Sinn Féin požaduje referendum o Severním Irsku "co nejdříve"

14. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Nová předsedkyně severoirské nacionalistické strany Sinn Féin v úterý zdůraznila, že požaduje referendum o odchodu Severního Irska z Velké Británie a o jeho přičlenění k Irské republice "co nejdříve".

Michelle O´Neillová se vyjádřila jen několik hodin poté, co skotská premiérka Nicola Sturgeonová ohlásila svůj úmysl uskutečnit nové referendum o nezávislosti Skotska a o jeho setrvání v Evropské unii. O'Neillová zdůraznila, že brexit by byl pro Severní Irsko "katastrofou". Dvaapadesát procent Severoirčanů hlasovalo v loňském referendu pro setrvání v Evropské unii.

"Brexit bude katastrofou pro ekonomiku i katastrofou pro lid Irska. Referendum o irském sjednocení se musí konat co nejdříve," konstatovala O'Neillová.

O'Neillová převzala funkci předsedy politické strany Sinn Féin poté, co ze zdravotních důvodů z funkce odstoupil dosavadní její šéf Martin McGuinness. Loni v listopadu varoval McGuinness, že brexit by byl proti přání irského lidu a charakterizoval ho jako "zásadní politický a hospodářský předěl".

"Místo Irska, severního i jižního, je v Evropě, a to v čele změn v Evropě," řekl McGuinness.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6651

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2017