Sturgeonová: Jestliže se bude Mayová chovat vůči 27 členským zemím EU se stejnou neústupností a povýšeností jako vůči Skotsku, skončí to katastrofou

16. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Nicola Sturgeonová: Opravdu jsem se silně snažila budovat kompromis a při každém kroku jsem se setkala s neústupností. Téměř s blahosklonnou povýšeností vůči Skotsku. Obojí způsobilo, že kompromisu bylo prostě nemožné dosáhnout. Paní premiérka Mayová kdysi řekla, že nebude aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, dokud nedojdeme k široké dohodě, domluvené nejen se Skotskem, ale se všemi decentralizovanými vládami v této zemi. Avšak v pondělí, když jsem pronesla svůj projev tady v Bute House, jediné, co jsem v té chvíli věděla, bylo to, že článek 50 má být aktivován následujícího dne! Ani jsem to nevěděla jistě, avšak v žádném případě jsem si nebyla vědoma žádné celobritské dohody.

V ten den, kdy Theresa Mayová pronesla svůj projev o brexitu v Lancaster House, hovořila jsem s ní asi dvě hodiny před tím projevem telefonicky. A rovnou jsem se jí zeptala: Vyloučíte úplně členství Británie v jednotném evropském trhu? A ona mi odpověděla: To není černobílé rozhodnutí. A navzdory tomu o dvě hodiny později se postavila na veřejnosti a v tom projevu to učinila černobílým rozhodnutím. Vyloučila členství Británie v jednotném evropském trhu.

Tohle opravdu nepomáhá budovat partnerství anebo vztah založený na důvěře a poctivé debatě. Jako premiérka Skotska, která se snaží hájit zájmy této země, kterou jsem byla zvolena zastupovat, to je hluboce frustrující.

A to mě nedalo jinou možnost než říci, no dobře, jestliže to bude Theresa Mayová a nic jiného, tvrdý brexit a nic jiného, v tom případě mám opravdu povinnost dát lidu Skotska volbu něčeho jiného.

Reportérka Kathy Newman: Takže máte pocit, že vás Theresa Mayová zradila?

Nicola Sturgeon: Já nechci používat odporně emotivního jazyka. Ale je velmi obtížné budovat kompromis s někým, kdo nedělá - nechci to personalizovat - s vládou, která nás nechce pozvat do svého stanu.

Myslím, že lidé by měli být znepokojeni ohledně toho, jak se paní premiérka vypořádala se Skotskem v této době, kdy zahajujeme vyjednávání o článku 50.

Protože jestliže ona bude zacházet s ostatními evropskými zeměmi se stejnou nepružností a neústupností, s jakou jednala se Skotskem, pak já si myslím, že tenhle proces skončí katastrofou.

0
Vytisknout
4676

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2017