Afghánské a americké představitele znepokojují vazby mezi Moskvou a Talibanem

9. 12. 2016

čas čtení 4 minuty


Afghánští a američtí představitelé jsou stále více znepokojeni, že prohlubování vazeb mezi Ruskem a militanty hnutí Taliban, které bojuje za svržení vlády v Kábulu, může komplikovat již tak složitou bezpečnostní situaci.


Ruští představitelé popírají, že islamistickým povstalcům poskytují pomoc. Ti opět obsadili rozsáhlá území a způsobují vládním silám těžké ztráty. Přitom tvrdí, že mají omezené kontakty s Ruskem, které je mají přivést k jednacímu stolu.

Lídři v Kábulu tvrdí, že ruská podpora Talibanu je zřejmě zatím především politická.

Avšak série jednání, která se podle nich uskutečnila v Moskvě a Tádžikistánu, znervózňuje bezpečnostní a zpravodajské kruhy, které se obávají přímé podpory, včetně zbraní a financování.

Vysoce postavený představitel označil ruskou podporu Talibanu za "nebezpečný nový trend". Totéž tvrdí hlavní americký velitel generál John Nicholson.

Ten sdělil novinářům minulý týden ve Washingtonu, že se Rusko přidalo k Íránu a Pákistánu coby zemím, které mají "zhoubný vliv" v Afghánistánu, a tvrdí, že Moskva Talibanu poskytuje legitimitu.

Ruský velvyslanec v Kábulu Alexandr Mantyckij sdělil novinářům, že jeho vláda má kontakty s Talibanem kvůli "zajištění bezpečnosti ruských občanů a podpoře mírových jednání". Zároveň obvinil afghánskou a americkou stranu, že se snaží na Rusko svalit odpovědnost za zhoršující se situaci v zemi.

Představitelé Talibánu sdělili Reuters, že mají významné kontakty s Moskvou nejméně od roku 2007, a dodali, že ruské zapojení se nevztahuje nad rámec "morální a politické podpory".

"Měli jsme společného nepřítele," pohlásil jeden vysoký představitel Talibanu. "Potřebovali jsme podporu, abychom se zbavili Spojených států a jejich spojenců a Rusko chtělo, aby všichni cizí vojáci opustili Afghánistán tak rychle, jak to bude možné."

Moskva byla kvůli válce v Afghánistánu kritická k USA a NATO, ale původně poskytla afghánské armádě vrtulníky a souhlasila se zásobováním intervenčních sil přes své území.

Spolupráce se z větší části rozpadla, když vztahy mezi Ruskem a Západem zhoršily konflikty na Ukrajině a v Sýrii.

Příští americký prezident Donald Trump signalizoval přání zlepšit vztahy s Ruskem.

V posledních měsících představitelé Talibanu několikrát jednali s ruskými představiteli. Tvrdí to talibanské i afghánské vládní zdroje. Jednání zahrnovala návštěvu Tádžikistánu, kterou provedl stínový guvernér provincie Kunduz mulla Abdal Salam. Další jednání se nedávno uskutečnila v Moskvě.

Začátkem týdne afghánští zákonodárci oznámili, že plánují vyšetřit zprávy o ruské pomoci Talibanu a odeslali do Moskvy dopis s žádostí o vysvětlení.

Afghánští představitelé neposkytli přímé důkazy ruské pomoci, ale nedávné přelety neidentifikovaných vrtulníků přes hranici a zabavení nových "ruských" zbraní vyvolaly obavy, že regionální hráči mohou hrát v konfliktu větší roli.

"Pokud Taliban dosáhne na protiletadlová děla poskytnutá například Ruskem, pak to mění situaci a zapomeňte na mír," prohlásil jeden z afghánských bezpečnostních představitelů.

Rusko vytýká Američanům, že údajně dělají málo proti uchycení "islámského státu" v Afghánistánu. Talibanské zdroje však tvrdí, že kontakty s Moskvou jsou mnohem starší než IS.

"Jejich (ruský) narativ je asi takovýto: Že Taliban je ten, kdo bojuje s IS, a ne afghánská vláda," prohlásil Nicholson.

"Takže veřejná legitimita, kterou Rusko propůjčuje Talibanu, není založena na faktech, ale je použita jako způsob, jak v zásadě podkopat úsilí afghánské vlády a NATO a posílit bojovníky."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5113

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016