Spolek studentů historie FF UK: Otevřený dopis pražskému radnímu Janu Wolfovi

18. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Rozhodli jsme se napsat radnímu Praha.eu pro kulturu a památkovou péči Janu Wolfovi ve věci oslovení Daniela Landy za účelem složení hymny k oslavám 700. výročí narození Karla IV. (viz info ve článku ZDE).

"Vážený pane radní,

obracím se na Vás jako předseda Spolku studentů historie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Velmi nás znepokojila informace, že by měl Daniel Landa skládat "hymnu" k výročí narození císaře Svaté říše římské Karla IV. Daniel Landa je známý svým blízkým vztahem ke krajní nacionalistické pravici. Byl hlavní postavou skupiny Orlík, jejíž texty byly v té době otevřeně nesnášenlivé a rasistické. Od této skupiny se stále neodstřihl, jak se někde tvrdí. Z pouštění písní této kapely dostává od OSA peníze a v poslední době je dokonce začíná opět hrát na svých koncertech.

Vzhledem k Landovu nacionálnímu výkladu historie se lze i obávat, jakým způsobem s odkazem Karla IV. v hymně naloží. Nastalá situace by byla o to absurdnější, že Karel IV. nebyl žádný "Čech". Jednak žil dávno před zrozením moderních národů, jednak byl i Francouzem, Němcem nebo Italem. Ostatně i jako český král byl králem nejen Čechů, ale i českých Němců.

Rádi bychom se Vás zeptali, proč jste se k takovému kroku rozhodl a jestli si uvědomujete i jeho kontext. K popularizace historie se musí přistupovat opatrně a dbát nejen o historickou přesnost, ale zajímat se i o hodnoty, které tím vědomě či nevědomě zprostředkováváme. Je smutné, že 70 let po hrůzách, který etnický nacionalismus způsobil, etnický nacionalista skládá písně pro pražský magistrát.

S pozdravem a díky za odpověď

Daniel Ort
předseda Spolku studentů historie FF UK

P.S.: Tento problém podle nás není bezvýznamný a proto mail zasíláme v kopii i paní primátorce a předsedovi Vašeho klubu zastupitelů."

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
8054

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2015