a teroristé patří k téže etnické či náboženské skupině jako noví imigranti - součinnost strachu a xenofobie může být nebezpečná a destruktivní. Skoro po celé Evropě se spojil strach z džihádistů (kteří zosobňují skutečnou bezpečnostní hrozbu) a nepřátelství vůči uprchlíkům (kteří bezpečnostní hrozbou většinou nejsou) takovým způsobem, že to umožňuje ultrapravicovým populistům zneužívat útoků Islámského státu jako záminky pro uzavření hranic před zoufalými uprchlíky, mnozí z nichž sami prchají před Islámským státem, a podílet se na bezostyšné diskriminaci svých muslimských spoluobčanů, píše v deníku New York Times Sasha Polakow-Suransky.



Ale to se neděje jen v Evropě. Za posledních několik let se protiimigrantská rétorika a nativistické politické postoje staly novou normou v liberálních demokraciích od Evropy až po Spojené státy. Legitimní debaty o imigrační politice a o boji proti extremismu byly zastíněny obsesivním zaměřováním se na muslimy, kteří jsou líčení jako neměnný civilizační nepřítel, který je svou podstatou neslučitelný se západními demokratickými společnostmi. 

Avšak navzdory neustálému varování před dobytím Západu islámem, které je prý na spadnutí, se riziko islamizace Západu neuvěřitelně přehání. Islamisté nejsou na pokraji převzetí moci v žádné západní demokracii a ani nemají šanci, že by získali podstatnější politický vliv ve volbách.

Totéž se nedá říct o bělošských nacionalistech, jejichž vliv nyní sílí všude, od Charlottesville v USA až po Drážďany v Německu. Jako ideologie tvoří bělošský nacionalismus daleko větší nebezpečí západním demokraciím než islám. Stoupenci a sympatizanti bělošského nacionalismu dokázali, v historii i nedávno, že dokáží získat ve volbách podstatnou podporu, jako letos ve Francii, v Německu a v Holandsku, a dokonce se dostat i k moci, jak se to stalo v USA.

Ultrapravicoví politikové mají pravdu, že imigrace vyvolává problémy. Nedochází jim však, že tím vyvolaným problémem jsou ONI. Největší hrozbou liberálním demokraciím nejsou imigranti a uprchlíci, ale záporná reakce vůči nim v příjimacích zemích, kde mnozí zneužívají strach před cizinci k tomu, aby postupně likvidovali hodnoty a instituce, které činí naše společnosti liberálními.

Antisemitská a xenofobní hnutí po osvobození Osvětimi z Evropy nezmizela, stejně jak jako bělošské supermacistické organizace existují pod povrchem americké politiky od vyhlášení americké nezávislosti. Teď se ale  změnilo to, že tyto organizace byly probuzeny ze spánku chytrými politiky, kteří se snaží vyvolávat hněv vůči imigrantům, uprchlíkům a rasovým menšinám ve svůj vlastní prospěch. Vedoucí politikové od Donalda Trumpa až po Marine Le Penovou legitimizují názory těchto organizací a podporují je, aby tyto názory otevřeně vyjadřovaly. V důsledku toho se postoje, které bývaly okrajové, staly mainstreamem.

Maďarská vládnoucí strana vylepila antisemitské reklamy na autobusových zastávkách a na billboardech. Otevřeně neonacistické hnutí získalo ve volbách v Řecku r. 2015 7 procent. Německá ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland, jejíž populární člen kritizoval pomník holocaustu v Berlíně jako "ostudný", získala minulý měsíc v Německu 13 procent.

Ve Francii a v Dánsku se populističtí politikové velmi snaží vystupovat jakoby přijatelně a bojují už nikoliv proti židům, ženám a homosexuálům, ale jen proti muslimům. Jenže jejich základní cíl zůstává stejný: Uzavřít hranice a vyhnat nežádoucí cizince.

Jádrem ideologie těchto stran je kulturní a demografická úzkost ohledně toho, že počet domácího obyvatelstva klesá a rychle se zvyšuje počet imigrantů. 

Ti, kteří se obávají, že bezbožecká Evropa a Amerika vstřícná vůči imigrantům se nedokáže ubránit před islamistickými extremisty, ignorují daleko větší hrozbu: bělošské nacionalisty.

Jejich ideologie je zvlášť nebezpečná, protože se prezentují jako domácí, místní lidé, kteří chrabře brání svou vlast. Bělošský nacionalismus je v mnoha ohledech zrcadlovým odrazem radikálního islamismu. Obě ideologie sdílení nostalgickou posedlost s puristickou formou totožnosti: Jedna touží po středověkém islamistickém státu, druhá po bělošském národě, nepošpiněném imigrantskou krví.

Pokud dál poroste vliv bělošských nacionalistů, začnou likvidovat práva imigrantů a menšin a zruší soudy a ústavy jako "protidemokratické", protože nebudou odrážet údajné "názory lidu". Vzestup bělošských nacionalistů hrozí proměnit země, o nichž jsme si kdysi mysleli, že jsou to ikony liberalismu, v pouze formální demokracie. 

Kompletní článek v angličtině ZDE


0
Vytisknout
15364

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2017