Děti, které zachránil Nicholas Winton, požadují pomoc pro dnešní uprchlíky

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta




Ben Abeles se narodil ve Vídni v roce 1925 a později žil v Praze. V červenci 1939 mu bylo čtrnáct, když opustil svou rodinu a byl poslán do Londýna. Jeho sestra a rodiče později zemřely ve vyhlazovacích táborech. Ben Abeles zdůrazňuje, že kdyby Británie přijala dnešní dětské uprchlíky, radikálně by to změnilo jejich život k lepšímu:

"Tři tisíce dětí je malý počet, když si uvědomíme, že v rámci tzv. Kindertransportů ze střední Evropy přišlo do Británia 10 000 dětí. Tehdy nikdo jejich počty neomezoval, ale doprava dětí ze střední Evropy skončila, protože vypukla válka. Kdyby nebylo Nicholase Wintona, který zachránil na pokraji války z Československa 669 dětí, nebyli bychom mohli tolik přispět této zemi a světu.

Dnešní děti jsou v daleko horší situaci, než v jaké jsme byli my. My jsme byli alespoň v dobrých domovech. Tyhle děti žijí ve strašlivých podmínkách a je velká škoda, že vláda ten návrh je přijmout nepřijala rovnou. Nynější návrh nejde dostatečně daleko. Vždycky jsem měl pocit, že opravdu něco dlužím společnosti za to, že mě zachránila, a vždycky jsem se snažil dělat věci pro jiné. Vždycky si pamatuju, jak lidé pomáhali mě a jak obrovský pozitivní dopad to na mě mělo."

Další svědectví v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6133

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2016