Helle Thorning-Schmidt: "Není možné, aby ženy a děti a staří lidé dlouhodobě spali na polích. Evropa musí jednat"

25. 5. 2016

čas čtení 5 minut

Zoe Gilchrist, britská studentka, strávila v Idomeni jako pomocník posledních pět měsíců. Toto řekla v rozhlase BBC:

"Nedá se tam absolutně nic dělat, kromě toho, že stojíte ve frontách. Na jídlo, na čisté spodní prádlo nebo čekáte, než se dostanete ke kohoutku s vodou, protože tady prostě není dostatečná infrastruktura a je nedostatek všeho. Řecko nemá kapacitu na to, aby si poradilo s 52 000 uprchlíky, kteří tam nyní uvízli. Takže pro lidi v Idomeni je život teď jen nuda a stání ve frontách.

Mnoho místních vesničanů otevřelo své příbytky uprchlíkům, aby se tam mohli u nich osprchovat. V médiích jsou záběry útoků slzným plynem a záběry absolutního zoufalství, takže lidi vědí, jak to tu vypadá, a s uprchlíky široce sympatizují.

Není to jejich volba. Nikdo z nich nechce být v Řecku.

Ten den toho útoku slzným plynem byl šílený. Lítala jsem prostě jen kolem. Nutila jsem lidi, aby vdechovali citrón, aby přestali plakat. A snažila jsem je zachránit, než omdlí."

Moderátorka: Tlak na Řecko vyvolává otázky, jakým způsobem se stále staví k uprchlické krizi Evropská unie. Loni přislíbily členské země EU, že přijmou na své území 860 000 uprchlíků z Řecka a z Itálie, avšak do dneška 23 zemí, které se na přijímání uprchlíků podílejí, daly k dispozici jen 7700 míst.

Helle Thorning-Schmidt byla dánskou premiérkou. Nyní je generální ředitelkou charitativní organizace Save the Children International:



Helle Thorning-Schmidt, bývalá dánská premiérka, nynější ředitelka humanitární organizace Save the Children International

Helle Thorning-Schmidt: My samozřejmě chápeme, že řecké úřady chtějí lidi přesunout do oficiálních táborů. V Idomeni jsou podmínky zoufalé. Avšak my naléháme na řecké úřady, aby lidi přesunovali pokojným a důstojným způsobem. Zejména musejí zajistit, aby mnoho zranitelných dětí, také děti bez doprovodu rodičů byly při přesunování ochraňovány.

Moderátorka: Jste si jistá, že o ně bude v táborech, kam jsou přesunováni, lépe postaráno?

Helle Thorning-Schmidt: Myslíme si, že nové oficiální tábory budou mnohem lepší než zoufalá situace, která existovala v táboře v Idomeni. Jsme ale stále ještě znepokojeni ohledně těch nových táborů. Nejsou dostatečně hygienicky zabezpečeny, chybí tam infrastruktura. Naléháme na řecké úřady, aby se tím zabývaly.

Moderátorka: Všechno tohle naznačuje daleko širší problém. Myslíte, že tato krize bude nyní řešena, poté, co EU dosáhlo dohody s Tureckem?

Helle Thorning-Schmidt: Je to velmi složitá situace. Pohlédneme-li však na realitu situace v Řecku, nemůžeme říct, že dohoda EU s Tureckem je vůbec nějakým řešením. V jejím důsledku totiž zůstalo obrovské množství rodin, mnohé z nichž uprchly před válkou v Sýrii, v Iráku, v Afghánistánu, a uvízly nyní ve vakuu v Řecku. Máme tady malé děti, těhotné ženy, i staré lidi, kteří spí na polích a na nádražích. To prostě nemůže být přijatelné řešení v evropské zemi. Tito lidé v současnosti nemají možnost vést důstojný život.

Moderátorka: Samozřejmě, některé evropské země se rozhodly uzavřít své hranice, protože si myslí, že nemohou ty velké počty zvládnout.

Helle Thorning-Schmidt: To, co členské země EU musejí udělat je se podělit o tuto odpovědnost daleko lépe, než jak to dělají dosud. Ony to nedělají a proto začaly nově ochraňovat své hranice. Tak se to ale nedá řešit. Musíme najít dlouhodobější řešení.

Moderátorka: Existuje projekt na rozdělování uprchlíků, ale mnoho zemí, které přislíbily, že přijmou uprchlíky, přijaly jen velmi malý počet, a některé země jako Británie, Irsko a Dánsko, se na rozdělování uprchlíků neúčastní.

Helle Thorning-Schmidt: To, co říkám, je velmi jasné. Tato krize se nedá řešit v Řecku. Není to důstojné, aby ženy a děti musely na dlouhou dobu spát na nádražích, protože nemůžeme pro ně najít základní ubytování. Musíme zintenzivnit své úsilí. Samozřejmě, nejlepší by bylo, kdybychom mohli odstranit příčiny této krize v Sýrii, v Afghánistánu i jinde, odkud lidé prchají.

Moderátorka: Ovšem uprchlická krize v mnoha evropských zemích vyvolala emoce.

Helle Thorning-Schmidt: Myslím, že by to nemělo pro nás být výmluvou, abychom si zakrývali oči před tím, co vidíme, že se děje právě teď, dnes, v Evropě. Mnoho Evropanů bylo v Řecku. Mají tu zemi rádi, je to fantastická země. Teď si musíte uvědomit, že Řecko čelí obrovské krizi a snaží se pomoci více než 50 000 uprchlíků. My Evropané to musíme vidět, nejen svýma očima, ale i srdcem. Musíme udělat daleko víc, než co jsme dělali dosud.

Audio v angličtině ZDE (od minuty 17.28]

0
Vytisknout
5174

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016