Britové bojující za Kurdy představují pro Británii "bezpečnostní riziko"

18. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Britští dobrovolníci bojující proti tzv. islámskému státu v Sýrii představují domácí bezpečnostní riziko, tvrdí thinktank zabývající se zahraniční politikou.


Od roku 2014 se lidé ze západních zemí, včetně Británie, přidávali ke kurdské povstalecké skupině YPG.

Thinktank Henry Jackson Society označuje YPG za krycí organizaci zakázané PKK a vyruje, že ti kdo se k ní připojili se mohou zapojit také do teroristických aktivit v Británii. Vláda by podle této analýzy měla urychleně zabránit Britům v účasti na činnosti YPG.

Ministr bezpečnosti Ben Wallace tvrdí: "Odrazujeme všechny britské občany od cest do zahraničí, aby bojovali s jakoukoliv formou nepravidelných sil. Lidé kteří to dělají by si měli být vědomi, že se potenciálně vystavují řadě vyšetřování spojených s takovým chováním."

Centrum pro reakci na radikalizaci a terorismus při Henry Jackson Society tvdí, že YPG je pobočkou PKK, "násilné teroristické organizace" zakázané v Británii a v USA.

Podle thinktanku ti kdo bojovali na na straně YPG se mohou po návratu podílet na "kriminálně-teroristických aktivitách" nebo provádět samostatně násilné činy.

Tyto osoby procházejí výcvikem se střelnou zbraní a výbušninami, což také znamená riziko, tvrdí zpráva.

V bojích za YPG byli zabiti 4 Britové a celkem 29 západních dobrovolníků.

Expert centra Kyle Orton tvrdí: "Místo aby bojovali proti terorismu ve skutečnosti pomáhají jedné zakázané teroristické organizaci přemáhat jinou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6228

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2017