MMF: Věřiteli navrhovaná politika škrtů by vedla k nezvládnutelné zadluženosti Řecka

30. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Z tajných dokumentů vyplývá, že podle odhadů věřitelů Řecka by byla jeho zadluženost v roce 2020 stále ještě ve výši 118 procent HDP, i kdyby kompletně přijalo politiku škrtů, kterou navrhuje trojka.

Řecko by roku 2030 čelilo nezvládnutelné míře zadluženosti, i kdyby nyní přijalo kompletně veškerá daňová opatření a veškeré škrty, které od něho vyžaduje trojka. Vyplývá to z nezveřejněných dokumentů, vypracovaných jeho třemi hlavními věřiteli.

Dokumenty, vypracované tzv. trojkou věřitelů, podporují argumentaci Řecka, že má-li v té zemi dojít k trvalému hospodářskému oživení, bude potřebovat odepsání většiny svých dluhů. Z dokumentů vyplývá, že i po patnácti letech silného růstu by Řecko stále čelilo obrovské míře zadluženosti, kterou Mezinárodní měnový fond považuje za neudržitelnou.

Z dokumentů vyplývá, že odhad z MMF je, že zadluženost Řecka by stále ještě byla v roce 2030 118 procent HDP, i když by byly splněny všechny podmínky věřitelů. To je o hodně více než 110 procent HDP, které MMF považuje za přijatelné, je to úroveň určená r. 2012. V současnosti je zadluženost Řecka 175 procent HDP a pravděpodobně se zvýší, protože Řecko poslední dobou upadlo do recese.

V dokumentech se přiznává, že bude zapotřebí "podstatných ústupků", má-li se Řecko trvale zbavit zadluženosti.

Dokumenty získal deník Süddeutsche Zeitung poté, co byly rozeslány všem německým poslancům s tím, že případnou dohodu bude muset schválit německý parlament.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6626

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2015