Finsko kvůli obavám z invaze zakáže Rusům nákup nemovitostí u strategických instalací

15. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Finská vláda plánuje zabránit cizincům v nákupu domů u vojenských instalací kvůli tvrzení, že Rusové skupují půdu za účelem ubytování vojáků v případě potenciální invaze.


Finské ministerstvo obrany tvrdí, že některé transakce týkající se osob ze zahraničí budou zrušeny s ohledem na národní bezpečnost.

Zmíněný krok následuje po zprávách z konce minulého roku, že cizinci, jmenovitě Rusové, nakupují nemovitosti v politicky citlivých oblastech pro případ, že by byly třeba v příští "krizové situaci".

Zpráva bezpečnostní služby Supo varovala před rizikem využití nákupů půdy cizím státem směřujících k odříznutí dopravních linií nebo k ubytování vojáků ve Finsku.

Poslankyně Suna Kymäläisen, která odhalila, že některé transakce budou zrušeny, tvrdí, že půda nedaleko hranic mezi Finskem a Ruskem a letní chatky poblíž letišť jsou předmětem vyšetřování ze strany ministerstva obrany.

Vláda plánuje zahájit formální vyšetřování v březnu. Ministerstvo spravedlnosti pak připraví legislativu zaměřenou na blokování nákupu půdy cizinci ve strategických lokacích.

"To může být případ půdních transakcí, které se nezdají být spojeny s obchodem nebo v souladu s logickou cenou realit," vysvětluje zpráva Supo.

Finská vláda v říjnu oznámila, že je stále více znepokojena propagandistickými útoky z Ruska zaměřenými na destabilizaci země.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6500

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017