Předseda argentinského senátu vyzval Británii k debatě o Falklandech/Malvínách

18. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Předseda argentinského senátu Federico Pinedo vyzval britskou vládu, aby "se posadila a diskutovala o všech záležitostech včetně sporu o Malvíny". Měla by podle něj také vynaložit větší úsilí na zlepšení vztahů s Latinskou Amerikou.


Jde o první významnější argentinskou reakci na nedávný dopis britské premiérky Theresy Mayové adresovaný vládě Falklandských ostrovů. Text obyvatele ujišťuje, že mají právo na sebeurčení, a vyzývá také Argentinu ke splnění závazků vyplývajících ze společného prohlášení vydaného v září 2016.

"Vláda paní Theresy Mayové by měla splnit svůj díl dohody a posadit se k diskusi o všech tématech včetně otázky Malvín," napsal Pinedo ve zprávě na Twitteru.

Dodal že by britská vláda měla zlepšit své vztahy s Latinskou Amerikou a "kvalitu života ostrovanů", což údajně odkazuje na konektivitu.

Britská premiérka reagovala na blahopřejný dopis falklandského zákonodárného shromáždění ke svému znovuzvolení zopakováním závazku vůči sebeurčení ostrovanů a závazku konzultovat s britskými zámořskými území během brexitu.

Dopis se zmiňuje o tom, že britská vláda usiluje o produktivnější vztahy s Argentinou, ale současně tvrdí, že "vztahy mezi Británií a Argentinou nenaplní svůj plný potenciál, dokud argentinská vláda nesplní veřejné závazky, které převzala společným prohlášením v září 2016," jež podepsaly bývalá ministryně zahraničí Susana Malcorra a sir Alan Duncan.

Společné prohlášení obsahuje zvláštní odstavec věnovaný Jižnímu Atlantiku, v němž obě strany souhlasí s dialogem ohledně zlepšení spolupráce na záležitostech společného zájmu. V tomto kontextu bylo dohodnuto odstranění překážek omezujících ekonomický růst a udržitelný rozvoj Falklandských ostrovů, včetně obchodu, rybolovu, lodní dopravy a těžby uhlovodíků.

Obě strany se také shodly na zřízení leteckého spojení mezi Falklandy a třetími zeměmi se dvěma zastávkami měsíčně v Argentině.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6221

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2017