89 procent Arabů je proti Islámskému státu

22. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Z průzkumu veřejného mínění, který provedlo ve dvanácti zemích středisko Arab Center for Research and Policy Studies, vyplývá, že 89 procent Arabů je proti Islámskému státu. Nejsilnější odpor vůči Islámskému státu je v zemích, které mají vlastní zkušenost s terorem tohoto seskupení. V Libanonu je proti Islámskému státu 99 procent obyvatelstva, v Jordánsku 97 procent a v Iráku také 97 procent. Nejnižší odpor vůči Islámskému státu je v Mauretánii, totiž 74 procent obyvatelstva.

- 71 procent Arabů považuje demokracii a islám za slučitelné, i když jen 44 procent jich považuje své země připravené na přechod k demokracii.

- 87 procent Arabů se považuje za věřící. 52 procent Arabů je pro oddělení náboženství od státu.

- K  nejneoblíbenějším zemím patří v arabském světě USA, Írán a Rusko. Zahraniční politiku USA odmítá 65 procent Arabů, Íránu 62 procent a Ruska 54 procent.

- Arabské jaro vnímá 57 procent Arabů záporně. Respondenti poukazují na příliš mnoho mrtvých, na absenci bezpečnosti a na vzniklý chaos.

Průzkum byl proveden v Egyptě, v Alžírsku, v Iráku, v Jordánsku, v Kuvajtu, v Libanonu, v Mauretánii, v Maroku, v Palestině, v Saúdské Arábii, v Súdánu a v Tunisku. Dotazováno bylo 18 300 osob.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
6974

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015