Konvička bojoval v parlamentě proti Marťanům

24. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Andrew Stroehlein, European Media Director mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch a Jan Čulík se v úterý podvečer účastnili v Poslanecké sněmovně prezentace protiuprchlické petice Martina Konvičky a jeho extremistů z ilegální, avšak kupodivu nestíhané organizace Islám v České republice nechceme v Petičním výboru českého parlamentu. Zpravodajem pro petici byl poslanec ANO Martin Komárek a předsedkyní Petičního výboru byla poslankyně za KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Je nutno zdůraznit, že jak Komárek, tak Bebarová-Rujbrová se chovali nesmírně korektně. Bebarová-Rujbrová hned na začátku zasedání upozornila přítomné na ustanovení české ústavy a českého právního řádu, která zakazují nenávist vůči etniku, rase a náboženství, a důrazně upozornila, že zasedání petičního výboru nebude tolerovat rasistické ani protináboženské excesy, a tohoto varování se během řízení debaty víceméně držela, když se extremističtější mluvčí během debaty pokoušeli iracionálně útočit na islám, blokovala jejich výlevy. Martin Komárek poukázal na to, že v dnešní situaci se nachází podstatné množství lidí ve velmi drastické lidské situaci, kdy jsou obětí mučení, války a pronásledování, a zdůraznil, že Česká republika má povinnost těmto lidem pomoci.

Hlavním rysem zasedání petičního výboru, které projednávalo petici Martina Konvičky požadující odmítnutí minimální kvóty uprchlíků před válkou a pronásledováním, jakou navrhuje pro své členské země Evropská unie, byl - kromě vystoupení již zmíněných parlamentních činitelů Martina Komárka a Zuzky Bebarové-Rujbrové, naprostý propad do virtuální reality. Jak poznamenal přítomný činitel mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch, Martin Konvička, který petici v parlamentě uvedl, přednesl naprosto neskutečné, iracionální argumenty. Vytvořil strašáka, který neexistuje. Bylo to, jako kdyby on a jeho stoupenci svou peticí varovali před invazí obyvatel z Marsu do České republiky.

Míra hlouposti, omezenosti a nevědomosti přítomných aktivistů z hnutí Islám v České republice nechceme byla neuvěřitelná. Snažili se prezentovat četné naprosto chybné informace, například o tom, že údajně uprchlíci, usilující o azyl v Evropě, jsou převážně mladí muži znalí používání střelných zbraní. Ve skutečnosti jsou velkou částí uprchlíků ženy a děti. V roce 2014 Itálie přijala 10 500 malých dětí bez rodičů a pěstounů. Velká část uprchlíků jsou vysoce kvalifikovaní příslušníci profesních středních vrstev, chirurgové a farmakologové ze Sýrie a z Afghánistánu, protože kdo jiný než střední vrstvy možnost platit pašerákům za převoz do Evropy až 30 000 euro. Kolik Čechů by si mohlo dovolit zaplatit převaděči do zahraničí v nejvyšší nouzi více než 800 000 Kč?!

Přítomní stoupenci petice vypadali vesměs ultrapravicově, jako skinheadi a jiné velmi pochybné osoby, anebo jako ubozí nevědomí lidé, kteří prostě nemají základní informace a neskrupulozní ultrapravicoví aktivisté je straší ve snaze získat podporu pro svou spornou politickou kauzu.

Argumenty, že islám je "agresivní, ničivá ideologie", kterou šíří Martin Konvička, je naprosto falešná. Na světě existují nejrůznější varianty islámu a drtivá většina z nich je naprosto mírumilovná. Z přibližně pěti milionů muslimů, žijících v Británii (osmi procent obyvatelstva) se k extremní ideologii Islámského státu přidalo několik desítek osob!

K iracionální a zabedněné argumentaci většiny mluvčích při diskusi v Petičním výboru není možno přidat skoro nic, kromě nepříliš překvapivého poznatku, že tito lidé neposlouchají a nejsou přístupní jakýmkoliv faktům, ať hovoříme o toleranci a snášenlivosti drtivé většiny muslimů, anebo o tom, že obětí extremistů na Blízkém východě jsou především muslimové sami (tomu se v sále Konvičkovi stoupenci smáli!! - škoda, že si nezjistili věcné informace).

Skutečnost, že Konvičkovu petici podepsalo a na jeho patologickou demagogii přistupuje několik desítek tisíc lidí v České republice, je však znepokojující. Hlavně proto, že jako obvykle se Češi stávají obětí hysterie a strachu ohledně neexistujícího, vykonstruovaného problému. Není vyloučeno, že by se Konvičkovi mohlo podařit na základě zabedněného strachu vytvořit v České republice extremně pravicovou agresivní stranu. I když, podpis pod extremistickou petici jedna věc, hlasování pro extremisty ve volbách je věc druhá a nejsem si jist, zda česká veřejnost je skutečně tak naivní, aby se nechala zmanipulovat Konvičkovými patologickými výlevy.

Hovořil jsem po zasedání o nebezpečí extremismu s poslancem Martinem Komárkem. Zdůraznil jsem, že iracionální strach, který se šíří v české společnosti, je způsoben absolutní ignorancí, nevědomostí, a ten strach nepomine, dokud Češi nezískají konkrétní zkušenost ze soužití s muslimy. Poslanec Komárek přiznal, že míra nevědomosti v České republice je skutečně velký problém. Může za to podle jeho slov Česká televize a vůbec média, která problém seriozně nevysvětlují a neuvádějí do kontextu. "Já to vím," řekl Komárek, "já sám poslouchám zpravodajství společnosti BBC v angličtině."

0
Vytisknout
14783

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015